Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Tvrdý brexit na obzoru? „Používají ho, aby se navzájem vraždili,“ pálí z EU na Brity

Autor: ČTK, simao - 
13. března 2019
17:43

Riziko, že Británie odejde z EU bez dohody, nikdy nebylo vyšší. Evropští politici by jej neměli podceňovat, stejně jako důsledky tohoto scénáře, varoval dnes ve Štrasburku hlavní brexitový vyjednavač EU Michel Barnier. Koordinátor europarlamentu pro brexit Guy Verhofstadt uvedl, že Britové zatím používají brexit jen k tomu, aby se navzájem vraždili.

„Riziko brexitu bez dohody nikdy nebylo vyšší. Naléhám na vás, abyste toto riziko ani jeho dopady nepodceňovali,“ prohlásil Barnier. Britské vládě vzkázal, že pokud je stále jejím cílem opustit EU spořádaným způsobem, pak vyjednaná brexitová dohoda je jediným nástrojem, jak tohoto cíle dosáhnout. „Chci, aby to všichni zcela pochopili,“ dodal s tím, že EU je připravena této variantě čelit a že zůstane „klidná a jednotná až do konce tohoto mimořádného procesu“.

Vzájemné „vraždění“ a nové referendum?

Představitelé unijních institucí se v dnešní debatě shodli, že cestu dál musí nyní ukázat britští poslanci. Koordinátor EP pro brexit Guy Verhofstadt uvedl, že si nepřeje odklad brexitu byť jen o 24 hodin, pokud tento krok nebude podložen jasným stanoviskem dolní komory britského parlamentu.

Jediným rozumným řešením současného patu je podle Verhofstadta spolupráce mezi labouristy a konzervativci, kteří zatím jen „používají brexit, aby se navzájem vraždili“.

Manfred Weber, který vede nejsilnější europarlamentní frakci Evropská lidová strana, nicméně řekl, že pokud politici ve svých snahách selžou, bylo by na místě vrátit otázku zpět do rukou britských voličů.

Irská pojistka jako problém

Státní tajemnice pro evropské záležitosti rumunského ministerstva zahraničí Melania-Gabriela Ciotová jako zástupkyně nynějšího rumunského předsednictví EU uvedla, že EU je otevřená dalším rozhovorům a poskytnutí dalších vysvětlení, pokud by to pomohlo s ratifikací brexitové dohody v britském parlamentu. Takové rozhovory by prý ale mohly vést jen k potvrzení dočasné podoby tzv. irské pojistky.

Právě irská pojistka, která má předejít obnovení hraničního režimu mezi Irskem a Severním Irskem, vyvolává obavy části britských poslanců, že tento mechanismus v sobě skrývá riziko trvalého připoutání Británie k unijním strukturám i po brexitu.

mandat ( 21. dubna 2019 08:02 )

SSSR, CSSR se rozdelilo bez problemu, tak nechapu,proc je takove divadlo s Anglii, nikdo nerespektuje, ze se obcane Anglie rozhodli, ze odejdou z diktatury EU. Stejne se brzy tahle banda rozpadne.Jejim poslanim snad bylo ulehcit vsem clenum EU vzajemne vztahy a spolupraci. Opak je pravdou, EU jen komplikuje statum zivot idiotskymi zakony, ted zakon o cenzure,coz demokracie vylozene zakazuje.Stehovani Afriky a Strednoho vychodu do EU take neni poslani EU.

milan1959 ( 13. března 2019 18:52 )

Bez Británie v EU budete všichni p*deli

Zobrazit celou diskusi