Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hádky v boji proti tyranům a množírnám: Pospíšila děsí škrty, zvířata trpí dál

Autor: Jakub Kopřiva - 
22. března 2019
05:01

Slíbili spojit síly a zatočit s nechutným byznysem chování zubožených pejsků v tzv. množírnách. Jenže politici se místo toho, aby urychleně přijali zákony na ochranu němých tváří, začali handrkovat ve výborech. Blesk tlapky apelují na zákonodárce: Místo hádání se bavte o kompromisu, který konečně pomůže nejlepšímu příteli člověka.

Už už to vypadalo na vzácnou shodu mezi politiky, která by zabránila trýznění pejsků v množírnách. Jenže ve středu se strhla bouřlivá debata na ústavně právním výboru Sněmovny o novele trestního zákoníku, kterou připravil tým šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila (43).

Ten navrhoval přísnější tresty za týrání zvířat a chtěl uzákonit definici nevhodného chovu, tedy množíren. Avšak pak podle něho začali šéf výboru Marek Benda (50, ODS) a zpravodajka zákona a exministryně spravedlnosti Helena Válková (68, ANO) v novele škrtat.

Vypustili to důležité

Podle předsedy „topky" totiž jeho normu okleštili a vypustili z ní ty nejdůležitější pasáže, jako je definice trestného činu chovu v nevhodných podmínkách – tedy definice množíren.

„Tradiční vnímání týrání je, že schválně ublížíme zvířeti. Ale současné trestní právo nepostihuje méně radikální, ale permanentní týrání desítek fen. To jsou ty nevhodné podmínky,“ vysvětil Blesku Pospíšil, který chce za provozování množírny pachatele trestat, půjde-li o organizovaný zločin, až 10 lety.

Jako vražda

Přehledností systému ale argumentuje Benda. „Chtěli jsme řešit množírny, hromadné týrání zvířat, ale současně jsme neměli pocit, že musíme změnit v trestním zákoně všechny pasáže, které se toho týkají,“ řekl Blesku. Podle Válkové byly zase Pospíšilovy tresty moc přísné. „Některé tresty by byly obdobné jako za vraždu novorozeného dítěte matkou,“ řekla Blesku.

Společně s Bendou proto navrhli některé činy, jako týrání v rámci organizované skupiny či pro zisk, vložit do současného znění zákona se sazbou 1 až 5 let. Pospíšil je ale rozčilen. Vadí mu, že Válková nejprve jeho návrh podepsala a teď se chová jinak. A tvrdí, že byl ochoten o přísnosti trestů debatovat, místo toho jen koukal, jak mu jeho novelu škrtají. Jenže tohle všechno je zvířatům jedno.

Zatímco se totiž politici dohadují, stovky, možná tisíce pejsků a koček trpí v otřesných podmínkách množíren a už příliš dlouho čekají na pomoc. Blesk proto vyzývá naše politiky: přestaňte si udílet políčky škrobenými argumenty, vyhrňte si rukávy a konečně se dohodněte, jak pomoci! 

Zase až v květnu

Ústavně právní výbor se podle jeho předsedy Marka Bendy bude novelou o týrání zvířat zabývat až v květnu. Toho se bude snažit využít Pospíšil. Nyní se chystá obejít kolečko, začne u Pirátů, a bude chtít přesvědčit členy výboru, aby změnu Bendy a Válkové nepřijali.

Veletoč Válkové

Pod původním Pospíšilovým návrhem, který ležel ve Sněmovně dlouhé měsíce, najdete podpis i Heleny Válkové. O to nečekanější proto byla její otočka o 180 stupňů. Zvlášť když chce s množírnami zatočit i premiér Andrej Babiš (64, ANO). Poslankyně tvrdí, že dokument „spolupodepsala pod vlivem těch posledních případů“ množíren, o nichž referoval Blesk, a navrhovanými změnami se to prý nyní snaží odčinit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jara261 ( 23. března 2019 07:31 )

ČESKÁ REPUBLIKA NENÍ JEN BLBEJ NĚJAKEJ ÚTULEK NA BLBCE VOLIČE,ALE ČESKÝ STÁT JE 100 LETÝ KONCENTRÁK!!!!!!!!!!!!!!!!!!§

jara261 ( 23. března 2019 07:28 )

KŘÍVÁCKÁ DĚVKA VLÁDA ČR SI MNOŽÍ NÁS LIDI K TOMU ABY MĚLI KOHO MASOVĚ ZÁKEŘNĚ O VŠECHNO OKRÁDAT A ZAŽIVA NÁS VE VELKÉM STYLU ZABÍJET.NEVOLTE SI LIDI NA SEBE SVÉ VLASTNÍ LOUPEŽNÉ VRAHY A TO LIDOŽROUTA PREZIDENTA ČR A KANIBALY VLÁDU ČR.

ki33 ( 22. března 2019 17:39 )

Pospíšil slibuje už léta, co nejvyšší tresty. Válková a Benda - vezměte se za ruce a odleťte do pekla. Je mi z vás zle.

kradlous ( 22. března 2019 13:36 )

Mě také jde o zvířata,ale Pospíšil si tímto dělá jenom body.

fredynek ( 22. března 2019 13:13 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa