Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Putinův zdravotní stav se prudce zhoršil? Ruský prezident už prý vybral nástupce

Autor: ver - 
18. října 2023
05:00

Tajemtví obklopující ruského prezidenta Vladimira Putina zasela semínka spekulací, která se týkají všeho od jeho zdravotního stavu až po najaté dvojníky. Putinovo zdraví se ale podle serveru Newsweek v posledních týdnech skutečně výrazně zhoršilo a ruský prezident se může nacházet na sklonku smrti. Kdo by ho mohl nahradit?

Putinův lékař podle serveru předpověděl „jeho blízkou smrt v návaznosti na prudké zhoršení zdravotního stavu“. Tyto informace přicházejí od anonymních zdrojů, které cituje kanál sociální sítě Telegram s názvem General SVR, a není možné ověřit jejich pravost. 

„Všeobecně panuje shoda, že po Putinově smrti nebo odstavení od moci bude po určitou dobu možné používat jeho dvojníka,“ uvedl General SVR. „Téměř všechny zainteresované strany jsou připraveny obklopit tohoto dvojníka a ovládat ho. Problémem ovšem je, že ovládání dvojníka vyžaduje vzájemnou důvěru a ta prostě a jednoduše neexistuje,“ vysvětlil telegramový kanál. 

General SVR dále tvrdí, že blízké okolí prezidenta Putina se pokusilo o konsenzus ve věci „pokračování Putinova režimu bez Putina“ a spekuluje o tajemníkovi ruské Rady bezpečnosti Nikolaju Patruševovi jako o jeho možném nástupci. V pozdějším příspěvku nicméně zmínil i jméno současného premiéra Michaila Mišustina s tím, že ministerského předsedu by měl preferovat právě Vladimir Putin. Ostatní vysocí ruští představitelé se podle kanálu přiklání k Patruševovi.

Velká část spekulací o Putinově zdraví byla až doposud založena na videozáznamech, na nichž sedí nebo se pohybuje podivně nepřirozeně, což lidé začali spekulativně připisovat všem možným nemocem od rakoviny po terminální stádium Parkinsonovy choroby. Spolehlivější zdroj v podobě tajné zprávy Spojených států hovoří o tom, že Putin v dubnu 2022 podstoupil léčbu pokročilého stádia rakoviny. 

Ve stejném roce The Moscow Times citoval investigativní zprávu ruského média Proekt, která uváděla, že Putina doprovázeli na cestách do jeho rezidence v Soči v letech 2016 až 2019 lékaři, včetně chirurga zaměřujícího se na rakovinu štítné žlázy. Ti na něm podle Proektu „možná provedli operaci“ v listopadu 2016.

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa