Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bude brexit, nebo ne? Mayová tvrdě narazila u poslanců se schválením dohody s EU

Aktualizováno -
12. března 2019
20:35
Autor: ČTK, kal - 
12. března 2019
16:15

Britská premiérka Theresa Mayová nevyhrála ani napodruhé boj v parlamentu, který měl podpořit její dohodu o brexitu vyjednanou s Evropskou unii. Pro bylo 242 zákonodárců, proti 391. Už před klíčovým hlasováním řekla, že parlament si nyní musí vybrat mezi její dohodou nebo brexitem bez dohody či žádným brexitem. S odkazem na pondělní jednání s Evropskou komisí dodala, že se jí podařilo zajistit „vylepšení“ textu, který členové Dolní sněmovny už jednou odmítli kvůli sporné irské pojistce. Británie by měla jako členský stát EU skončit k 29. březnu, teď je ale možné, že se to Mayová pokusí minimálně oddálit.

Po odmítnutí brexitové dohody Mayová oznámila, že vláda parlamentu ve středu předloží k hlasování návrh opustit Evropskou unii bez dohody. Od britského parlamentu chce vědět, zda žádá odchod bez dohody, prodloužení výstupových rozhovorů, odvolání brexitu, nebo druhé referendum.

„Špatná dohoda by byla ještě horší než žádná dohoda, ale tahle je dobrá,“ dodala premiérka ohledně dokumentu, o němž dva roky vyjednávala s Evropskou unií. Varovala také před tím, že unie by nemusela Spojenému království umožnit odklad brexitu, plánovaného na 29. března.

Video  Britové zamítli dohodu s EU. „Snad nejsou sebevrazi,“ doufá europoslanec. A popsal, jak zrušit Brexit  - David Budai, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn označil vládní brexitovou dohodu za mrtvou. Je podle něj načase, aby se konaly parlamentní volby.

Evropská unie ze své strany udělala vše, co bylo možné k uzavření dohody mezi EU a Londýnem o spořádaném britském odchodu z bloku. Krátce po hlasování britské sněmovny to sdělil mluvčí šéfa Evropské rady Donalda Tuska. „Litujeme výsledku večerního hlasování a jsme zklamáni, že britská vláda nebyla schopna zajistit většinu pro dohodu o vystoupení, odsouhlasenou oběma stranami v listopadu,“ napsal v prohlášení pro média Tuskův mluvčí Preben Aaman.

Mayová chrapot svedla na Junckera

Média si všímají, že ochraptělá Mayová téměř nemohla mluvit, což ostatně sama premiérka přičetla horečným jednáním s předsedou EK Jeanem-Claudem Junckerem ve Štrasburku. Měli byste slyšet, jak zní on, řekla žertem poslancům.

Mayová v pondělí dojednala s Evropskou komisí doplňky k brexitové dohodě. Jejich podstatou jsou ujištění, že Británie nebude neomezenou dobu vázána k unijním pravidlům pomocí takzvané irské pojistky a že obě strany budou do prosince 2020 usilovat o „alternativní ujednání“, díky nimž by nemuselo sporné ustanovení vůbec vstoupit v platnost.

Tisk, vláda i poslanci pak napjatě čekali na právní analýzu generálního prokurátora Geoffreyho Coxe. Ten ale oznámil, že podle jeho názoru právní riziko, že Británie i po odchodu z EU uvázne v unijních strukturách na neomezenou dobu při uplatnění irské pojistky, nadále trvá. Právě to některým euroskeptickým poslancům vadí.

Úterní rozhodující hlasování

Předseda sněmovny John Bercow krátce po zahájení parlamentní debaty oznámil, že nevybral k hlasování žádný z předložených poslaneckých pozměňovacích návrhů. Znamená to, že parlament tak v osm večer hlasoval rovnou o brexitové dohodě.

Pozorovatelé vládní debakl přepovídali. Opoziční labouristé, severoirská strana DUP i vlivná skupina konzervativních euroskeptických poslanců předem oznámili, že budou hlasovat proti.

prycsnima ( 12. března 2019 23:15 )

V britském tisku už jsou návody jak uvařit čaj ze zelnych listů. No to aby taky nebyla bída ve šwajcu ,ty tsky nejsou v EU .

cocumysvole ( 12. března 2019 22:32 )

Mayová není Tacherová. Železná lady byla jen jedna. Ta by s těma pacholkama darmožoutskejma jinak zatočila.

krtek. ( 12. března 2019 21:41 )

Mayová, Merkelová, proč to ještě nepochytali ...

Zobrazit celou diskusi