Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Miliony za večeři. Žena oligarchy a Putinova expřítele štědře přispěla straně Mayové

Autor: Mii - 
1. května 2019
12:37

Britská premiérka Theresa Mayová společně s šesti britskými ministryněmi povečeřela s manželkou bývalého přítele ruského prezidenta Vladimira Putina, oligarchy Vladimira Chernukhina. Lubova Chernukhinová tuto možnost dostala díky daru 135 tisíc liber (zhruba 4 miliony korun) Konzervativní straně, jíž Mayová vede. Kritici toto „kamarádství“ britské premiérce vyčítají, podle nich by konzervativci neměli ruské peníze přijímat. Informuje o tom server Dailymail.

Večeře proběhla v pondělí v rámci akce pořádané Konzervativní stranou, na které členové vybírali finance. Protože Chernukhinová věnovala jednu z největších částek, Mayová se jí celý večer věnovala a zapózovala jí i na společné fotografii. Ženy si pochutnaly na jídle z michellinské restaurace, měly chřest a pokrm z hovězího masa.

Podle konzervativců není kritika na místě, Chernukhinová má britské občanství a s ruským prezidentem Vladimirem Putinem není nijak spjata. Odborníci ale upozorňují, že přijímání ruských peněz nelze takto bagatelizovat, zvlášť rok po otravě, ke které došlo ve městě Salisbury. Motiv Chernukhinové podle nich není jistý, v minulosti například zaplatila 160 tisíc liber (necelých 5 milionů korun) za to, aby si mohla zahrát tenis s tehdejším premiérem Davidem Cameronem a Borisem Johnsonem.

Cameron byl tehdy obviněn z pokrytectví, protože peníze přijal v době, kdy se snažil prosadit tvrdší sankce proti Moskvě kvůli anexi Krymu. Stejná vlna nevole může nyní potkat Mayovou, zejména když po loňské otravě varovala, že s Rusy již nebude jednat tak, jako dříve.

Bývalý spojenec Putina

Otázky vzbuzuje také fakt, že večeře byla tajná, informací o ní odhalila až hlavní tajemnice ministerstva financí Liz Trussová. Na instagramu zveřejnila fotografii, na které stojí Mayová společně s Chernukhinovou a několika ženskými ministryněmi britské vlády. Komentovala ji popiskem „dámská jízda, girlpower“.

Zdroj serveru Daily Mail prozradil, že na akci bylo hodně alkoholu a postupně se účastníci velmi rozpovídali. Mezi hosty se vyskytly například módní návrhářka Lady Nuttall nebo vyhlášená veterinářka Lucy Hyde-Dunnová.

Posledním darem se celková částka, kterou Chernukhinová věnovala konzervativcům, vyšplhala na necelý milion liber (29,7 milionů korun). Žena pracuje jako bankéřka a je manželkou bývalého ruského ministra financí a oligarchy Vladimira Chernuknina. Ten byl svého času znám jako důležitý spojenec Vladimira Putina, s ruským prezidentem se ale časem názorově rozešel. Nyní žije v Londýně.

O původu jmění manželů mnoho informací neexistuje, nejsou ovšem náznaky, že by pocházelo z pochybných zdrojů nebo od ruské vlády.

Zobrazit celou diskusi