Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Čtyřtýdenní štěně vytáhla z kapsy kabátu. Množitelka ze Světnova prodává psy na ulici

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
6. února 2019
05:40

Petra Cendelínová Němcová Nováková (36) ze Světnova u Žďáru nad Sázavou množí psy bez průkazu původu. Štěňata, která nejsou zdravotně v pořádku, pak vydává za čistokrevná. Napálila tak už řadu lidí, jednou z nich je i paní Barbora ze Žďáru, která si koupila fenku labradora.

Rodina paní Barbory toužila po štěněti labradora, dlouho ale nemohli žádné sehnat. Nakonec našli inzerát jisté Kláry z Humpolce. „Volali jsme jí, tvrdila ale, že žádné štěně už nemá volné. Pak se ale po pár hodinách ozvala, že si pro poslední zájemci nepřišli a že nám ho tedy přiveze do Žďáru,“ řekla paní Barbora.

Sešli se na sídlišti. Chovatelka vytáhla štěně, za které chtěla 4000 korun, z kapsy kabátu! „Bylo strašně maličké. Rychle jsem s ním utíkala do tepla do auta. Partnera jsem nechala, aby s ní vyřídil platbu,“ popsala majitelka.

Štěně bylo v době, kdy jej rodina koupila, teprve 4týdenní a bylo vážně nemocné Štěně bylo v době, kdy jej rodina koupila, teprve 4týdenní a bylo vážně nemocné | archiv rodiny

Žádné doklady

Chovatelka Klára z Humpolce, ze které se vyklubala Petra Cendelínová Němcová Nováková ze Světnova, dala rodině pytlík granulí a očkovací průkaz. Tím považovala obchod za skončený. Novým majitelům nedala kupní smlouvu ani doklad o zaplacení. „Nenechala nám kontakt na sebe a nezajímala se ani o nás. Bylo jí jedno, do jakých rukou štěně předává, v jakém prostředí bude u nás žít,“ řekla paní Barbora.

Petra Cendelínová Němcová, nyní Nováková lže, že má chov v pořádku Petra Cendelínová Němcová, nyní Nováková lže, že má chov v pořádku | Kateřina Lang

Nemocné štěně

Fenka, které dali jméno Lara, byla velmi malá, doma navíc dostala urputný průjem. „Neuměla pít z misky, měla stále ještě tendenci sát. Na veterině nám řekli, že je teprve čtyřtýdenní a že její stav je špatný,“ vylíčila majitelka. Štěně nebylo odčervené, mělo škrkavky, zápal plic a také silný zánět v uších, který se mu opakovaně vrací. Léčba včetně antibiotik vyšla na tisíce. Ukázalo se navíc, že nekoupili labradora, ale křížence. „Má dlouhé nohy a barvu do šeda. Podezíráme toho ohaře, kterého jste u ní nafotili na dvoře,“ řekla paní Barbora.

Dojde na ni konečně?

Fenku Laru rodina přes všechny počáteční problémy nakonec vypiplala, vyléčila a má ji ráda. Zlobí se ale na sebe, na svou naivitu. Zveřejněním svého příběhu chce varovat ostatní. „Přála bych si, aby na tuto ‚chovatelku‘ konečně došlo a aby už jednou pro vždy někdo toto její odporné podnikání definitivně zatrhl,“ řekla paní Barbora.

Rodina fenku přesto vypiplala, vyléčila a má ji ráda Rodina fenku přesto vypiplala, vyléčila a má ji ráda | archiv rodiny

Klame spotřebitele

Krajská veterinární správa množitelku ze Světnova opakovaně pokutovala, podmínky, v nichž psy chová, považuje za týrání. V současné době na základě podnětu České obchodní inspekce s ní navíc zahajuje správní řízení za klamání spotřebitele. „Chovatelka vydávala a prodávala křížence za čistokrevná plemena psů,“ potvrdil ředitel KVS Božek Vejmelka. 

Januschka ( 9. února 2019 15:34 )

Zvláštní, že tato bezostyšná ženská neplatí daně z příjmu, a přitom jí to prochází. Myslela jsem, že daňové úniky jsou trestné.

Jitka Kopeck ( 8. února 2019 20:36 )

Jsem z toho v šoku. Od této paní jsme nedávno koupily také fenku Sheltie,ale zdá se nám šmrnclá (křížená) fenka na mít 6 měsíců,ale vypadá větší než jiné pejsci tohoto druhu. Po tomhle článku musím tu naši vzít na veterinu abych byla klidnější. Nechápu že tyhle lidi v té naší zemi pořád žijou na svobodě!!!!

jimanka ( 7. února 2019 06:03 )

Světnov je malá obec. Bydlím nedaleko. Určitě se ve Světnově všichni lidé znají. Museli vědět, že ta ženská množí psy a chová v nevyhovujících podmínkách. Proč lidé už dávno na tuto lidskou zrůdu nepodali trestní oznámení. Nedávno jsem četla, že se po Světnově už nějakou dobu toulá pes. A také to nikoho nezajímalo. Jsou to vůbec lidi?

Petra01 ( 6. února 2019 19:40 )

Pani Barbora vtipna osoba ode me si koupila cerne pekne stene labradora ale z fotek vypiplala hnedeho ohare-fotka stenete v pampeliskach.ktereho ale ode me nema!!!a najednou se hnedy ohar prebarvil zpet na peknou cernou fenku labradora!!jake zazraky se deji ze??ale na blesk tlapky je jiz podane trestni oznameni!!!

milao ( 6. února 2019 18:05 )

Pokud Pořád se mluví o tom, že psi (potažmo ostatní zvířata) nejsou věci, že to jsou živé bytosti. A pak si lidi koupí štěňátko, evidentně příliš malinké a slaboučké, které ženská vytáhne anonymně na sídlišti z kapsy!!! Takhle byste nekoupili ani hodinky, parfém, ani housku! A psa ano? Takhle množírny podporujete, a pak to pranýřujete. Je to normalni? No není.Prece musíte mít smlouvu, vědět, odkud štěně pochází, kde chovatel bydlí, mít na něj telefon pro případné rady, dotazy, řešení problémů. Ach jo. Kvůli těmto pitomcům to nebere konce.

Zobrazit celou diskusi