Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Postrach okupantů: Ajťák Olexsandr dostal svými drony tucet tanků a desítky transportérů

Autor: The Guardian, mav - 
14. srpna 2023
05:00

Než naplno propukla Putinova válka, pracoval Olexsandr (32) pro nadnárodní logistickou firmu, měl na starosti IT. Po loňském únoru našel jiné uplatnění: Naučil se s drony. Z boje už vyřadil mnoho desítek ruských válečných strojů a zabil pár vojáků. „Je to zábava, jako videohra,“ přiznal deníku The Guardian.

Olexsandr nenarukoval k regulérní armádě, od loňského května působí na vlastní pěst a pomáhá vojákům, jak je potřeba. Aktuálně v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny, v zóně protiofenzivy.

Vytahuje mobilní telefon se svými statistikami. Zničil okupantům pět tanků, šest bojových vozidel pěchoty, pět obrněných transportérů, jedno průzkumné vozidlo, dva víceúčelové lehce vyzbrojené transportéry a bojové vozidlo výsadkářů. To je dvacet kusů smrtící – a drahé - ruské techniky. A k tomu šest dalších tanků a deset obrněných vozidel, které poškodil natolik, že je vyřadil z boje. „Nepotkal jsem nikoho, kdo by jich zničil víc,“ přiznává zdráhavě.

Na lidi, kteří při tom přišli o život, raději nemyslí, ale přiznává, že minulý pátek ráno jeho bezpilotní letouny s výbušninami zabily dva ruské vojáky a šest jich zranily v opevněném zákopu u obce Robotyne. V této oblasti pomalu postupuje protiofenziva přes hustá ruská opevnění včetně protipěchotních a protitankových min. Později dostal zprávu, že Ukrajinci pozici obsadili. „Odvedli jsme dobrou práci,“ pochvaluje si.

Na videu z pátečního rána je vidět, kterak ruští vojáci, aniž si uvědomují nebezpečí shůry, pálí nad zákopem na ukrajinské vojáky, kteří se snaží dobýt jejich pozice. V ten moment jeden z Olexsandrových dronů Mavic 3 provádí smrtící nálet.

Video  DJI Mavic 3 Classic  - Zive.cz
Video se připravuje ...

S reportéry Guardianu se nepotkal proto, aby se vytahoval. „Válka není nic, čím bychom se měli chlubit,“ říká. Naopak si přišel postěžovat na nedostatek dronů a platby jejich výrobcům.

V minulých dnech ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov představil desátý model dronu s pohledem z první osoby (FPV), „který oficiálně přechází do provozu v ozbrojených silách Ukrajiny“.

Olexsandr ani nikdo z jeho kolegů tento typ dronu neviděl – a od ministerstva obrany neobdržel ani žádný jiný. Všechny Olexsandrovy drony jsou vyrobeny ze součástek zakoupených přes internet v Číně; sestavují je dva jeho přátelé ve 24. patře paneláku v Kyjevě.

Ošizení dárci

Smrtící operátor si je vyzvedává, když domů do metropole jednou za měsíc zajede, nebo mu je posílají poštou do měst v blízkosti aktuálního nasazení. Cena jednoho dronu se v přepočtu pohybuje kolem devíti tisíc Kč; z velké části je hradí štědří anonymní dárci. Zato velké dobročinné organizace, jež nakupují drony pro armádní jednotky, platí o víc než polovinu víc, stěžuje si Olexsandr.

„Podle oficiálních informací Rusko vyrábí 3 000 bezpilotních letounů. Na Ukrajině někteří podnikatelé vyrábějí tyto drony na kšeft s dobročinnými fondy, které je kupují za 650 dolarů kus,“ říká pro Guardian. „To je důvod, proč ani teď nevstupuji do ozbrojených sil - pokud vstoupíte, velitel může být hlupák a neumět vést kvalitní operace,“ říká. „Sám jsem velmi efektivní. Jsem připraven takto bojovat až do konce války.“

S drony provádí jak průzkum, tak útoky. Ztráty zaznamenal při obou typech úkolů. Ruská palba jej připravila o osm průzkumných dronů, včetně dvou minulý měsíc, kdy tank střílel blízko jeho pozice; to i utrpěl hlubokou tržnou ránu na noze. „Rusové změnili svou strategii a snaží se zabíjet posádky dronů,“ říká.

Na průzkumné misi je Olexsandr nejraději sám. Obvykle dostane ke sledování kilometr čtvereční území, přičemž stroj řídí ze vzdálenosti mezi 800 metry a 12 kilometry.

Když pracuje s drony kamikaze, operuje v týmech po třech až čtyřech. Jeden obsluhuje průzkumný dron a druhý ten útočný, na který je připevněno až 600 g plastické trhaviny C4. Další člověk či dva dohlíží na signál a komunikaci. Takový tým může být od cíle vzdálený 400 m až 5,5 km.

Schválně horší kamery

„Kamikaze drony se musejí dostat velmi blízko k cíli nepozorovaně,“ vysvětluje Wall Street Journal. „Jedním ze způsobů, jak se vyhnout detekci, je použití kamer nižší kvality. Signál, který tyto kamery vysílají, spíš nebude zachycen ruskými prostředky elektronického boje.“

Míří na citlivá místa svých terčů – motory tanků, otevřené průlezy, kabiny náklaďáků či jejich korby, když zrovna vezou munici či miny… S ovládáním z pohledu první osoby (FPV) a brýlemi se dá trefovat docela přesně.

Dřív použil Olexsandr zhruba 10 kamikaze dronů za měsíc, ale teď boje přituhují. Za jednu noc jich na cíl poslal hned pět, a tak bude muset doplnit zásoby.

Před únorem 2022 měl s drony jen málo zkušeností, ale viděl, že by mohly být pro válečné úsilí klíčové, a tak s jedním zakoupeným na internetu cvičil. „Chtěl jsem najít něco, kde bych mohl být co nejužitečnější,“ říká. Když začátkem bojů strážil na kontrolním stanovišti v Kyjevě, spřátelil se s Olegem Sencovem - filmařem, spisovatelem a aktivistou. Díky umělcovým konexím byl Olexsandr představen brigádě v poli jako šikovný pilot dronu. Další mise mu přináší jeho pověst, sílící s každým dalším úspěšným zásahem a zveřejněným videem.

„Takovou motivaci bojovat s takovou energií nenajdete všude,“ chválí ho mladší seržant (desátník) Petro Štanko, který Olexsandrovy služby využívá od června.

Klíčem při práci v terénu je podle Olexsandra relax. „Začnu ve dvě ráno a v osm už mám hotovo a dávám si kafe,“ popisuje, kterak se pro něj smrtící a smrtelně nebezpečné působení stalo rutinou. „Je to jako hrát počítačovou hru. Víte, je to zábava. Když je to zábava, když se člověk uvolní, je to snadné. Když jste napjatí, není možné správně fungovat. Takto to zvládne každý."

Video  Záběr na ruské vojáky z ukrajinského dronu, který česko poslalo na Ukrajinu.  - Twitter.com/Vozím drony na Ukrajinu
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa