Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maďaři překvapivě hladce schválili vstup Finska do NATO. Švédská žádost se zasekla v Turecku

Autor: ČTK - 
27. března 2023
19:05

Maďarský parlament dnes ratifikoval přistoupení Finska k Severoatlantické alianci. Proti bylo jen šest poslanců, pro jich hlasovalo 182 a nikdo se nezdržel. Poslanci mají dnes ještě jednat o ratifikaci vstupu Švédska do NATO, informovala maďarská tisková agentura MTI. Termín tohoto hlasování ale není jasný.

Finsko a Švédsko požádaly o přijetí do aliance společně loni v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Maďarsko a Turecko byly do dnešního dne posledními členy NATO, které ještě přistoupení dvou skandinávských států neratifikovaly.

Také v Turecku se pravděpodobně Finové dočkají souhlasu dříve než Švédové. V polovině tohoto měsíce turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ujistil svého finského kolegu Sauliho Niinistöa, že Turecko zahájí ratifikaci finské žádosti. Vyjádřil přitom naději, že zákonodárci vstup severské země potvrdí před květnovými prezidentskými a parlamentními volbami v Turecku.

Švédsko bude muset na začátek ratifikace v tureckém parlamentu ještě počkat. Důvodem je podle Ankary nedostatečné potírání skupin, které Turecko považuje za teroristické.

Video  Fiala před odletem za Bidenem do Varšavy: Je nutné, aby Rusko na Ukrajině neuspělo.  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi