Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Finové schválili návrh zákona o vstupu do NATO. Turci se stále staví proti přijetí Švédů

Autor: ČTK, simao - 
1. března 2023
13:27

Finský parlament dnes schválil návrh zákona o vstupu Finska do NATO. Pro vstup do NATO se země, která byla dlouhé desítky let neutrální, rozhodla po ruské invazi na Ukrajinu v loňském roce. Přijetí Finska i Švédska, které se o členství v NATO také uchází, musí odsouhlasit všech 30 členských zemí aliance; zbývá ještě ratifikace ze strany Maďarska a Turecka.

Cílem Finska je dokončit legislativní proces do konce volebního období vlády premiérky Sanny Marinové. Na 2. dubna jsou plánovány v zemi parlamentní volby a Helsinky se chtějí vyhnout případnému politickému vakuu, píše agentura AFP.

Přijetí Finska i Švédska, které se o členství v NATO také uchází, už schválilo 28 členských zemí, a zbývá tak jen ratifikace ze strany Maďarska a Turecka. Zatímco v případě Budapešti by to neměl být problém, Ankara má zejména vůči Švédsku výhrady a kritizuje Stockholm za to, že podle ní poskytuje útočiště kurdským radikálům a odpůrcům islámu nebrání ve veřejných protimuslimských projevech.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v pondělí řekl, že rozhovory se Švédskem a Finskem o jejich přistoupení budou pokračovat 9. března. Ankara se švédskou žádostí nadále nemůže souhlasit. Stockholm podle něj stále nesplnil své závazky z loňské dohody s Ankarou.

Maďarská prezidentka Katalin Nováková dnes vybídla zákonodárce, aby ratifikovali vstup Finska a Švédska do NATO „co nejdříve“. Maďarsko je společně s Tureckem jedinou zemí třicetičlenné aliance, která vstup dvojice skandinávských zemí dosud neschválila.

Video  Sanna Marinová v Praze: Fiala vítal premiérku Finska. Z Ukrajiny přijel premiér Šmyhal  - ČTK
Video se připravuje ...

1tigrusenka ( 1. března 2023 14:25 )

Celou dobu od války na to házeli bóbyka. A teď najednou když se rusák rozzuřil by do našeho paktu chtěli vlézt. Takovým praktikám je třeba zamezit a vybabrávat si můžou tak nanejvýš s Gambií. Turci - nepodepisujte!

Zobrazit celou diskusi