Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš a další premiéři jednali s Merkelovou. Zmínila „spořádaný brexit“

Aktualizováno -
7. února 2019
12:50
Autor: ČTK - 
7. února 2019
07:00

Premiéři České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska se ve čtvrtek v Bratislavě sešli s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Česko na jednání, které se uskuteční u příležitosti slovenského předsednictví ve skupině čtyř středoevropských zemí, zastupuje premiér Andrej Babiš (ANO). Merkelová promluvila o brexitu.

Evropská unie i Británie musejí udělat všechno pro dosažení dohody o podobě brexitu, spořádaný odchod Británie z evropského bloku je lepší pro obě strany, prohlásila Merkelová po jednání se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim.

„Všichni máme zájem, a to vidím i u britské vlády, že chceme spořádaný brexit. Je to pro nás lepší. Je naší povinností udělat všechno pro to, abychom k takovéto dohodě dospěli,“ řekla německá kancléřka novinářům. Rovněž zdůraznila potřebu ochrany jednotného vnitřního trhu EU, což je v souvislosti s takzvanou irskou pojistkou spornou otázkou kolem brexitu.

O čem jedná visegrádská čtyřka?

Podle úřadu slovenské vlády tématy schůzky bude sedmiletý rozpočtový rámec EU na roky 2021 až 2027, dále nadcházející volby do Evropského parlamentu a budoucnost EU.

Před samotnou schůzkou premiérů zemí visegrádské čtyřky (V4) s Merkelovou se německá kancléřka setkala se slovenským kolegou Pellegrinim. Odpoledne se pak předsedové vlád zemí V4 ještě sejdou na společném jednání již bez Merkelové, která se v Bratislavě zúčastnila vrcholné schůzky zemí V4 již v roce 2011.

V4 chce zachovat rozpočet

Slovenská metropole loni v listopadu hostila jednání zástupců více než desítky členských států EU včetně Česka, na kterém se přední politici těchto zemí shodli na tom, že unijní rozpočet na politiku soudržnosti i na zemědělskou politiku na roky 2021 až 2027 by měl být zachován na úrovni stávajícího rozpočtového rámce.

marmat ( 7. února 2019 22:13 )

viktore - pokud je TI víc než 10 let makej k doktorovi....s takovou nenávistí to vypadá na nástup progresivní paranoii

marmat ( 7. února 2019 22:11 )

Krásný nick zdenkku...media jsou přesně jako VY Vy ale zatrpklý jak odložené dítě

mandat ( 7. února 2019 12:33 )

EU zadnou budoucnost nema.Je to diktatura, proti zajmum obcanu Evropy.Stehovani Afriky do Evropy neni poslani EU.

fotrpjotr ( 7. února 2019 08:53 )

Nezapomeňte na indulonu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa