Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kolaps dohody o brexitu: V Londýně ji jasně odmítli, „plán B“ musí být obratem

Aktualizováno -
15. ledna 2019
20:55
Autor: ČTK, nkov, kal - 
15. ledna 2019
18:20

Britští poslanci jasně odmítli dohodu o vystoupení země z Evropské unie, pro bylo 202 zákonodárců, proti 432. Premiérka Theresa Mayová teď musí představit v Dolní sněmovně do tří zasedacích dnů „plán B“, tedy přijít do pondělí 21. ledna s návrhem na další postup. Do brexitu zbývá 73 dní. Mayová těsně před hlasováním v parlamentu uvedla, že je to historické rozhodnutí, které ovlivní další generace. V projevu před poslanci odmítla druhé referendum o EU a varovala před důsledky odchodu Spojeného království z EU bez dohody. Nezabralo to a na návrh lídra opozičních labouristů Jeremyho Corbyna budou Britové ve středu hlasovat o nedůvěře vládě.

Alternativami jsou odložení brexitu, předčasné volby, druhé referendum o vystoupení, hlasování o nedůvěře vládě, ale i neřízený brexit bez dohody. Británie má unii opustit už 29. března. Mluvčí vlády dnes dopoledne po jednání kabinetu ujistil, že Mayová na výsledky hlasování v parlamentu bude „neprodleně“ reagovat.

„Nyní nastal čas, aby (Dolní sněmovna) přijala rozhodnutí,“ řekla Mayová poslancům. Opoziční labouristy vyzvala, aby její dohodu podpořili, a jejich šéfa Jeremyho Corbyna obvinila, že postupuje cynicky. „Dnes můžeme dát přednost jistotě před nejistotu, jednotě před rozdělením,“ prohlásila Mayová.

Její proslov doprovázely hlasité reakce poslanců, takže předseda sněmovny John Bercow musel několikrát zasáhnout, aby premiérce zjednal klid v sále. Dohoda, kterou vláda vyjednala s Bruselem, podle Mayové chrání podnikatele, práva občanů a také zajistí spolupráci s EU v oblasti bezpečnosti. Někteří si sice domnívají, že by měla s EU vyjednat novou, lepší dohodu, unie ale jednání znovu neotevře, prohlásila Mayová.

Britští poslanci hlasovali o vládním usnesení k brexitové dohodě bez jakýchkoli pozměňovacích návrhů. Ze čtyř, které plénu v dolní komoře parlamentu předložil její předseda John Bercow, se nakonec hlasovalo o jediném, který byl jasně odmítnut. Návrh konzervativního poslance Johna Barona podpořilo jen 24 členů sněmovny, proti jich bylo 600.

Corbyn: Dohoda je špatná pro Británii i demokracii

Stávající dohoda o odchodu z Evropské unie je špatná pro britské hospodářství, demokracii a pro zemi jako takovou, prohlásil naopak lídr labouristů Corbyn. Potvrdil, že jeho strana bude hlasovat proti podmínkám brexitu dojednaným vládou premiérky Theresy Mayové. Corbyn doufá, že dohoda bude odmítnuta a země přistoupí předčasným volbám, nespecifikoval však, kdy hodlá vyvolat hlasování o nedůvěře kabinetu konzervativců.

Přijetí dohody by podle Corbyna byl „lehkovážným skokem do tmy“, neboť dokument ani připojené politické prohlášení o budoucích vztazích Londýna s EU neposkytují žádné jistoty. Po krachu při hlasování Corbyn obratem zmínil hlasování o vyslovení nedůvěře vládě Mayové.

Corbyn zároveň varoval před brexitem bez dohody, který by prý uvrhl mnoho obyvatel Británie do chaosu. Neřízený odchod z EU je však výchozím nastavením celého procesu a Corbyn tak varoval, že nestačí, aby byl parlament proti tomuto scénáři i proti současné dohodě. „Také musíme být pro něco,“ řekl.

