Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zvířata trpí, Babiš ukázal na Bendu. Poslanec ODS ale zmínil neschopnost ANO

Aktualizováno -
8. října 2019
17:32
Autor: tva, simao, vei - 
8. října 2019
13:59

Za týrání zvířat a množírny budou padat přísnější tresty. Premiér Andrej Babiš (ANO) to už podruhé slíbil v pořadu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére. V Poslanecké sněmovně leží v současné době hned tři novely zákonů, které tento problém řeší. Poslancům by se na stůl měly dostat ještě v průběhu října. Zatímco s novelou veterinárního zákona, který reguluje počet chovaných fen, není problém, s novelou trestního zákoníku jeho tvůrci narazili. Ústavně-právnímu výboru se nelíbily tresty až osm let „natvrdo“ pro tyrany. Tvrdé postihy prosazuje projekt Blesk tlapky, který už upozornil na desítky případů.

„Znovu budu apelovat na schválení zákonů pro ochranu zvířat. Vyzývám všechny předsedy parlamentních stran a hnutí, ať naše návrhy podpoří,“ prohlásil předseda vlády Babiš ve studiu Blesku.

Už od loňského července totiž leží ve Sněmovně novela trestního zákoníku, která počítá s mnohem přísnějšími tresty. A kromě týrání jako takového vůbec poprvé v české legislativě zavádí pojem a tresty za množírny. Připravil ji tým šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila.

Premiér: Kvůli Bendovi se posouvaly lhůty

Někdejší ministr spravedlnosti chtěl v novele přísnější tresty pro tyrany, kterým by hrozilo až osm let natvrdo. Novinkou by také byl soudní zákaz chovu a držení zvířat až na 10 let.

Jenže sněmovní ústavně-právní výbor novelu značně proškrtal. Podle Pospíšila byla jeho norma okleštěna a poslanci z ní vypustili ty nejdůležitější pasáže včetně vyšších trestů.

Video  Babiš: Tlapky a tresty pro tyrany 
Video se připravuje ...

„Zavolejte si pana Bendu. Jednání o novele trestního zákoníku se zdrželo na výboru, protože to projednával až do června, přitom lhůtu měl do konce května,“ uvedl ve studiu Blesku premiér Babiš. „Jsem v tom nevinně. Počítám s tím, že se to při nejbližší schůzi Sněmovny zařadí do druhého čtení,“ dodal. 

Benda: Je to soubor populismu

„Novela je souborem populismu, jinak se to nazvat nedá. Vláda, protože to premiér nasliboval, k tomu dala kladné stanovisko, ale pak přišli všichni odborníci, kteří řekli, že to takto projednat nejde,“ bránil se v reakci na premiéra pro Blesk Zprávy předseda ústavně právního výboru Marek Benda z ODS.

Ve výboru se proto podle Bendy přijalo před letními prázdninami kompromisní řešení a teď opět záleží jen na vládní koalici, kdy se jí podaří prosadit projednávání zákona na plénum Sněmovny. „Ukazuje se, že vládní hnutí ANO není schopné uřídit chod Sněmovny, aby se to dostalo do druhého čtení,“ vrátil Benda smeč Babišovi.

Upozornil zároveň, že na první schůzi po prázdninách měli poslanci na stole přes 315 bodů a projednalo se jich jen kolem 30. „To fakt není problém u mě,“ bránil se služebně nejdéle sloužící poslanec.

„To že nám tu skupina militantů předvádí plné divadlo, kdy odmítá dbát a hledět na to, jak vypadají ostatní relace trestního zákoníku, je smutné a je zvlášť smutné, že se k tomu připojuje premiér,“ ukončil Benda hovor s redaktorem Blesk Zpráv.

Poslanci na jednání výboru Pospíšilovu novelu „cupovali“. Přísné tresty nevadily nejen Bendovi, ale také Pirátům, a postavila se proti nim i Babišova poslankyně, bývalá ministryně spravedlnosti za ANO Helena Válková.

„Apeluju na Faltýnka

„V otázce zákonu proti týrání apeluju na kolegu Faltýnka,“ řekl Babiš. Norma ministerstva zemědělství poprvé jasně říká, co je to množírna.

Navíc zavádí povinnost pro každého, kdo má tři a více fen, aby vydával evidenční list štěňat, kde budou informace o vrhu. Za chov v množírnách bude hrozit pokuta až do 500 000 korun.

Video  Premiér Babiš o Gottovi, důchodech, útoku na děti a hradní kandidatuře  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Blesk TV
Video se připravuje ...

Babiš: Veterinární zákon budeme projednávat

(Ministr zemědělství) Toman předložil novelu veterinárního zákona. Tu bychom měli projednávat ve středu 16. října,“ řekl v pořadu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére předseda vlády Andrej Babiš. 

Novela zákona o veterinární péči mimo jiné zavádí oznamovací povinnost pro každého, kdo má doma tři a více fen starších jednoho roku. Pakliže kdokoliv – klidně i babičky na venkově – bude tuto podmínku splňovat, musí to nahlásit na krajské veterinární správě, a to do sedmi dnů od chvíle, kdy si třetího pejska pořídil.

Za nedodržení tohoto nařízení by hrozila pokuta až 50 tisíc korun. Veterinářům by se muselo hlásit, i kdyby počet fenek klesl pod tři. Nyní tato pravidla platí pro lidi, kteří mají pět a více fen.

marmat ( 10. října 2019 18:03 )

Stojim­zate­bou:­....Vem­te s sebou "agfor" je na tom daleko hůř

marmat ( 10. října 2019 18:01 )

Stojimzatebou:....
....pro Vás trochu studia, peněz a letenka do Indie/nebo cesta do Tibetu
Rozjímat v klidu....bez bulváru

marmat ( 10. října 2019 17:57 )

Takovým "BENDŮM"se říká "chodící díra"

agfor ( 9. října 2019 12:06 )

Popsal jsi typické vlastnosti vládnoucího xindlu. Proč jsi ho volil.

agfor ( 9. října 2019 12:03 )

Hlavně, že bývalí soudruzi vědí, na koho svalit vinu - typické cikánské jednání : to já ne, to oni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa