Dubaj je známá svými megalomanskými projekty. Ve městě ve Spojených arabských emirátech se nachází nejvyšší mrakodrap světa Burdž Chalífa, pozoruhodná je rovněž tamní „zahrada zázraků“ či zlatý „dubajský rám“.

Ovšem město, které se už tak pyšní zajímavou architekturou, chystá své další „nej“. U pobřeží hodlá vybudovat největší útes na světě. Rozlohu bude mít až 200 kilometrů čtverečních. Jak uvádí britský deník Daily Mail, umělé útesy se budou skládat z několika vzájemně propojených ostrovů.

Na ostrovech budou ekologické rezidenční budovy, obchody, vzdělávací i výzkumná zařízení či restaurace. Mezi budovami se budou tyčit miliony mangrovníků.

To však není všechno. Pod hladinou se bude skrývat umělý útesový ekosystém, který vytvoří pomocí 3D tisku a dalších průlomových metod. Právě tento útes poskytne domov až 1 miliardě korálů a dalším mořským živočichům, jako jsou želvy či ryby. Zároveň by útesy měly být domovem největší ústřicové farmy v regionu. Tvůrci projekt popisují jako plovoucí živoucí laboratoř.

Projekt je zatím v plenkách a není jisté, na kolik Dubaj přijde. Nicméně Koreu výstavba podobného města podle výše zmíněného deníku Daily Mail vyjde na přibližně 4,3 miliardy Kč. Stavba by měla být v Koreji dokončena do roku 2025.

Fotogalerie
11 fotografií