Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trump vezme ke královně celou rodinu a na banketu ho čeká i Kate s Williamem

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
24. května 2019
20:45

Americký prezident Donald Trump má na počátek června naplánovanou návštěvu Velké Británie. Jedním z bodů programu bude i setkání s královnou Alžbětou II. a dalšími členy královské rodiny. Kromě první dámy Melanie Trumpové prezidenta doprovodí také jeho děti: Ivanka s manželem Jaredem Kushnerem, Eric s manželkou Larou, Donald mladší a Tiffany. Potkají se tedy dvě „vládnoucí“ dynastie. Chybět bude jen Trumpův nejmladší syn Barron.

Ivanka a Kushner působí jako nejbližší poradci prezidenta a jejich přítomnost na zahraničních cestách je logická. Jen zřídka kdy ho ale doprovází i zbytek jeho početné rodiny. Británie je jednou z Trumpových zastávek na cestě po Evropě, kam se vydá u příležitosti 75. výročí Dne D, tedy vylodění spojenců v Normandii. Trump se mimo jiné zastaví i ve Francii, v plánu má také Irsko, kde si zřejmě odskočí na golfové hřiště.

Oficiálně pozvala královna jen Trumpa a Melanii

Prezident USA a jeho rodina jsou pozváni na banket, který pořádá královna Alžběta II., mezi hosty bude například i princ William a jeho žena Kate, vévodkyně z Cambridge. „Prezident Donald J. Trump a první dáma Melania Trumpová přijali pozvánku Jejího veličenstva královny Alžběty II. a navštíví Spojené království ve dnech 3. až 5. června,“ oznámil Bílý dům, o zbylých členech rodiny se ale oficiální prohlášení nezmiňuje. Detaily neposkytl ani Buckinghamský palác.

Nebude to Trumpovo první sekání s britskou panovnicí, už loni v červenci prezidenta během jeho návštěvy pozvala na čaj do Windsoru. K letošnímu setkání Buckinghamský palác uvedl, že součástí schůzky bude soukromý oběd s královnou Alžbětou II. a čaj s princem Charlesem a jeho chotí Camilou. Dojde také k návštěvě Downing Street, kde se Trump sejde s britskou premiérkou Mayovou.

Trumpova slovní přestřelka se šéfkou demokratů

Zatímco se Trump chystá na zahraniční cestu, ve vládě Spojených států to vře, vyostřila se hlavně rétorika mezi Trumpem a šéfkou Sněmovny reprezentantů, demokratkou Nancy Pelosiovou.

Oba útočí hlavně na duševní zdraví toho druhého. Prezident svou sokyni na twitteru počastoval přezdívkou „šílená Nancy“, Pelosiová zase vyzdvihla jeho výstup na jednání s předními demokraty o modernizaci infrastruktury, které Trump předčasně ukončil. 

Trump se s demokraty pohádal už několikrát: Na snímku prezident USA Donald Trump a šéfka demokratické frakce Nancy Pelosiová během jednání v Bílém domě, (11.12.2018). Trump se s demokraty pohádal už několikrát: Na snímku prezident USA Donald Trump a šéfka demokratické frakce Nancy Pelosiová během jednání v Bílém domě, (11.12.2018). | Reuters

„Znovu se modlím za prezidenta Spojených států. Kéž by jeho rodina nebo jeho administrativa nebo jeho tým zasáhly pro dobro této země,“ prohlásila demokratka, která zatím nehodlá podpořit snahu dalších demokratů uvalit na prezidenta ústavní žalobu, která by mohla vést k jeho odvolání.

„Jeho chování je ničemné, možná by si měl vzít od prezidentování dovolenou,“ dodala Pelosiová, reportéři si tuto poznámku vyložili tak, že možná i ona se nakonec přikloní k impeachmentu.

„Šílená Nancy totálně přišla o rozum, není to ta samá osoba, jakou bývala,“ napsal Trump na svém twitterovém příspěvku. Popřel, že by na jednání s demokraty křičel, byl prý „extrémně klidný“. Faktem ale je, že schůzka skončila už po třech minutách. Pelosiová popsala, že se Trump rozčiloval, křičel, bouchal do stolu a pak urychleně opustil místnost.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 24. května 2019 23:54 )

Tak Trumpíci se chtějí jednou pořádně nacpat. Není divu, jíst pořád hnusný Donaldovy hambáče je o zdraví.

ztrpetr ( 24. května 2019 21:29 )

_--__Najítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : da.gd/nahe

Zobrazit celou diskusi