Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Unesená princezna Latifa oslavila narozeniny na svobodě: Nová odhalení přinese seriál?!

Autor: Darina Jíchová - 
11. prosince 2023
05:00

Osud princezny Latify (38) upoutal pozornost v podstatě celého světa. V roce 2018 se neúspěšně pokusila utéct před despotickým otcem, kterým není nikdo jiný než dubajský korunní princ, premiér Spojených arabských emirátů (SAE) a v podstatě nejmocnější muž země, šejch Muhammad bin Rašíd Al Maktúm (74). Princezna měla skončit v zajetí, odkud se jí podařilo poslat zprávu, v jak příšerných podmínkách ji drží a že ji dochází vůle žít. Posléze se v roce 2021 začaly na instagramu objevovat snímky Latify „na svobodě“. Je otázkou, zda dubajská královská rodina ustoupila tlaku humanitárních organizací, nebo zda již šejch shledal dceru dostatečně potrestanou. Její příběh by měl být podle listu The Guardian zpracován jako televizní seriál. Na svobodě přitom minulý týden oslavila Latifa své 38. narozeniny.

Britská filmová scénáristka Lindsay Shaperová v současnosti spolupracuje s někdejší blízkou kamarádkou dubajské šlechtičny Finkou Tiinou Jauhiainenovou a společně připravují čtyřdílnou sérii s názvem Útěk, která bude zpracovávat snahu Latify uniknout otcově depresi. Seriál se dotkne plánování útěku z Dubaje, samotného útěku, dopadení, věznění a propuštění princezny. Její příběh se zdá až neuvěřitelný.

Jauhiainenová se úzce podílela na Latifině plánu uniknout z Dubaje, chtěla se přes Indii dostat do Spojených států a požádat o azyl. Jejich plán se nezdařil, před indickými břehy byly dopadeny a odvlečeny zpátky do Dubaje. Jauhiainenová pak byla dlouho vyslýchána, až se jí nakonec podařilo dostat ze SAE a začala bojovat o propuštění své přítelkyně.

Před šejchem utekla i manželka

Latifa zdaleka není jediná členka šejchovy rodiny, kdo upozornil na jeho krutost. Vedle ní se média velmi zajímala o případ její nevlastní matky, jordánské princezny Haji bint al-Hussajn, která i s dětmi před šejchem utekla do Londýna. Dubajský vládce vězní další dceru, Šamzu, ta je v domácím vězení podle Latify už přes 20 let. Proti despotickému šejchovi vystoupila v minulosti i jeho bývalá manželka.

Hajá v ostře sledované soudní bitvě zvítězila nad svým exmanželem a soudce Andrew McFarlane v rozsudku uvedl, že „šejch nařídil únos princezen Šamzy a Latify, svých dvou dospělých dcer, a zorganizoval zastrašovací kampaň vůči své bývalé manželce Haje“. Právě krutost, se kterou dubajský korunní princ zacházel s Latifou, vedla Haju k tomu, aby i ona unikla z jeho područí, nepřála si, aby stejně dopadly i její děti. Šejchovi právníci rozsudek i veškerá obvinění popírají, stejně tak popírají Latifin pokus o útěk.

Video ze zajetí

Dlouho se nevědělo, jak na tom Latifa je poté, co byla na jaře 2018 odvlečena z lodi, na které mířila za svobodou. Až se v únoru 2021 objevila nahrávka, kterou propašovala ven ze zajetí. Zveřejnila ji stanice BBC Panorama. Na videu Latifa popisovala život pod neustálým dohledem stráží ve vile se zabarikádovanými okny.

Prosila, že chce na svobodu. Záznam vyvolal bouřlivou vlnu a královská rodina se ocitla pod tlakem médií, humanitárních organizací i západních vlád. Záhy na to instagram zaplavily snímky Latify v různých restauracích v Dubaji a pak i v zahraničí. Společnost ji dělaly „kamarádky“, ženy, které pracují nebo pracovaly pro královskou rodinu. Produkce seriálu začne v přístím roce.

Princezna Latifa na nejnovějších fotkách, (25.05.2021) Princezna Latifa na nejnovějších fotkách, (25.05.2021) | Reuters

Svoboda?

Podstatné však bylo, že Latifa již nebyla vězněna. „Princezna Latifa je venku z vily, není ani pod dohledem ozbrojené stráže. Má dovoleno se stýkat s kamarády. Má povoleno přátele kontaktovat, žije více méně normálním životem. Doufáme, že situace se posouvá správným směrem a Latifa bude moct sama rozhodovat o tom, co chce dělat. Skutečnost, že už není proti své vůli držena ve vile, je obrovský posun,“ sdělili pro Daily Mail její blízcí přátelé v květnu 2021.

Humanitární právnička Radha Stirlingová z organizace Detained in Dubai na svém instagramu tehdy upozornila, že „pár fotek Latify celou věc neuzavírá“. SAE podle ní nemůže zamést pod koberec to, že Latifa byla se svou kamarádkou Jauhiainenovou, která ji společně s francouzským exagentem Hervé Jaubertem pomáhala v roce 2018 utéct, dostižena v mezinárodních vodách. Společně s princeznou bylo zadrženo a uvězněno v Dubaji pět cizinců, včetně člověka s americkým pasem.

Podmínky propuštění a život v Paříži

V příštím roce by pak měly být všechny tyto události zfilmovány společností Yellow Film & TV pod taktovkou producentů Jackie Larkinové a Olliho Haikky. „Obě ženy byly uneseny, uvězněny a vyslýchány. Tiinu pak časem deportovali a Latifu věznili dál ve vlastní zemi,“ komentoval Haikka. Jauhiainenová se seznámila a skamarádila s Latifou, když ji učila capoeiru. Jejich přátelství skončilo, protože podmínkou princeznina propuštění bylo, že už nikdy jedna druhou nekontaktuje, odhalila Larkinová. Zmínila rovněž to, že Latifa by měla nyní žít v Paříži.

Jedna z pasáží se bude věnovat i kontroverzní cestě irské exprezidentky a bývalé vysoké komisařky OSN pro lidská práva Mary Robinsonové do Dubaje. Fotografie z jejich setkání z konce roku 2018 obletěly svět, stejně jako slova Robinsonové, že Latifa je „problematická“. „Robinsonovou oklamali, chtěli, aby princeznu neviděla jako rukojmí, ale jako duševně chorou ženu,“ uvedli producenti. I Robinsonová posléze návštěvy a svého hodnocení litovala.

Haikka poznamenal, že se snažili být co nejvíce objektivní a věrní „předloze“, proto spolupracovali i s nezávislými vyšetřovateli. „Legálně to bylo velmi komplexní a složité, přirozeně jsme se i my pustili do hloubkového rozboru materiálu,“ vyzvedl rovněž články, které o únosu princezny vyšly.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi