Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Stav nouze,“ bije na poplach Hugh Grant. Petici proti brexitu podepsaly tři miliony lidí

Aktualizováno -
22. března 2019
14:12
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
22. března 2019
11:00

Více než tři miliony podpisů už se sešlo pod peticí, která požaduje zastavení procesu odchodu Británie z Evropské unie. Dokument se přitom na oficiálním portálu britského parlamentu objevil teprve ve středu. Během dne chtělo výzvu podepsat tolik lidí, že měla webová stránka technické problémy. Své podpisy připojily také britské celebrity jako například herec Hugh Grant nebo zpěvačka Annie Lennoxová.

„Vláda opakovaně tvrdí, že odchod z EU je ,vůlí lidu'. Musíme toto tvrzení zastavit a to tím, že dokážeme, jak silnou podporu lidu má nyní setrvání v EU,“ uvádí se v textu. Petice ve svém názvu vyzývá, aby britská vláda zrušila aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy, kterou před téměř dvěma lety zahájila dvouleté období jednání o brexitu. To mělo být původně zakončené odchodem Británie z EU 29. března, tedy za osm dní.

Mayová o zrušení brexitu neuvažuje

Na dotaz agentury Reuters, zda je premiérka Theresa Mayová ochotná zrušit aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy, vládní mluvčí odpověděl: „To není něco, co by byla ochotna udělat.“ Předsedkyně vlády se podle mluvčího domnívá, že zrušení brexitu by mohlo způsobit „nenávratné škody v důvěře lidu“.

„Jako každý zarytý zastánce setrvání v EU jsem dost frustrovaná, dlouho dobu nás všichni ignorovali a přehlíželi. Tohle je, jako když se protrhne hráz,“ sdělila stanici BBC Margaret Anne Georgiadouová, autorka petice. Dodala, že ze začátku se „podpisy moc nehrnuly“.

Do dnešních 9:00 SEČ podepsalo petici požadující setrvání Spojeného království v EU už 2,4 milionu Britů. V referendu z června 2016 jich hlasovalo pro brexit 17,4 milionu a setrvání v bloku tehdy podpořilo něco přes 16 milionů voličů.

Peticí se budou zabývat poslanci

Takzvanými e-peticemi, které překonají hranici 100 tisíc podpisů, se musejí zabývat na svém zasedání britští poslanci, avšak nikoli v hlavním zasedacím sále Dolní sněmovny. Herec Grant uvedl, že každý „rozumný člověk“ by měl připojit svůj podpis. Signatářem petice je také fyzik Brian Cox, kterého proslavily vědecké pořady BBC, nebo herečka Jennifer Saundersová.

„Podepsal jsem petici na deaktivaci článku 50 a jsem připraven na případné následky – referendum, volby atd. Nevím, jestli to má nějaký smysl, ale musíme to zkusit,“ napsal na svém twitteru Cox. „Stav nouze. Odvolejme článek 50. Zůstaňme v EU,“ hlásá na svém účtu Grant.

Podepsat petici mohou pouze občané Velké Británie, přestože se správci e-petice snaží ověřovat elektronické adresy a poštovní směrovací čísla signatářů, mezi sta tisíce podpisů se dostaly i ty odeslané z účtů v Severní Koreji nebo Afghánistánu.

Petice plně neodráží skutečnost

List The Guardian upozornil, že e-petice nejsou přesným odrazem nálad ve společnosti. Například podle stránky What UK thinks (Co si Spojené království myslí), která se názoru Britů na brexit dlouhodobě a detailně věnuje, by nyní v druhém referendu o brexitu setrvání v EU podpořilo 53 procent Britů, 47 procent by jich hlasovalo proti. I když se tak počet odpůrců brexitu zvyšuje, není rozdíl mezi tábory nijak dramatický, poznamenal The Guardian.

Některé petice na parlamentním webu přilákaly více podpisů, než kolik jich má v současnosti ta brexitová. Více než čtyři miliony Britů podepsaly petici, která po brexitovém referendu z června 2016 požadovala, aby bylo vypsáno nové lidové hlasování, které by bylo platné jen v případě, že by jeden z táborů dosáhl nejméně 60 procent hlasů.

Video  Analytik k brexitu: Mayová nemá podporu opozice ani vlastní strany  - Blesk TV
Video se připravuje ...

milan1959 ( 22. března 2019 14:38 )

Bez Velké Británie je celá EU výhledově na odpis. Je mně to moc líto!

ddpetr33 ( 22. března 2019 11:44 )

-_--Najděte nahe_zeny ve vašem městě zde : Muz.So/Zeny

Zobrazit celou diskusi