Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Štěně zachráněné od množitelky má nový domov, z Arga je Arnošt. A vy můžete pomoct

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
27. března 2019
06:00

Otevřená náruč a hrnec s vařeným kuřetem, takového přivítání se dostalo v novém domově Argovi, kříženci komondora, kterého Blesk tlapky koupily od množitelky Petry Novákové (35), dříve Cendelínové Němcové ze Světnova. Teď už ho čeká jen veselý, bezstarostný psí život. Novou rodinu pro něj vybraly redaktorky Blesk tlapek.

O Arga, o kterého se měsíc v Praze vzorně starala dočasná opatrovatelka Sylvie Sirůčková, se přihlásila řada zájemců. Reportérky vybraly tři rodiny, které navštívily a osobně se přesvědčily, do jakých podmínek by Argo šel. Nakonec se rozhodly pro manžele Michala a Zuzanu Tomešovy (54 a 55), kteří žijí v rodinném domě s velkou zahradou v Častolovicích na Rychnovsku.

U Zuzany a Michala Tomešových bude mít Argo určitě krásný život U Zuzany a Michala Tomešových bude mít Argo určitě krásný život | Jana Ulrichová

Rudolf z pytle

Tomešovi jsou zkušení pejskaři, kteří už odchovali několik nalezenců. Nyní s nimi žije zhruba 17letý jezevčík Rudolf, kterého pan Michal našel vyhozeného v pytli u rybníku. „Jel jsem kolem autem. Viděl jsem, že se ten pytel hýbe, tak jsem zastavil, pytel jsem otevřel a psa, který byl uvnitř, naložil. Od té doby je Rudolf s námi,“ popsal.

Také seznámení s psím seniorem Rudolfem proběhlo v naprostém klidu Také seznámení s psím seniorem Rudolfem proběhlo v naprostém klidu | Jana Ulrichová

Láska na první pohled

Do Arga, jehož příběh objevil v Blesku, se podle svých slov okamžitě zamiloval. „Krátce předtím nám odešel nalezenec Jack, kterého jsme měli 14 let. Proto jsme se poohlíželi po dalším pejskovi, kterému bychom mohli dát domov,“ řekl.

Argův příběh sledovali Tomešovi od začátku. „Četl jsem vše, sledoval jsem celou jeho historii, jeho ošetření na veterině, pobyt v dočasné péči,“ řekl a dodal, že jeho příběh ho chytil za srdce. „Moc se mi líbil. Měl pro mě obrovské psí charisma. Na první pohled jsem poznal, že budeme kamarádi,“ uvedl.

Hlídal hrnec

První setkání s Argem, kterého Tomešovi v duchu rodinné tradice přejmenovali na Arnošta, bylo velmi vřelé. Pan Michal se z něj radoval, jako malý kluk, paní Zuzana si jej zase okamžitě získala celým kuřetem, které mu na uvítanou uvařila. V naprostém klidu proběhlo i seznámení s jezevčíkem Rudolfem, ke kterému se, na štěně až nezvykle poklidný Arnošt, choval s náležitou úctou. Během chvíle spolu všichni dováděli na zahradě, jen Arnošt si občas odběhl zkontrolovat hrnec s kuřetem.

Paní Tomešová uvařila Argovi na uvítanou celé kuře. Okamžitě si ho tím získala Paní Tomešová uvařila Argovi na uvítanou celé kuře. Okamžitě si ho tím získala | Jana Ulrichová

„Máme z něj strašnou radost. Těžko se to popisuje, ale jsme moc rádi, že ho máme,“ neskrýval pan Michal dojetí.

Porušila čtyři zákony

Na kšefty Petry Novákové poukazují Blesk tlapky dlouhodobě. Množitelka porušila zákon na ochranu zvířat proti týrání, o veterinární péči a zákon na ochranu spotřebitele, protože křížence vydávala za čistokrevná plemena, což potvrdila krajská veterinární správa. Reportérky ji navíc usvědčily i z porušení živnostenského zákona. V současné době jí úředníci zatím nepravomocně nařídili snížit počet chovaných psů a veterináři jí navíc za klamání spotřebitele vyměřili pokutu 45 000 korun.

Arga koupily reportérky od množitelky prostřednictvím figurantky, na ulici u supermarketu, bez kupní smlouvy Arga koupily reportérky od množitelky prostřednictvím figurantky, na ulici u supermarketu, bez kupní smlouvy | Jana Ulrichová

Argo jako důkaz

Arga koupily reportérky od množitelky Petry Novákové, dříve Cendelínové Němcové, aby prokázaly, že kromě zákona na ochranu zvířat proti týrání, veterinárního zákona a zákona na ochranu spotřebitele porušuje i živnostenský zákon. Se psy, kteří nejsou z jejího vlastního chovu, totiž nesmí obchodovat ani je přeprodávat. Přesto figurantce Blesk tlapek Arga, kterého prý získala od chovatelky z Benešovska, přeprodala.

V duchu pomoci se navíc neslo i letošní slavnostní vyhlášení cen Český lev. Přímo na červeném koberci se celkem 24 osobností českého filmu podepsalo na košile reportérů Blesku Markéty Reinischové (44) a Davida Turka (41). Ty teď míří do dražby a výtěžek pomůže dvěma útulkům, které vybraly Blesk tlapky. Přihoďte si taky!

 

Monikay ( 1. dubna 2019 17:02 )

to jsou fajn hodní lidé

gigon ( 27. března 2019 11:22 )

Ty misto hlavy maš kotniky.......................

naidka ( 27. března 2019 10:51 )

Probůh, co to tady píšeš za krávoviny podle toho znáš chovatele jenom jako odstrašující příklady, co napíše bulvár. ZDALEKA všichni nejsou takoví!!! Poznala jsem férové chovatele, kterým ty nesaháš ani po kotníky.

gigon ( 27. března 2019 10:38 )

Každy chovatel,,, je množitel tak nekeceji kdybi mohly tak jejich fenky jsou připouštěny 5xza rok,,,, Každemu chovateli jde nen o penize,,, stači se podivat na ty feny těch chovatelu jsou uplně vyždimane ceciky smykaj po zemi,,,,,,, NO PROSTĚ KAŽDY CHOVATEL JE MNOŽITEL.

marlen5 ( 27. března 2019 07:17 )

Milí Tomešovi, moc si vás vážím a děkuji za Arnošta, že od vás dostal šanci na nový pěkný život. On vám to svojí láskou určitě vrátí. Věřím, že si společně užijete všechno, co přináší život se psem. Tak tady sedím, trochu poplakávám a moc Arnoštovi přeju, že po počáteční smůle přišlo jeho životní štěstí. Arnošt je nádherný pes a vy jste prostě skvělí.

Zobrazit celou diskusi