Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Argo konečně poznal štěstí: Štěně od množitelky se zotavuje v dočasné péči

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
16. února 2019
07:40

Nemocné psy bez průkazu původu prodává množitelka Petra Nováková (35), dříve Cendelínová Němcová, ze Světnova u Žďáru nad Sázavou, na jejíž nekalé kšefty Blesk tlapky dlouhodobě poukazují. Nemocný je i kříženec Argo, kterého od ní reportérky minulý týden koupily. V dočasné péči se už ale zotavuje.

Křížence komondora Arga měla množitelka u domu ve Světnově. Reportérkám tvrdila, že není na prodej, že ho má sobě pro radost. Během 14 dnů ho ale bez zaváhání prodala za 2000 korun na parkovišti u supermarketu figurantce, se kterou byly reportérky domluveny. Na veterinární klinice se pak potvrdilo to, na co Blesk tlapky opakovaně upozorňují, Argo byl, stejně jako ostatní psi pocházející z množíren a od překupníků, nemocný, zanedbaný a podvyživený.

Takhle Argo vypadal, když jej Blesk tlapky od množitelky koupily. Zapáchal, byl apatický, měl zanedbanou, zdredovatělou srst a v těle zánět, na který hned dostal antibiotika Takhle Argo vypadal, když jej Blesk tlapky od množitelky koupily. Zapáchal, byl apatický, měl zanedbanou, zdredovatělou srst a v těle zánět, na který hned dostal antibiotika | Jana Ulrichová

Dělá pokroky

Nyní se Argo zotavuje v Praze v dočasné péči, kterou mu zajistili záchranáři ze spolku SOS for Pets – Zachraňujeme psy z nevhodných podmínek. Reportérky ho tam teď navštívily. Ukázalo se, že za necelý týden udělal velký pokrok. Přivítal je čisťounký, načesaný a už o poznání veselejší a čilejší.

„Když jsem si Arga převzala, musela jsem ho ze všeho nejdříve vykoupat ve speciálním šamponu, protože smrděl jako tchoř a byl špinavý. Srst měl zdredovatělou, proto jsem ho musela vyčesávat. Dostal také antiparazitika od veterinářky a dobírá ještě i antibiotika. Jak je na tom zdravotně, ukáže až další kontrola, která nás nyní čeká,“ řekla Sylvie Sirůčková, která má Arga v dočasné péči. Dodala, že první tři dny byly s Argem těžké, kňučel a byl stále apatický. Teď už ale dělá pokroky, hraje si s jejím psem a začíná se projevovat jako správné štěně včetně toho, že zkouší ničit věci.

Po týdnu v dočasné péči je z Arga jiný pes. Dobírá sice ještě antibiotika, jeho srst je už ale hebká, voňavá, a také už přibral Po týdnu v dočasné péči je z Arga jiný pes. Dobírá sice ještě antibiotika, jeho srst je už ale hebká, voňavá, a také už přibral | Jana Ulrichová

Stále při chuti

Argo, u nějž veterinářka konstatovala mimo jiné podvýživu, byl podle ní zpočátku hodně hladový. „Krmení si chránil a naopak ho kradl i mému psovi,“ řekla s úsměvem. „Rozkrmuji ho postupně, dostává kvalitní granule a konzervy, teď už ho zvykám i na maso. Je na něm vidět, že už přibral,“ dodala Sylvie.

Argo je podle ní milý pes s klidnou povahou, který bude do budoucna skvělý společník a dobrý hlídač. V její dočasné péči zůstane, dokud se nedá zcela zdravotně do pořádku. Pak mu Blesk tlapky budou hledat nový domov.

Typický pes z množírny

Argo, údajně kříženec komondora, maďarského pasteveckého plemene, je typický pes z množírny. Od chvíle, kdy jej reportérky koupily, se projevoval apaticky, což se veterinářce Barboře Olejárové, která jej vyšetřovala, nezdálo v pořádku. Odebrala mu proto krev. Ukázalo se, že má Argo v těle akutní zánět, kvůli kterému mu hned nasadila antibiotika a také antiparazitika. Jeho věk odhadla na tři měsíce, možná i méně, přestože množitelka tvrdila, že je čtyřměsíční.

Arga vyšetřila veterinářka Barbora Olejárová. Zjistila, že je nemocný, podvyživený a že je rozhodně mladší, než množitelka tvrdila Arga vyšetřila veterinářka Barbora Olejárová. Zjistila, že je nemocný, podvyživený a že je rozhodně mladší, než množitelka tvrdila | Kateřina Lang

Týrá psy, říkají veterináři

Petra Nováková, dříve Cendelínová Němcová, reportérkám Blesk tlapek lhala, že je její chov v pořádku, přitom ji za různé prohřešky opakovaně pokutoval Městský úřad ve Ždáru nad Sázavou i Krajská veterinární správa, která u ní zjistila jak porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, tak i zákona o veterinární péči. Kvůli týrání u ní navrhovala snížení počtu psů a úplný zákaz chovu. Zahájila s ní také řízení kvůli klamání spotřebitele, protože křížence vydává za čistokrevná plemena, čím porušila i zákona na ochranu spotřebitele. Prodejem Arga se přitom množitelka sama usvědčila z porušení čtvrtého zákona. Jakého, se dočtete příště. 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Petra01 ( 17. února 2019 18:27 )

Tlapky dik za typ kde arga hledat

shyness ( 16. února 2019 11:11 )

Nemáš si co stěžovat. To bys radši, aby byl pořád Argo v množírně? Nebo aby ho zachránili a dali do útulku nebo do azylu, protože ho nikdo nebude chtít do dočasný péče? Vypadá to, že bys asi radši obojí, co? Navíc na černobílé srsti to není tolik vidět, jako na plavé. Tak trochu zapoj mozek a nepiš sem kraviny.

majojo ( 16. února 2019 10:04 )

 Veřejně vykecat, jak se jmenuje pečovatelka, to je nápad hodný bulvárních slepic. Množitelka si snadno zjistí, kde se Argo nachází a udělá přinejmenším virvál.

dodora ( 16. února 2019 09:22 )

Ale jen tak koukám, že samou péčí o Arga, zapomíná na svého psa.Který teď vypadá s dredatou srstí jako Argo, když ho převzala do péče.

Zobrazit celou diskusi