Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tajné depeše britského velvyslance unikly do tisku. O Trumpovi píše, že je neschopný a nestabilní

Autor: ČTK - 
7. července 2019
10:06

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa je „nešikovná a nejistá“, „naprosto nefunkční“ a „rozdělená“, psal britský velvyslanec v USA Kim Darroch v depeších, které unikly do tisku. Současně ale diplomat varoval před odepisováním hlavy USA, napsala stanice BBC na svém webu.

Ministerstvo zahraničí označilo zveřejnění velvyslancových poznámek v nedělníku Mail on Sunday za „zlomyslnost“, nicméně nepopřelo jejich pravost. Bílý dům se zatím nevyjádřil. Incident by mohl být zkouškou pro takzvaně speciální vztahy mezi oběma spojenci.

Velvyslanec: Může to skončit v plamenech

„Ve skutečnosti nevěříme, že tato vláda se stane nějak podstatněji normálnější, méně nefunkční, méně nepředvídatelnou, méně rozdělenou, méně neohrabanou a méně diplomaticky nešikovnou,“ psal velvyslanec ve svých zprávách a kladl si otázku, zda Bílý dům „někdy bude vypadat kompetentně“.

Trumpovo prezidentování podle pětašedesátiletého diplomata může skončit „v plamenech“ a „ostudou“. Prezident je „nestabilní“ a „neschopný“, dodal. Darroch upozorňoval, že Trump byl sice „okouzlen“ státní návštěvou Británie, nicméně jeho vláda se nadále soustředí na vlastní zájmy a stále se drží hesla „Amerika na prvním místě“.

Na Trumpa zafungují jednoduché, tupé argumenty

Velvyslanec také poukazoval na to, že rozdílné názory Washingtonu a Londýna na oteplování klimatu, svobodu médií či trest smrti se mohou dostat do popředí po brexitu, kdy bude Spojené království usilovat o zlepšení americko-britských obchodních vztahů. Doporučoval prezidenta získávat „jednoduchými, dokonce tupými“ argumenty.

Ve zprávě z minulého měsíce Darroch označil americkou politiku vůči Íránu za „nesoudržnou a chaotickou“. Podle velvyslance „neobstojí“ Trumpovo tvrzení, že odvolal americký nálet na Írán deset minut před úderem, protože by si vyžádal 150 obětí. Spíše prezident nechtěl porušit slib z volební kampaně, že nezaplete USA do konfliktů v cizině. Diplomat se nedomnívá, že by Washington dospěl k nějaké soudržnější politice.

Uniklé zprávy se datují od roku 2017 a zahrnují velvyslancovy dojmy, že zprávy médií o „zuřivém boji a chaosu“ v Bílém domě, které Trump popíral jako falešné, byly „převážně hodnověrné“.

„Nelze vyloučit ani to nejhorší,“ mínil diplomat o obviněních z provázanosti Trumpovy volební kampaně na Rusko. Tato podezření ale vyšetřování vedené bývalým šéfem FBI Robertem Muellerem nepotvrdilo.

Britská vláda: Velvyslance platíme ze upřímnost

Mluvčí ministerstva zahraničí podle BBC poznamenal, že velvyslanci poskytují ministrům poctivé a nepřikrášlené informace o politicích v zemích svého působení. „Jejich názory nemusí být nutně shodné s názory ministrů či vlády, platíme je za upřímnost,“ poznamenal. Dodal, že ministři a další vládní úředníci by měli být schopni s radami diplomatů zacházet správně a že velvyslanci by měli umět radit diskrétně.

Mluvčí také vyjádřil přesvědčení, že „silné vztahy“ mezi Bílým domem a britským velvyslanectvím ve Washingtonu budou pokračovat navzdory „zlomyslnému chování“ v podobě úniku zpráv.

Zobrazit celou diskusi