Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Vyj*bali s námi a s vámi taky vyj*bou.“ Manželky ruských rekrutů zuří a požadují návrat svých mužů

Autor: ČTK, swp - 
27. listopadu 2023
19:34

Manželky a partnerky Rusů mobilizovaných do bojů na Ukrajině požadují v petici jejich návrat domů a ostře kritizují ruské úřady i ruského prezidenta Vladimira Putina. S odvoláním na manifest žen vojáků a související petici o tom informoval portál Meduza.

Manifest zveřejnil kanál Puť domoj (Cesta domů) na sociální síti Telegram, který sdružuje manželky a partnerky mobilizovaných vojáků. Kanál podle stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda vznikl asi před dvěma měsíci a má asi 15.000 odběratelů.

„Vyj*bali s námi a s vámi taky vyj*bou,“ stojí v dnes zveřejněném manifestu. „Pamatujeme si, jak prezident sliboval, že rezervisté nebudou povoláni, že úkoly speciální vojenské operace budou plnit pouze dobrovolníci z řad profesionálů. Ale potom naše milované odvezli na Ukrajinu. Ukázalo se, že sliby byly plané,“ uvádí také manifest.

Ženy ve zveřejněném textu mimo jiné kritizují i omilostňování ruských trestanců, kteří se zúčastnili bojů na Ukrajině. Poukazují přitom na nedávno medializovaný případ muže, který získal milost poté, co byl odsouzen za rituální vraždy spojené s požitím části těl obětí. „Je ironické, že ženy brečí samy doma, děti rostou bez otců a mnohé z nich už jsou sirotci. A satanistický kanibal, který se po prvním pobytu ve vězení ukázal jako recidivista, byl přitom po půl roce osvobozen, protože během speciální vojenské operace vykoupil své masové vraždy,“ uvedly autorky manifestu.

Související petice požaduje ukončení časově neomezené mobilizace. Její autorky a autoři uvádějí, že jim nejde o destabilizaci politické situace v zemi.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Řehka: U války s Ruskem bychom byli od první vteřiny.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa