Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jako první zkusila utéct od krutého sultána. Princeznu už 20 let nikdo neviděl

Autor: Darina Jíchová - 
7. července 2019
17:07

Ženy to v dubajské královské rodině nemají jednoduché, většina z nich se musí podrobit vůli svých otců, manželů, bratrů nebo jiných mužských příbuzných. Princezny tak touží po jediném, po svobodě. Ze Spojených arabských emirátů (SAE) se už pokusily utéct tři z nich: Šamza, Latifa a Hajá. Všechny tři patří do rodiny korunního prince a premiéra země šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma. Útěkům Latify a Haji je věnována pozornost světových médií, příběh princezny Šamzy je ale zahalen tajemstvím, už skoro 20 let je v domácím vězení.

Osud princezny Šamzy (38) v loňském roce připomněla její sestra, princezna Latifa (33). Ta o ní promluvila na videu, které bylo zveřejněno krátce po jejím útěku z Dubaje. Popsala, jak se Šamza také pokusila uniknout otcově krutosti, šejch ale pro svou dceru poslal vojenské komando. Vojáci ji z Británie odvlekli zpátky do SAE, od té doby ji nikdo kromě pár členů královské rodiny a jejích věznitelů neviděl.

Šejchovi utekla i manželka

Šamza otci zmizela v roce 2000, když jí bylo pouhých 19 let. Princezna je jedním z 23 šejchových potomků, korunní princ má 2 hlavní manželky, princeznu Hind, jež je členkou jedné z větví dubajské královské rodiny, současně je šejchovou první a nejstarší družkou, a jordánskou princeznu Haju, která se i se dvěma jejich dětmi v současnosti skrývá v Londýně. Ani ona už nebyla schopna snášet manželovo chování, vyděsilo ji podle přátel jeho chování k vlastním dcerám.

Šamza je dcerou jedné z princových vedlejších manželek, má celkem čtyři. Svůj útěk pečlivě připravovala, využila toho, že otec své děti každoročně v létě bral na své sídlo u britského města Longcross. Každý ze šejchových potomků měl vlastní tým bodyguardů, kteří je všude doprovázeli, bez osobních strážců nesměli opustit sídlo. Šejchův britský „palác“ byl navíc obehnán elektrickým plotem a hlídán kamerami. Bývalý nejmenovaný člen ochranky vypověděl, že princezna Šamza se ráda projížděla na koni, bodyguardi ji sledovali na horských kolech.

Šamza toužila po svobodě

V červenci 2000 Šamza počkala, až otec nebude doma, dokázala obelstít stráž a v černém Range Roveru opustit sídlo, informoval tehdy deník The Guardian. Jeho reportéři uvedli, že doma po princezně zbyl pouze telefon, který tam zřejmě nechala úmyslně, aby ji bodyguardi nemohli vysledovat.

Šejch Muhammad se urychleně vrátil na panství, po princezně pátrali jeho muži ve vrtulnících, v autech i na koních. „Panuje tu chaos,“ psal před 19 lety The Guardian, téměř jediné noviny, které se tématu detailně věnovaly.

„Toužila po svobodě, nesnášela život pod neustálým dohledem a přísná pravidla. Mohla dělat jen to, co jí dovolili, nebo přikázali. V duši ale byla dívkou ze západu, chtěla dělat, co se jí zachce. Nebavilo ji být hodnou dcerou, co zná svoje místo,“ komentovala Šamzim pokus o útěk její kamarádka.

Princezna Latifa s irskou exprezidentkou Mary Robinsonovou, snímek pochází z 15. prosince 2018. Princezna Latifa s irskou exprezidentkou Mary Robinsonovou, snímek pochází z 15. prosince 2018. | Profimedia.cz

Měsíc unikala otcovým vojákům

Měsíc se princezně Šamse podařilo unikat otcovým vojákům, dostihli ji v srpnu, dívka se ukrývala v anglickém městě Cambridge. Odvlekli ji na soukromé letiště a násilím dostali na palubu šejchova tryskáče a odvezli zpátky do Dubaje. Světový tisk incident přešel téměř bez povšimnutí. „Skupina otcových mužů ji dostihla. Křičela a bránila se, když ji vlekli do auta,“ uvedla na svém videu princezna Latifa.

