Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Odvod branců na Ukrajině provází kritika i únava. Kyjev chystá změny, chce pružnější mobilizaci

Autor: ČTK - 
28. listopadu 2023
10:48

Ukrajina chystá změny v odvodu branců ve snaze udržet svou bojeschopnost. S odvoláním na ukrajinské činitele to napsal deník The Guardian, podle něhož Kyjev hodlá začít využívat komerční náborové firmy k cílenějším odvodům. Smyslem je ujistit brance o jejich nasazování do rolí, které odpovídají jejich dovednostem, a neposílat je jednoduše přímo na frontu. Ukrajina se brání ruské invazi už více než rok a devět měsíců.

„Někteří lidé se bojí, mají strach umírat, bojí se střílet, ale to neznamená, že se nemohou zapojit do jiných činností… Nyní máme nového ministra s novým přístupem,“ řekl britskému deníku tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov.

V září ukrajinský parlament na návrh prezidenta Volodymyra Zelenského odvolal ministra obrany Oleksije Reznikova, jehož ve funkci nahradil Rustem Umerov.

Armáda má podle Danilova spolupracovat se dvěma největšími ukrajinskými náborovými společnostmi, aby identifikovala lidi se specifickými dovednostmi. Novým cílem je také neodradit kvalifikované Ukrajince, kteří chtějí pomoci vojsku, ale zároveň nechtějí na frontu.

„Mobilizace bude pružnější, budou se vyhlašovat specializace, které jsou potřeba, a lidé se budou dobrovolně hlásit na konkrétní pozici. Potřebují například svářeče nebo mechaniky a podobně,“ nastínil Danilov.

Zatím není jasné, na jaké úrovni bude pokračovat obecný nábor pro boj v první linii, upozornil The Guardian.

Vyčerpání a únava

Na frontě i v ukrajinské společnosti, která se připravuje už na druhou válečnou zimu, je podle něj cítit únava. V prvních měsících ruské invaze se statisíce Ukrajinců dobrovolně přihlásily do boje ve vlně vlasteneckého odhodlání, které pomohlo odrazit počáteční postup Rusů.

Jak se však válka protahuje, ukazuje se, že většina lidí ochotných bojovat už narukovala. A mnozí z těch, kteří se už ocitli na frontě, jsou zranění nebo vyčerpaní, popisuje deník.

Korupční skandály i pobuřující videa

Armáda se podle něj čím dál více musí obracet k mobilizaci, aby naplnila své řady. Existují videa, na nichž jsou vidět muži odchytávaní na ulici, aby byli odvedeni, a objevily se četné korupční skandály, kdy úředníci brali úplatky za poskytnutí výjimky, popisuje The Guardian s tím, že prezident v létě odvolal všechny oblastní činitele zodpovědné za odvody.

Jakmile jsou rekruti odvedeni, absolvují několikatýdenní výcvik a poté mohou být posláni na frontu. Mnoho Ukrajinců říká, že kdyby byli povoláni, do armády by nastoupili. Řada mužů v branném věku, kteří nechtějí na frontu, se ovšem týdny i měsíce ukrývá a snaží se vyhnout oddílům mobilizačních důstojníků.

Zelenskyj čeká nový balík opatření

Danilov připustil, že existují problémy s náborem, ale zároveň tvrdil, že ruská propaganda jeho rozsah zveličuje. „Vykládá, že nemáme dostatek vojáků, že máme problémy s mobilizací. V životě jsou vždy problémy, nepřeceňujme to,“ dodal.

Zelenskyj v pátek bez bližších podrobností uvedl, že očekává od ministerstva obrany, že mu tento týden předloží balíček nových mobilizačních opatření.

Letní a podzimní ukrajinská protiofenzíva nedokázala získat zpět velké množství území a mezi západními partnery Ukrajiny se podle listu The Guardian stále častěji ozývají hlasy, které v soukromí naznačují, že dříve či později bude Kyjev možná muset zvážit pokus o ukončení války jednáním.

18:34
27. 4. 2024

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

17:30
27. 4. 2024

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
27. 4. 2024

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Kompletní online

Video  Řehka: U války s Ruskem bychom byli od první vteřiny.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa