Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kontroverzní množírna Světnov: Úředníci jsou bezmocní? Podle právníka jde o výmluvy

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
22. února 2019
20:00

Případ množitelky Petry Novákové (35), dříve Cendelínové Němcové, ze Světnova u Žďáru nad Sázavou, která svými nekalými kšefty porušuje hned několik zákonů naráz, a nic si z toho nedělá, nechaly Blesk tlapky posoudit advokátní kanceláří. Podle jejích zástupců už měla mít chov dávno zakázaný.

Na případ Petry Novákové, která množí psy bez průkazu původu, Blesk tlapky poukazují už několik týdnů. Krajská veterinární správa, podle které psy týrá, protože je chová v nevhodných podmínkách, podala opakovaně na Městský úřad ve Žďáru nad Sázavou návrhy na omezení počtu psů a poté i na úplný zákaz chovu, úředníci je ale vždy shodili ze stolu. Podle mluvčího města Jakuba Axmana tak jednali proto, že v rámci správního řízení nemají pravomoci podmínky chovu osobně zkontrolovat a musí tedy věřit chovatelce, která naopak tvrdí, že má vše v pořádku. To ale podle zástupců advokátní kanceláře není pravda.

Blesk tlapky nechaly případ množitelky ze Světnova posoudit advokátní kanceláří Roberta Plicky Blesk tlapky nechaly případ množitelky ze Světnova posoudit advokátní kanceláří Roberta Plicky | Kateřina Lang

Zákaz chovu je závazný

„Město by v žádném případě nemělo ignorovat porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Pokud krajská veterinární správa navrhla obci s rozšířenou působností zákaz chovu, je tento návrh pro obec závazný a měla by se jím řídit,“ řekla Tereza Plicka z Advokátní kanceláře Plicka a Partners.

„Zákony u nás nejsou dokonalé, obec s rozšířenou působností ale může v tomto případě jednat. Vůbec nemusí brát zřetel na to, co říká chovatelka, důležité je odborné vyjádření krajské veterinární správy, která posoudí, zda dochází k týrání. To je stěžejní důkaz, o který se obec může opřít,“ řekla.

Mohou jednat hned

Z praxe je podle Terezy Plicky známo, že obce s rozšířenou pravomocí často nechtějí v podobných případech konat, nemají dotační programy, proto návrhy odkládají s tím, že jde jen o zvíře. „Roli hraje i finanční stránka, je to pro ně díra do rozpočtu, další starost. Přitom mohou v podobných případech využít institutu předběžné náhradní péče, který je ihned vykonatelný. Pokud má podezření na týrání, může zvířata ihned odebrat. Chovatel nebo množitel přitom ani nemusí na místě být,“ uvedla.

Změna je potřebná

Právě pro podobné případy je potřeba novelizovat veterinární zákon i zákon na ochranu zvířat proti týrání. „Obce s rozšířenou působností celý proces zpomalují. Krajská veterinární správa vydá odborné stanovisko, ale obec se jím neřídí. Proto si myslíme, že by tato pravomoc měla být obci odebrána a toto by měli nově spravovat veterináři z Krajské veterinární správy,“ řekla Tereza Plicka.

Petra Nováková tvrdila, že prodej byl v pořádku, protože má na něj živnost. Byla to ale lež Petra Nováková tvrdila, že prodej byl v pořádku, protože má na něj živnost. Byla to ale lež | Jakub Poláček

Co množitelka porušila?

Petra Nováková porušila čtyři zákony, a to zákon na ochranu zvířat proti týrání a o veterinární péči, což potvrdila Krajská veterinární správa. Porušila také zákon na ochranu spotřebitele, protože křížence vydávala za čistokrevná plemena. Blesk tlapky ji navíc usvědčily i z porušení živnostenského zákona, neboť od ní prostřednictvím figurantky koupily psa, který nepochází z jejího chovu. Živnost, kterou má, jí přitom přeprodávání psů nedovoluje.

 

 

Petra01 ( 23. února 2019 16:45 )

Psy jsou spinavy max od blata kdyz je obleva s tim nic nenadelam ano vykaly v kolecku pripravene na odvoz az to pocasi dovoli neni na tom nic spatneho myslim...

jessika ( 23. února 2019 16:15 )

Že se mají jak prasata v žitě? Nekecej Cendelinko. Stačí vidět ty hovna kolečku na zahradě a ty špinavý psiska jezdím kolem 3x týdne a je me zle a to máš stále nové psy místo snižování tak navyšujete s Ing. Voříšek to je pablb co. Smeju se jakou máš naturu mrcho a klidně Podej TO těším se.

Petra01 ( 23. února 2019 09:26 )

Moje skusenost je takova ze Kvs pro kraj jihlava by se mela jit lecit...at se podivaji na jine mnozirny viz.pani Kolarikova brandys nad labem.tam je to dle kvs ok pritom normalnimu cloveku se chce brecet nad tema psama chudakama ale u me se msji psy jak prasatka v zite a kvs se to jeste nelibi...jedine odbor Zivotniho prostredi v zr tam sedi skutecni odbornici kteri vedi co chov psu obnasi a dokazou vec adekvatne zhodnotit.

petr12 ( 23. února 2019 08:50 )

uředníci jsou největší problém,netáhel,kteří brzdí vše co se dá.Než by plnili to za co jsou placený popíjí kávičku v teplíčku,drbou,jsou líni vystrčit *** ze svých svatyní.takový veterina, sociální,stavrbní,atd je něco neskutečného tam jsou namyšlené vypatlané uřednice,nechutné něco řešit jen dělají občanum umyslně problémi,tváři se jak dračice nebo jebloši který občan přišel otravovat.

Petra01 ( 23. února 2019 07:39 )

Jen by me zajimalo cim jsem asi tak porusila ty zakony...veterinarni zakon tim ze podvodne blesk tlapky shledaly ze je argo hubenej a ma zanet?zivnostensky zakon tim ze jsem prodala v ramci snizovani stavu psu sveho psa?zakon na tyrani tim ze majitelovi objektu se pred domem propadla dlazba???nebo tim ze jsem v terminu nestihla vyrobit dokonali karantenni kotec nebo elektroistalace domu ktera neni davno pod proudem???velmi smesne duvody...navic takoveho ktere byli po kontrole odstraneny...chtelo by to spise jine uredniky kvs nezaujate...

Zobrazit celou diskusi