Podle Corbyna je životně důležité, aby poslanci dostali možnost debatovat o všech možných alternativách a vyjádřit se k nim prostřednictvím hlasování. Představitelům EU vzkázal, že by neměli odmítat návrat k vyjednávání. 

Přijde návrh na vyslovení nedůvěry?

Corbyn dále uvedl, že podle jeho strany by bylo nejlepším dalším krokem uspořádání předčasných voleb, které by prý nové vládě poskytly mandát na prolomení patové situace. V médiích se spekulovalo, že opozice by mohla předložit návrh k vyslovení nedůvěry vládě ihned po dnešním hlasování, Corbyn se však k načasování svých dalších kroků vůbec nevyjádřil.

Dolní sněmovna o brexitové dohodě debatovala v lednu celkem pět zasedacích dní. Poslední den zahájil konzervativní poslanec a generální prokurátor Geoffrey Cox, který naznačil, že hlasování o dohodě je výběrem mezi pořádkem a chaosem. Zatímco Cox vyzval poslance, aby dohodu podpořili, první řečník z řad labouristů, poslanec Nick Thomas-Symonds, vyzval, aby ji odmítli.

Vztah po vzoru Norska

Nyní ale není jasné, co bude následovat po předpokládaném odmítnutí dohody ze strany zákonodárců. List The Guardian nastínil sedm možných scénářů, mezi nimiž je možnost, že premiérka požádá o odložení termínu brexitu a bude se snažit získat od EU další ústupky. Objevit by se mohl také plán B v podobě budoucího vztahu s EU po vzoru Norska, konat by se ale mohly i předčasné volby či druhé referendum o setrvání Británie v EU.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) nechtěl spekulovat, jak dopadne hlasování dolní komory britského parlamentu o brexitové dohodě. Připomněl, že Česko by na neřízený brexit bez dohody mělo být připraveno díky zákonu, který před týdnem schválila vláda.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivuska1 ( 30. ledna 2019 13:06 )

dragomira Ono to co jste napsala , nekterym lidem vuuubec nedochazi.

brano34 ( 16. ledna 2019 06:49 )

Následuje plán B,C,D... ?

dr.x.crement ( 16. ledna 2019 04:52 )

VB prostě odejde a udělá si smlouvy s každým státem EU samostatně.Mayová je politická mrtvola,bude nahrazena.Moc se zaplétá,nejde udělat kulatý čtverec. Obyvatelé každého státu na světě se musí snažit doma,ne se cpat k cizím!

latecia ( 16. ledna 2019 04:00 )

Vubec nic nevite, proc se volil brexit,a presto se vyjadrujete.Takze za prve media noviny vymyvali hlavu jednodussim naivnim britum- slibili jim jak opet stanousvetovou velmoci , jak jsouvsichni v africe a arabii dychtivi na obchod, jak se jim zlepsi zdravotnictvi,navysi benefity domy pro socialne slabsi, ze kdejaky nevzdelany Jerry bude najednou pobirat 30 na hodinu apod a jak je EU strasne zla a protoze kdysi tou ve svetovou velmoci skutecne byli maji tu touhu po ovladani a moci v krvi. Nedela jim dobre fakt ze nejaci evropani (kort ty z vychodu) meli stejna prava a privilegia jako oni.jejich nadrazenost je v ohrozeni a ego je ublizene. Totez plati o Unii - stvalo je ze se z nich eu neposedi na zadek, ze musi dodrzovat stejna pravidla jako jine zeme, ackoli si jiz tak vydobili spousty privilegii. Chteji vas mit pod klntrolou aby jste skemrali o viza a praci, vse ostatni jsoujen kecy.takze ne unie ale vy jste nikoli jedinym avsak hlavnim duvodem brexitu.

Omur ( 16. ledna 2019 00:25 )

Zobrazit celou diskusi