Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Průlomový rozsudek. Tyran, který málem k smrti ubil Ronyho, jde sedět natvrdo

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
31. ledna 2019
13:38

Průlomový rozsudek padl ve čtvrtek ráno u Okresního soudu v Děčíně. Tamní soudkyně Vladimíra Kodatová se toho nebála, Ondreje Hována (27) obžalovaného za týrání psa Ronyho, poslala do vězení natvrdo. Je to neobvyklý a průlomový verdikt, většina soudců v Česku totiž tyranům zvířat naděluje podmínky. Soudkyně Hovánovi vyměřila mu 21 měsíců ve věznici s ostrahou.

Slovák Ondrej Hován, který v Děčíně pracoval jako kuchař v tamní pizzerii, se k Ronymu choval s neskutečnou brutalitou. Loni 25. února, opilý a pod vlivem drog ho v návalu zlosti pobodal a pořezal nožem, a pak ho ještě zmlátil kovovou nohou od stolu. Naříkajícího pejska pak za ocas odtáhl na záchod, kde ho nechal zavřeného dva dny. U soudu tvrdil, že se jen bránil, že ho teprve odrostlé štěně napadlo. „Chtěl jsem spát, jednal jsem zkratovitě,“ řekl. Podle svých slov chtěl Ronyho bodnout jednou ranou do hlavy. To se mi nepovedlo, probodl jsem mu ale ucho," uvedl. Přiznal také, že to nebylo poprvé, co nebohého Ronyho mlátil. "Dal jsem mu několik bomb pěstí tak, že mu nateklo oko. Bylo to za to, že mi rozkousal boty. Zbil jsem ho i hadicí od pračky," řekl. 

Ronny musel hned poté, co ho strážník zachránil, na operaci Ronny musel hned poté, co ho strážník zachránil, na operaci | Městský útulek Děčín

Odpovědnost za to ale nést nechtěl. Zmizel z Děčína, obsílky si nepřebíral, a soudu, který kvůli jeho absenci musel jednání opakovaně odročovat, se doslova vysmíval. Když zjistil, že je po něm sháňka, napsal na svůj facebookový profil: "Když mě tak všeci hledaj, tak hledajte dál." Moc si tím nepomohl. Skončil totiž nakonec v teplické vazbě, a to právě proto, že se soudu vyhýbal.

Žádný soucit

Soudkyně Vladimíra Kodatová s ním slitování neměla. Jeho jednání, při němž Ronymu málem uřízl ucho, přerazil obě čelisti, vyrazil zuby a jedno oko, označila za promyšlené, opakované týrání. Kdyby nezasáhl děčínský strážník Václav Němeček, který o naříkajícím psovi dostal informaci od jedné ze sousedek, byl by zřejmě těžce zraněný Rony umíral v bolestech několik dnů. Hován podle soudkyně navíc neprojevil žádnou sebereflexi, nezajímal se o stav psa a jeho léčbu, kterou platilo město.

„Lítost projevil jen sám nad sebou, nikoli nad tím, co spáchal,“ řekla soudkyně, podle níž by u Hována, který byl už v minulosti souzen za majetkovou trestnou činnost, neměl mírnější výchovný trest efekt. Zaskočený Hován, který se už těšil, jak ho pustí z vazby, se proti rozsudku na místě odvolal.

Jako prevence

Přísný trest pro tyrana uvítal i předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil, který je oficiálním partnerem projektu Blesk tlapky. „Vítám rozsudek Okresního soudu v Děčíně, který ve čtvrtek rozhodl v případu týrání psa Ronnyho. Je velice důležité, že za nejzávažnější formy trestného činu týrání zvířat padají nepodmíněné tresty. Kromě toho, že plní represivní funkci, fungují také jako prevence,“ řekl.

20tina12 ( 16. prosince 2019 21:47 )

Ta ženská co tam kecá chtěla podmínku 😡Dokud ty zamindrakovany hajzly nebudeme trestat nepodminene, nepotlacime to.

spalenska....@... ( 15. prosince 2019 16:26 )

2 roky na tvrdo!! Ale za co? Za pohrdani soudem to dostal NE za týrání psa. Kdyby přišel k soudu jako všichni takový sra*ove předním tak jde domů o 500,- lehčí a psa si klidně doma může pověsit na dvere. 😠 Zvířata jsou přeci majetek !!🤢🤮

halej ( 12. prosince 2019 20:50 )

Konečně aspon nějakej trest....takový ubožáci, co si léčí komplexy na ubohých zvířat by sice zasloužili o moc víc, ale aspoň už to někdo řeší. Přeju ti ty hajzle jenom to nejhorší a v životě hodně utrpení

hejpockej ( 5. února 2019 00:03 )

Ty smejde zamindrakovanej, hnusnej jsi jak viko od hajzlu, ale na tebe taky dojde, to si pamatuj. Az chcipnes, a to doufam ze brzy, to se vsem ulevi, zbyde po tobe jen smrad a hnus. Jako po kazdy zrude.

Kristynaa_ ( 2. února 2019 13:09 )

Ronymu posílám moc pusinek aby se uzdravil !!! zachránila bych nejraději všechna zvířata. Klidně bych si ho hned vzala a dala mu takovou lásku jak nikdy

Zobrazit celou diskusi