Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Babiš radil Mayové po telefonu druhé referendum o brexitu. Nedala si říct

Autor: ČTK - 
13. března 2019
12:40

Český premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotním telefonátu britské premiérce Therese Mayové řekl, že by stálo za to vypsat nové referendum o brexitu. Mayová to odmítla, podle Babiše to ale stále není vyloučené. Napsal to dnes na twitteru. V rozhovoru pro iDNES.cz Babiš k telefonátu uvedl, že Mayová projevila zájem s ním mluvit.

„Říkal jsem jí, že nejlepším řešením by bylo, aby Velká Británie zůstala v Evropské unii. Proto jsem přesvědčen, že stojí za to vypsat nové referendum,“ uvedl Babiš. Takové řešení Mayová odmítá.  

Britská premiérka už dříve řekla, že nový plebiscit by mohl znamenat, že Spojené království z Unie nikdy neodejde, což není to, pro co obyvatelé země v prvním referendu v roce 2016 hlasovali.

Britský parlament v úterý opět jasnou převahou hlasů odmítl brexitovou dohodu. Dnes proto bude rozhodovat, zda chce Evropskou unii opustit zcela bez dohody. Mayové k prosazení dohody nepomohlo ani to, že po dohodě s předsedou Evropské komise brexitový balíček na poslední chvíli v pondělí doplnila ve snaze vyhovět kritikům takzvané irské pojistky.

Pro další hlasování je i ministr Petříček

Podobně jako Babiš by považoval ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) za nejlepší variantu, kdyby nakonec brexit nenastal a kdyby se mohlo konat druhé referendum. „Nicméně to asi v tuhle chvíli není úplně reálná varianta,“ řekl ministr novinářům.

Babiš v rozhovoru na iDNES.cz zmínil, že pokud jsou Britové odpovědní, požádají o prodloužení lhůty brexitu. Otázkou je, jak by se zachovala Evropská unie. „Všichni musí souhlasit s prodloužením a už teď slyšíme, že někteří souhlasit nebudou,“ uvedl Babiš.

Taurus70 ( 14. března 2019 06:27 )

Sklony k fasismu se ukazuji zejmena u retardovanych jedincu tipu anonym01 kteri se vsem okolo snazi vnutit ze pouze jejich nazor je ten spravny a nikdy jinak😂😂😂😂

Milanv ( 13. března 2019 13:11 )

Kdo nerespektuje vůli voličů je horší než ***!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa