Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mayová neunesla rezignaci: Slzy při projevu a útěk za dveře. Kdo povede Brity?

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
24. května 2019
11:18

Byly to značně emotivní chvilky. Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že 7. června končí coby vůdkyně konzervativců. V čele vlády zůstane, dokud strana nenajde nového vůdce. Favoritem na tento post je bývalý ministr zahraničí Boris Johnson.  Mayová svůj proslov zakončila se slzami v očích, považuje za čest, že mohla sloužit zemi, kterou miluje. Následně zmizela za dveřmi Downing Street 10. 

Britská premiérka Theresa Mayová se v pátek sešla se šéfem parlamentního výboru konzervativních poslanců Grahamem Bradym a jednala s ním o svém odchodu z čela vlády. Tu povede i nadále, avšak dle všeho pouze dočasně.

Mayová v krátkém projevu před sídlem britským premiérů v Downing Street 10 vyjádřila lítost, že se jí nepodařilo završit proces odchodu Británie z Evropské unie. Vyslovila přitom naději, že její nástupce bude o realizaci brexitu usilovat ještě důrazněji. Na konci projevu se dojetím rozplakala. 

Mayová: Opustím práci, kterou jsem milovala

Jindy stoická Mayová při svém projevu podlehla emocím. Třesoucím hlasem promluvila o tom, že je po Margaret Thatcherové teprve druhou britskou premiérkou. „A rozhodně ne poslední,“ dodala. Mayová nemluvila jen ke své možné nástupkyni, byl to odkaz na vlastní dětství. Od malička snila o tom, že se stane předsedkyní vlády.

Expremiér David Cameron o ní jednou řekl, že je „sakra tvrdohlavá, dá se s ní těžko hnout a že má nezdolnou vůli“. Jeho slova se během její tříleté vlády potvrdila, nicméně Mayová přišla o veškeré spojence, které ve vládě i mezi konzervativci měla, a její pád byl nezvratitelný. Na její straně jí zbyl jediný člověk, její manžel Philip May.

Ministři si často stěžovali na to, že je Mayová příliš uzavřená a nesdílí s nimi své myšlenky a postoje, včetně přístupu k brexitu. Politička se vždycky spoléhala jen na sebe, své nejbližší poradce a samozřejmě na manžela. May dnes přihlížel, jak jeho žena pohřbila svůj dětský sen. „Byla to práce, kterou jsem milovala – sloužit zemi, kterou miluju,“ řekla zlomená Mayová.

Manžel ji vždycky podržel

Její slova ještě ani nedozněla a Mayová, aby si zachovala alespoň zbytek důstojnosti, opustila řečnický pultík a zmizela za dveřmi Downing Street číslo 10. Utěšit ji bude muset May, po těžkém období jí zřejmě připraví jídlo, které premiérka miluje – fazole na toastu. K tomu jí nalije pořádnou skleničku whisky. May byl vždycky jejím největším zastáncem, manželé, kteří se poznali na univerzitě, jsou svoji už 38 let.

„Všechno záleží na whisky, jak silná je a kolik mi jí Philip nalije,“ komentovala před časem dotaz, zda kvůli brexitu a tlaku straníků nemůže spát. Několikrát se svěřila i s tím, že politické ambice měla už 12 let. „Viděla to jako poslání, ne jako zaměstnání,“ uvedla jedna její známá. Na Oxfordu to byl vždycky May, kdo byl ve středu pozornosti, byl skvělý řečník. Mayová byla nenápadná dcera vikáře.

Manžele představila zavražděná premiérka

Philip May věděl, jaké to je žít po boku silné ženy, uvědomoval si, že ony více než kdo jiný potřebují podporu. Jeho dobrou kamarádkou byla během studií Bénazír Bhuttová, budoucí pákistánská premiérka, která byla zavražděna při atentátu v roce 2007. Byla to právě ona, kdo ho představil Mayové. Na rozdíl od ostatních si všimla jejího potenciálu.