V roce 2001 kontaktovala žena, která o sobě tvrdila, že je princezna Šamza, britského právníka a sdělila mu, co se stalo. Advokát se obrátil na policii a začalo vyšetřování, které vedl zástupce inspektora stanice v Cambridgeshire David Beck. Policista zažádal o schůzku s princeznou Šamzou, Dubaj to ale odmítl, Beckovi dokonce zakázali vstup do země.

Podle Becka „důkazy ukazovaly na to, že dívka byla skutečně odvlečena proti své vůli“, citoval vyšetřovatele list The Mirror. V prosinci jeden z britských ministrů uvedl, že „šejch Muhammad se pokusil zasáhnout do probíhajícího vyšetřování britské policie ve věci jeho dcery, princezny Šamzy, a ukončit ho“.

Latifa sestru spatřila až po letech věznění

Princezna Latifa na svém videu odhalila, že svou sestru Šamzu poprvé znovu spatřila až 8 let po jejím pokusu o útěk. „Byla v hrozném stavu, při chůzi ji museli podpírat, ani neotevřela oči. Nevím proč. Nutili ji jíst, pak jí dali nějaké prášky, udělali z ní živoucí mrtvolu, zombie, měli nad ní plnou kontrolu,“ stav Šamzy potvrdila také Finka Tiina Jauhiainenová, nejbližší kamarádka princezny Latify, které pomáhala s útěkem.

„Než jsme utekly z Dubaje, Latifa mi řekla, že chce pomoct své sestře, kterou rodina drží zdrogovanou v domácím vězení. Šamsa je naprosto odříznutá od ostatních, za svůj pobyt v Dubaji jsem ji viděla jen dvakrát,“ řekla Jauhiainenová exkluzivně pro Blesk Zprávy.

Sama Latifa se o útěk pokusila dvakrát, poprvé jako teenagerka, podruhé loni na přelomu února a března. Ani jí se nepodařilo uniknout šejchovým mužům, loni ji, Jauhiainenovou a další lidi, kteří jí pomáhali, chytili pár kilometrů od indických břehů. Z Indie chtěla princezna s kamarádkou odletět do Spojených států a zažádat tam o politický azyl.

Latifini přátelé o ní několik měsíců neměli žádné zprávy a obávali se o její osud, zvláště proto, že po prvním útěku ji otec 3 toky věznil, nechal vojáky, aby ji bili a vyhrožovali jí smrtí. Královský palác tvrdil, že je princezna s rodinou, pod nátlakem zahraničního tisku ale byla do Dubaje pozvána Mary Robinsonová, irská exprezidentka, bývalá vysoká komisařka OSN pro lidská práva a dobrá přítelkyně šejchovy nejmladší manželky, princezny Haji.

Šok princezny Haji

Humanitární organizace spolupracují s Latifinými přáteli, zvláště pak skupina Detained in Dubai, vystoupily proti tvrzení Robinsonové, která princeznu označila za „problémovou ženu, který potřebuje psychologickou pomoc“. Mezinárodní kritika a nátlak donutily princeznu Haju, aby začala pátrat po tom, co se její nevlastní dceři skutečně stalo. Manžel jí totiž tvrdil, že se Latifa stala obětí vyděračů a on ji zachránil.

Pravda Haju podle jejích přátel zděsila, začala se bát, že podobný osud čeká ji nebo její děti. Proto naplánovala odjezd do Londýna, Dubaj opustila v květnu a přes Německo se dostala do Velké Británie. Šejch tvrdí, že jeho manželka unesla jeho děti, které „patří k němu do Dubaje“, Haju považuje podle svého příspěvku na instagramu za „zrádkyni a nevěrnici“. Manželé se mají setkat u nejvyššího soudu na konci července.

Altingerka ( 7. července 2019 18:45 )

A vy si jdête po svých, osobo! Dech beroucí vege

Zobrazit celou diskusi