Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tři roky Mayové: Taneček u řečnického pultu, leopardí lodičky a trable s brexitem

Autor: Darina Jíchová - 
28. března 2019
12:09

Britská premiérka Theresa Mayová během posledního jednání o podobě brexitu nabídla svou rezignaci, pokud poslanci schválí její dohodu. Přestože většina britského tisku odstoupení Mayové akceptovala a přijala za jistý fakt, podmínka, za které by k němu mělo dojít, zřejmě nebude splněna. Severoirští unionisté totiž smlouvu nepodpoří. Mayová je teprve druhou ženou, která stanula v čele britské vlády. Politologové poukázali, že přes všechny její chyby nikdo nemůže říct, že by politička byla líná. Mayová si na konto připsala také pár nezapomenutelných momentů, jakými jsou její africké tance, „zatrsala si“ i u řečnického pultíku. Zcela ikonickými se staly i její leopardí lodičky „na kačence“, uvedl deník Daily Mail.

Mayová do úřadu britského předsedy vlády nastoupila v červenci 2016, tedy zhruba měsíc po referendu, ve kterém si Britové rozhodli o odchodu z Evropské unie. Sama Mayová byla pro setrvání v EU.

Po rezignaci premiéra Davida Camerona se stala lídryní Konzervativní strany a premiérkou, do té doby v Cameronově vládě působila jako ministryně vnitra, do politiky vstoupila v 80. letech, kdy se stala radní v Mertonu na jihu Londýna. Do Dolní sněmovny se dostala v roce 1997.

Leopardí lodičky si oblíbila už v době, kdy působila jako stínová ministryně pro rodinu v roce 2004. Leopardí lodičky si oblíbila už v době, kdy působila jako stínová ministryně pro rodinu v roce 2004. | Reuters

Je teprve druhou ženu, která se kdy stala britskou premiérkou. Následuje stopy Železné lady Margaret Thatcherové. Ve funkci je necelé tři roky, za které aktivovala článek 50 Lisabonské smlouvy, vyhlásila předčasné volby, podpořila vojenskou intervenci saúdské koalice v Jemenu, potřásla si rukou s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, zatancovala si v Africe i před všemi konzervativci a dostala pomyslný „vyhazov“. Ustála i hlasování o nedůvěře. To všechno zvládla na podpatcích, kterým se v módním světě říká „kačenka“.

Roztančená premiérka

Jako premiérka ale s Brity prožila i mnoho tragédií včetně teroristických útoků nebo požáru bytové věže Grenfell Tower, při němž zemřelo 72 lidí. Sklidila kritiku za to, že se sice sešla s hasiči, kteří při tragédii zasahovali, ale už ne s přeživšími hrůzného požáru.

Konferencí Konzervativní strany se v roce 2017 prokašlala, její projev přerušil britský komik Simon Brodkin alias Lee Nelson, který jí předal formulář P45, tedy dokument o propuštění z práce. Tímto symbolickým gestem chtěl zdůraznit nejistou budoucnost Mayové jako ministerské předsedkyně.

"Vyhazov" Theresy Mayové "Vyhazov" Theresy Mayové | Reuters

O rok později si Mayová na výroční konferenci konzervativců zatančila na svou oblíbenou píseň Dancing Queen od švédské Abby. Kromě jejího krkolomného boje s brexitem stránky novin plnilo právě její taneční umění. Mayová veškerý výsměch přijala s nadhledem, prohlašovala, že sice nikdy nevyhraje žádnou taneční soutěž, ale že si tanec užívá.

Neúnavná Mayová

Nikdo rovněž nemůže o Mayové říct, že by se během své funkce „flákala“. Neúnavně se snažila dosáhnout výhodné dohody pro všechny, což bylo vzhledem k tomu, že čelila nátlaku ze všech stran, téměř nemožné.

Její program byl nabitý, mezi Bruselem a Londýnem a dalšími destinacemi nalétala tisíce kilometrů, což je při jejím věku, letos oslaví 63. narozeniny, a s přihlédnutím k její cukrovce úctyhodné. Také během objíždění evropských lídrů si „užila“ nějaký ten trapas, před německou kancléřkou Angelou Merkelovou se například zamkla v autě.

Kvůli dohodě je ochotná složit funkci

Vypadá to však, že už i ona je na konci svých sil. Neshody s poslanci kvůli podobě brexitu ji včera dohnaly k zoufalému kroku. Nabídla jim svou rezignaci, ale s tím, že podpoří její dohodu. Politologové se shodli na tom, že pokud dojde k jejímu odchodu, bude se na ni vzpomínat jako na premiérku, jejíž vláda nebyla ani zdaleka bez chyb, ale která bojovala za to, co si myslela, že je nejlepší pro zemi. Vzdala se proto i své funkce, to se podle nich dá v současnosti říct jen o málokterém světovém vůdci.

Zobrazit celou diskusi