Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Komplikace vstupu Švédska do NATO: Člen Orbánovy vlády naznačil další pozdržení ratifikace

Autor: ČTK - 
18. září 2023
09:56

Maďarsko si není jisté, zda musí ratifikovat přihlášku Švédska do Severoatlantické aliance, řekl předseda maďarského parlamentu László Kövér. Podle agentury Reuters může toto vyjádření signalizovat další protahování vstupu Švédska do NATO ze strany Budapešti.

Turecko a Maďarsko jsou poslední dvě země, které vstup Švédska do aliance ještě neratifikovaly. Maďarský parlament se souhlasem otálí od loňského července s ohledem na kritiku od některých švédských politiků na adresu Budapešti kvůli zhoršování stavu demokracie v Maďarsku.

„Není jisté, že vstup (Švédska do NATO) musíme ratifikovat,“ řekl v neděli v televizi HírTV Köver, vysoce postavený poslanec z vládnoucí strany Fidesz. Reuters připomíná, že jeho vyjádření přichází krátce poté, co maďarský ministr zahraničí poslal dopis svému švédskému protějšku, ve kterém dal najevo znepokojení nad „zaujatými a nespravedlivými“ obviněními, která někteří švédští politici podle něj vznášejí vůči maďarské vládě.

Švédsko podalo přihlášku do NATO loni na jaře společně s Finskem. Skandinávské země to udělaly v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Finsko už členem aliance je.

Maďarský parlament se znovu sejde tento měsíc, ale není jasné, zda na programu bude mít debatu a hlasování o vstupu Švédska do NATO. Maďarští a turečtí představitelé říkají, že spolu postup v této věci úzce koordinují. Rozšíření aliance musejí vždy schválit všichni její stávající členové.

MichalM ( 18. září 2023 11:21 )

Není možný, aby tihle proruští diktátoři Orbán a Erdogan bránili rozšíření NATO. Vynášejí informace a zcela beztrestně ždímou EU o dotace a brání činnosti jak EU tak NATO. Proč tohle není vyřešeno.!!! Nesmí se daně brát ohled a Švédsko musí vstoupit. Maďarsko vyloučit a pokud to bude nutné i Turecko.

Zobrazit celou diskusi