Manželé spolu prožili mnoho tragédií, smrt obou rodičů Mayové i to, že nikdy neměli děti. Podle Maye je ale všechny tyto věci ještě více sblížily. „Člověk se musí smířit s tím, co mu život dal,“ poznamenala při rozhovoru v roce 2016 Mayová, bezdětná je také německá kancléřka Angela Merkelová, která je premiérčiným velkým vzorem.

Babiše krok Mayové nepřekvapil, Zeman ji politoval

Českého premiéra Andreje Babiše (ANO) nepřekvapilo dnešní oznámení premiérky Mayové, že 7. června skončí jako vůdkyně konzervativců. Babiš to řekl novinářům poté, co v Průhonicích odevzdal svůj hlas ve volbách do Evropského parlamentu. „To se víceméně čekalo, já stále doufám, že budou předčasné volby a nakonec ještě jedno referendum,“ řekl novinářům Babiš při dotazu na Mayovou.

Prezident Miloš Zeman novinářům při odchodu z volební místnosti na pražských Lužinách řekl, že mu je Mayové líto.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker pokládá Mayovou za odvážnou ženu, kterou hluboce respektuje. Novinářům to dnes řekla mluvčí EK Mina Andreevová. Juncker podle ní s premiérkou rád a dobře spolupracoval a ze zpráv o rozhodnutí Mayové rezignovat nemá radost. Svůj respekt vůči Mayové a rozhodnosti, s jakou se snažila o spořádaný odchod své země z EU, dnes na twitteru vyjádřil také hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier.

Konzervativci začnou hledat lídra až po Trumpově návštěvě

Mayová dnes oznámila své další kroky. Konzervativní strana po 10. červnu, tedy po návštěvě amerického prezidenta Donalda Trumpa v Británii, začne s výběrem svého příštího vůdce, který nahradí Mayovou.

Volby potrvají asi šest týdnů a jejich favoritem je bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, jeden z nejhlasitějších zastánců britského odchodu z Evropské unie. Dalším favoritem je Andrea Leadsomová, která za kabinet vytvářela agendu dolní komory parlamentu a která ve středu z této funkce odešla.

Tlak sílil několik týdnů 

Vítěz voleb nahradí Mayovou i ve funkci předsedy vlády. Tlak na rezignaci Mayové v posledních týdnech sílil  hlavně kvůli její vytrvalé snaze prosadit parlamentem již třikrát odmítnout dohodu o brexitu. Konzervativci utrpěli začátkem měsíce těžké ztráty v místních volbách v Anglii a v Severním Irsku a drtivou porážku jim předpovídají i průzkumy před volbami do Evropského parlamentu, které se v Británii konaly ve čtvrtek.

Británie má podle současných plánů opustit Evropskou unii 31. října, stále ale není jasné, za jakých podmínek se to stane.

Brexit byl nad její síly

Mayová se narodila 1. října 1956 jako Theresa Brasierová. Vystudovala geografii na Oxfordu. Tehdy poznala svého manžela Philipa, nyní investičního bankéře. Děti nemají. V 70. a 80. letech pracovala ve finančnictví, například v centrální bance. V letech 1986 až 1994 byla členkou městské rady jednoho z londýnských obvodů. V roce 1997 ji zvolili do parlamentu, v letech 2002 až 2003 byla jako první žena v historii výkonnou předsedkyní Konzervativní strany. Působila v několika stínových vládách. V květnu 2010 se stala ministryní vnitra a pro záležitosti žen a rovné příležitosti.

Ministerskou předsedkyní se Mayová stala v červenci 2016. V premiérské funkci i v křesle vůdce britských konzervativců vystřídala Davida Camerona, jenž odstoupil po referendu o brexitu, ve kterém Britové v červnu 2016 dali sbohem Evropské unii a které Cameron osobně vyhlásil. Po "železné lady" Margaret Thatcherové je druhou premiérkou v dějinách Británie. Do té doby byla od května 2010 ministryní vnitra.

