Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Starosta se snaží zbavit množírny psů ve své obci: „Nezmůžeme nic, poslanci, pomozte!“

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
30. ledna 2019
10:07

Problémy s množitelkou Petrou Cendelínovou Němcovou (36), jejíž černý byznys s množením psů odhalily Blesk tlapky, trápí i vedení obce. Podle starosty Světnova Pavla Štefana (53) nemá ale jeho úřad žádnou oporu v zákoně na to, aby proti problematickému chovu zasáhl. A to i přesto, že Krajská veterinární správa počínání Cendelíkové označila za týrání zvířat.

Jak obec řešila petice a opakované stížnosti sousedů na množitelku Petru Cendelínovou Němcovou?

Řešili jsme to, chtěli jsme se lidsky domluvit. Bohužel to nedopadlo tak, jak jsme chtěli. Jediná cesta je ta, kterou doporučil už dříve Ombusman Blesku, a to řešit to občansko právní cestou. Jiný způsob nám dnešní legislativa nedovoluje.

Vy jako obec nemůžete nějak zasáhnout? Co třeba poplatky za psy?

Poplatek máme 250 korun za psa. Chovatelka má možná 22 psů, jak tvrdí, na nás bych jich podle dohody s Městským úřadem ve Ždáru nad Sázavou mělo připadnout 14. Takže 14 krát 250, to je tři a půl tisíce, to ona zaplatí. Zbytek psů spadá do Žďáru nad Sázavou, kde je trvale hlášená. Nepomohla nám ani hygiena, přes kterou jsme to zkoušeli. Podle ní je totiž štěkání psů neměřitelné, je to prý přirozený způsob, jak pes dává najevo, že někdo prochází.

Můžete nějak zkontrolovat počet psů, které má? Podle sousedů je jich mnohem víc, než uvádí.

Ve spolupráci s městským úřadem tam uděláme kontrolu, ona nám řekne, který pes kam patří, my na základě toho my po ní chceme poplatek, když nezaplatí, vymáháme ho. Momentálně tam nějaký nedoplatek má, ale tím to končí. Žádnou větší pravomoc nemáme. Bohužel jí nemůžeme nic nařídit, nemáme pro to oporu v zákoně.

Video  Množitelka z Vysočiny je zřejmě i překupnice. Jedno štěně převzala přímo před kamerou Blesk tlapek  - Kateřina Lang
Video se připravuje ...

Byl jste někdy v domě, kde psy chová? Zúčastnil jste se nějaké kontroly?

Těch kontrol tam proběhlo víc, zúčastnil jsem se několika, např. společně s Krajskou veterinární správou. Pustila nás tehdy dovnitř, do chodby a do kuchyně, kde nám předložila očkovací průkazy. Tehdy neměla u jednoho nebo dvou psů v pořádku očkování, takže byla Krajskou veterinární správou řešena. Jiné pochybení tam, co vím, tehdy nezjistili.

Trápí vás to, že jste jako obec v takovém případě bezmocní?

Jistě. Apelujeme na poslance, ať vydají nějaký zákon k takovému chovu zvířat. Měli by se k tomu nějakým způsobem postavit a začít s tím něco dělat. Měli by určit, že např. pět psů je ještě normální zájmový chov, od pěti psů už je to chov, který bude mít stanovená nějaká pravidla. Pro slepice se určovalo, jaké mají mít klece, a psi se ponechali volně. Po pravdě, jsme z toho nešťastní, protože pořád řešíme nějaké stížnosti a přitom nemáme, jak těm lidem pomoci.

 

 

 

 

 

doga69 ( 31. ledna 2019 21:20 )

zkuste napsat na Blesktlapky na fb

doga69 ( 31. ledna 2019 21:14 )

nechodí to mate pravdu ale občas ji utečou 3 až 5 psů a ted nevite jestli vas nezakousnou

doga69 ( 31. ledna 2019 21:03 )

Flora pokud se nic nezměnilo tak cendelinka je hlášená na OÚ jako bezdomovec a bydlí ve Světnově u nějakého P.Rajma a porodila 4 deti a ve Světnově je jako na navštěvě a už se vdala jmenuje se ted Nováková.Takže jako bezdomovec neplati ze psa nic.

barometr ( 30. ledna 2019 16:42 )

Zvýšit poplatky za každého dalšího psa nic neřeší, to má ta haj.tra zpátky za jedno štěně. Máme holt bezzubé zákony, tím to je a když se přidá nechuť věc řešit, tak si taková množka vydělá těžké peníze a nikdo na ni nemůže. Umí v tom chodit. Když jí ještě pomáhá "přítel" a veterinář, tak to má bez problémů.

flora ( 30. ledna 2019 16:23 )

Má údajně 22 psů a starostu a Krajskou vereinární správu pustila na kontrolu pouze do chodby a kuchyně a ukázala jim očkovací průkazy. Panebože co je to za kontrolu ??? To se jí všichni bojí? Kde ty psy tedy má?

Zobrazit celou diskusi