Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lipavský v centrále NATO: Šéfovi aliance nabídl Česko pro summit ministrů. Co dál řešili?

Autor: Maxmilián Nový, swp - 
27. března 2023
11:49

Do centrály NATO dnes zavítal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který se na místě sešel s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. „Za českou vládu jsem zmínil, že již v příštím roce dosáhneme nebo máme cíl dosáhnout výdajů dvou procent HDP na obranu,“ uvedl ministr.

Lipavský navíc navrhl, že by se příští rok mohlo konat setkání ministrů zahraničí NATO v Česku, kam by mohl přiletět i americký ministr zahraničí Antony Blinken. „Tato nabídka byla přijata a uvidíme, jak to bude pokračovat dál,“ dodal. Společně se Stoltenbergem řešil Lipavský též ruskou válku na Ukrajině, aby vedení této země bylo zapojeno i do letošního červnového summitu Severoatlantické alianci ve Vilniusu.

Oba politici ale také diskutovali bezpečnost v Indopacifiku, kde je teď na návštěvě Tchaj-wanu předsedkyně Sněmovny Markéta Adamová Pekarová. „Musíme velice obezřetně sledovat, co se tam bude odehrávat… a já proto vítám, že se tím NATO zabývá a probíhá tam výměna informací a velmi detailně popisujeme rizika s tím spojená,“ sdělil šéf Černínského paláce. Během dnešního dne by měl mít ještě neformální oběd s českými ženami z institucí Evropské unie nebo setkání s komisařem EU pro spravedlnost Didierem Reyndersem či komisařem pro řešení krizí panem Janezem Lenarčičem.

Prezident Petr Pavel před dvěma měsíci v rozhovoru pro Blesk řekl, že by měl Stoltenberga v jeho roli šéfa NATO vystřídat někdo jiný. „Jeho konec mandátu se blíží. Už jednou byl prodloužen. A ta politická jednání o tom, jakým způsobem k tomu přistoupit, se teprve rozebíhají,“ okomentoval jeho slova dnes Lipavský. „Samozřejmě nikdo není ve své pozici navždy, ale je potřeba, aby ho samozřejmě střídal kandidát, na kterém se logicky shodnou všichni,“ dodal.

Video  Prostor X: Rozhovor s Janem Lipavským  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sláva Fiala ( 27. března 2023 20:57 )

Tenhle duhovej bůček, to je síla. Jde z něj strach skoro jako z mlátičky Bartoše.

LuCo ( 27. března 2023 14:51 )

Nezapomenout přizvat dementa Novotného z Řeporyjí... Superdvojka s Jasánkem!!!

Brichacek ( 27. března 2023 14:43 )

Lipánek. Y měl přestat žrat vypada už teď jak prase před zabijackou.

LuCo ( 27. března 2023 14:41 )

Když dojdou peníze, hafol se jich vytiskne a je po problému.

stařec ( 27. března 2023 14:08 )

Ten kašpárek na provázku má dojem,že česko vlastní!! Věřím,že ho z toho brzy národ vyvede!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa