Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Politici si posvítí na množírny společně. Babiš: Díky Blesku jsem se toho chytil

Autor: Jakub Kopřiva, Ivo Horváth, Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
7. února 2019
05:02

Pes je nejlepší přítel člověka. Bohužel se ale najdou tací, kteří čtyřnohé miláčky týrají a chovají je v otřesných podmínkách množíren. Díky Blesk tlapkám se ale věci daly do pohybu a trýznitelé by měli mít utrum! Už začátkem příštího roku. Po tlaku největšího deníku v zemi s tím chtějí zatočit ve spolupráci šéf TOP 09 Jiří Pospíšil (43) i premiér Andrej Babiš (64, ANO).

Půl roku nečinnosti politických špiček je nejspíš u konce. Babiš ve středu Blesku prozradil, že na přelomu února a března půjde do připomínkového řízení novela veterinárního zákona, která má mj. skoncovat s množírnami. Ministr zemědělství Miroslav Toman (59, za ČSSD) už dostal od svého šéfa za úkol změnu připravit.

Pokud vše půjde podle plánu, mohla by norma začít platit nejpozději od 1. ledna 2020. Aby se skutečně chov pejsků v otřesných podmínkách stal minulostí, předseda vlády dokonce spojí síly s opozicí. Na příští schůzi Poslanecké sněmovny tak ANO konečně prosadí projednávání novely trestního zákoníku z dílny TOP 09. A nejen jeho poslanci budou hlasovat pro.

Podporu mají

Návrh šéfa TOP 09 Pospíšila má totiž ve Sněmovně podporu zástupců hned sedmi stran. Výjimkou jsou ODS, která chce prosadit dílčí změny, a komunisté, kterým je týrání pejsků nejspíš lhostejné. A prosadit ho by neměl být velký problém, protože už teď je pod Pospíšilovým zákonem podepsána hned dvacítka duší z premiérovy stáje.

I přes toto všechno leží změna trestního zákoníku v dolní komoře od loňského června. Ta má zpřísnit tresty pro ty, kteří týrají zvířata. Jenže poslanci měli spoustu »důležitějších« věcí na práci než se věnovat boji proti trýznění němých tváří. Hádali se o svých platech nebo se štěkali kvůli vyslovení nedůvěry vládě – s předem jasnou vidinou porážky.

A stovky pejsků zatím dál trpěly, protože množírny v klidu a beztrestně provozovaly svůj otřesný a nechutný byznys...

Tohle připravuje vláda: Novela veterinárního zákona

  • Chovatelé psů budou muset získat povolení a licenci na provoz své činnosti.
  • V plánu je zavedení registru, do kterého by se museli chovatelé přihlásit. Nyní se musí evidovat ten, kdo chová pět a více fen. Toto číslo by se mělo snížit.
  • Vláda chce také větší kompetence pro veterináře a vyřešit jejich součinnost s policií a obcemi. Konkrétní podoba se teprve připravuje.
  • Pomoci má povinné čipování psů, které pomůže v dohledání majitelů a umožní i kontroly při prodeji psů.

Tohle ve Sněmovně leží: Novela trestního zákoníku

  • Na množírny současné zákony nepamatují, proto návrh zavádí termín chování zvířat v nevhodných podmínkách, za což by hrozilo odnětí svobody na šest měsíců až čtyři roky, nebo zákaz chovu zvířat.
  • Za provozování množíren ve velkém, případně i v rámci mezinárodní organizované skupiny, pak novela navrhuje tresty se sazbou pět až deset let.
  • U týrání „zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem“ by nově pachateli hrozily nejméně dva roky místo současných nejnižších šesti měsíců.
  • Za usmrcení nebo způsobení trvalých následků zvířeti by pak soudy mohly »napařit« až osmileté vězení.

Babiš: Pokud lidé kupují psa někde na stojáka, je to špatně

Vy jste v neděli v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére slíbil, že zatočíte s množírnami. Jak toho chcete dosáhnout?

Ve Sněmovně je návrh novely trestního zákona, kterou podepsali zástupci sedmi klubů včetně dvaceti našich poslanců. My to podporujeme a jako hnutí ANO se na příští schůzi zasadíme, aby to bylo projednáno. Jenže to neřeší celou situaci, my musíme záležitost řešit systémově. Je tady návrh novely veterinárního zákona, kde chceme projednat systémové změny.

Novela TOP 09 je ve Sněmovně už od června. Proč začínáte problém řešit až teď?

Podívejte se, jak probíhala Sněmovna minulý pátek?! Poslanci si tam chtěli něco vyřizovat za dveřmi, pak skončila o dvě hodiny dřív. Sněmovna bohužel pracuje neefektivně. Je třeba, aby se přijímaly zákony, a ne aby tam stále byly nějaké debaty.

Proč ale dala vláda té změně »jen« neutrální stanovisko?

Dali jsme ho, protože to po právní stránce nebylo dotažené. Ale teď, když se o tom v mediálním prostoru mluví, tak je tu návrh, aby se to přijalo, a zároveň to chceme řešit přes veterinární zákon.

Ozývají se hlasy, že jste vykradl návrh TOP 09.

Já jsem se toho chytil, protože jsem byl v Blesku na debatě a bylo to téma. Když chci něco řešit, tak to řeším rychle. Vykrádání – nevykrádání? My řešíme různé věci, o kterých se tady mluví třicet let. Je otázka, kdo z politiků proměnil řeči na činy. Myslím, že v tomto směru jsme celkem úspěšní.

Mohou proti množírnám nějak bojovat i obyčejní lidé?

Neměli by kupovat mláďata z množíren. Zvíře z množírny se pozná podle vzhledu, není socializované, a pokud k prodeji dochází někde na čerpacích stanicích nebo v supermarketech, tak to je špatně. Kupující by měl trvat na tom, že se chce podívat na prostředí, ze kterého zvíře pochází, a pokud lidé akceptují, že kupují psa někde na stojáka, je to špatně.

Andrej Babiš o množírnách zvířat: „Je to šedá ekonomika!“

HledacPravdy ( 11. února 2019 07:06 )

V žádném případě, trest by měl být za týrání psů vždy nižší.. Vy jste se pomátli. To by za chvíli místo do vořecha mohli kopat násilníci do dětí, když je stejná sazba. Trest ano, ale max. poloviční, lépe třetinový než u člověka.

HledacPravdy ( 11. února 2019 07:03 )

To je dobré, známého dva gauneři zmrzačili na celý život a dostali krátké podmínky, kdyby mu zmrzačili psa, tak půjdou na tvrdo do báně?

anunaki ( 7. února 2019 12:52 )

Ty řeči politiků mně vždycky rozpálí do běla. Všichni o této situaci vědí, všude se o tom mezi lidmi vedou diskuze, lidé, co mají rádi zvířata jsou prakticky bezmocní a tak s nadějí v srdci čekají od svých zástupců lidu, ke kterým měli důvěru a očekávají, že za ně budou bojovat a prosazovat práva, si klidně dovolí takto závažnou věc neustále odkládat, ale zvýšení svých platů stihli odsouhlasit. Je to hanba, že až teď, až se začalo o tom věřejně psát se konečně našel "hrdina", který je ochotný s tím něco udělat. Někteří se začínají probouzet a vzpomněli si, že se jim to vlastně bude hodit jako plusové body a tak pronášejí soucitná slova a příslib nápravy.Je mi z toho opravdu smutno, kam až se naše tzv, civilizace dostala.Bůh nám buď milostiv.

majojo ( 7. února 2019 12:12 )

Jsem všemi deseti pro, aby si politici i soudy posvítili na množírny i jiné tyrany zvířat, ale velice mi vadí oslavné pajány na Babiše, který se rozhodl, že se na téhle celkem malicherné kauze zviditelní a zpopularizuje, nyní, protože podpořil akci Blesku, vynášejí do nebe, zatímco jindy ho nevybíravě napadají a kritizují.

koumak_z_prahy ( 7. února 2019 10:20 )

Souhlas!

Zobrazit celou diskusi