Před nástupem do premiérského úřadu sice byla pro členství v EU, ale držela se stranou předreferendové kampaně. Po referendu prohlásila, že brexit je nevyhnutelný a opakovaně odmítala výzvy k uspořádání nového hlasování s tím, že je nutno respektovat výsledek toho prvního.

Předloni se rozhodla vypsat předčasné volby ve snaze posílit svou pozici před jednáním o odchodu země z EU. Konzervativci sice vyhráli, přišli ale o většinu v Dolní sněmovně. Poté začalo vyjednávání Londýna a Bruselu o podmínkách brexitu.

Vyjednávání s EU a revolta ve straně 

Loni v červenci Mayová představila takzvaný plán z Chequers, vládní koncepci, která hodlala zachovat více obchodních vazeb na EU; zastánci brexitu bez dohody označili tento model za příliš měkký a Mayová se sama ujala vyjednávání s EU. Její kabinet později podpořil návrh dohody o brexitu připravený britskými a unijními vyjednavači.

V polovině loňského prosince Mayová ustála hlasování poslanců své strany o nedůvěře, ve kterém se rozhodovalo, zda bude dál vůdkyní strany a předsedkyní vlády. Předtím uvedla, že už konzervativce do řádných voleb v roce 2022 nepovede.

 V polovině letošního ledna britský parlament dohodu o vystoupení země z EU odmítl, Mayová představila plán B a koncem února se poprvé zmínila o možnosti odkladu brexitu. Poslanci dohodu odmítli i při druhém hlasování 12. března, třebaže se Mayová den předtím domluvila s předsedou EK Jeanem-Claudem Junckerem na doplňku ujednání, který zajišťuje, že EU se nebude snažit neomezeně dlouhou dobu uplatňovat tzv. irskou pojistku, jež je sporným bodem a má zabránit zavedení klasického hraničního režimu mezi Irskem a Severním Irskem.

 Po schválení odkladu brexitu unií 21. března se Mayová dál snažila prosadit třetí hlasování v parlamentu o brexitové dohodě, což po několika dnech podpořila příslibem své rezignace, pokud dokument bude přijat. Dolní sněmovna nicméně 29. března potřetí dohodu odmítla a EU poté 10. dubna umožnila Británii posunout lhůtu brexitu do 31. října. 

Tento týden 21. května představila Mayová kompromisní plán, který označila za „novou brexitovou dohodu“. Plán však vyvolal revoltu ve vládě a výzvy k odchodu Mayové. Vedení vlivného výboru britských konzervativních poslanců ale o den později nezměnilo stranická pravidla a neumožnilo ihned znovu hlasovat o vyslovení nedůvěry Mayové.

Kromě brexitu musela Mayová jako premiérka řešit například kauzu kolem otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije nervovým jedem loni v březnu na jihu Anglie, která vedla k diplomatické roztržce s Ruskem. Potýkala se také s migrační krizí. Na jednáních EU hájila politiku své vlády, která byla proti rozdělení uprchlíků podle kvót.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

latecia ( 24. května 2019 16:52 )

Tak si pripadaj vsichni briti. Proto doslo k Brexitu.

agfor ( 24. května 2019 16:52 )

Škoda, Terezko, jsi naším vzorem. Smůla byla v tom, že probruselská mafie je silnější. Je to jen prohraná bitva, ale válka bude pokračovat.

latecia ( 24. května 2019 16:45 )

A pritom proslovu se zminila o Ceskoslovensku ktere bylo 'zachraneno britskym zachranarem v dobe okupace Nemcu'. Nikdo nechape proc mela potrebu to lidem pripo­minat­...vs­ichni vime ze to byla Anglie kdo nas predhodil smecce vlku.

malenabald ( 24. května 2019 15:42 )

Souhlas, měla se postarat o Brexit, pro který nehlasovala.

Ivana Svobodov ( 24. května 2019 12:40 )

Něco v tom smyslu. Neměla šanci, ať dělala jakékoliv ústupky a kompromisy. David Cameron vyhlásil referendum a odešel. Neměla to vůbec snadné. Takže všichni chytráci, mlcte.🙏

Zobrazit celou diskusi