Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Naděje pro zubožené psy v množírnách. Poslanci kývli v boji proti týrání na novelu zákona

Aktualizováno -
24. dubna 2019
17:04
Autor: ČTK, simao - 
24. dubna 2019
16:11

Pravidla pro chov psů se zpřísní, lidé budou muset hlásit veterinářům chovy od tří fen. Novinku obsahuje novela veterinárního zákona, kterou dnes v prvním čtení schválili poslanci. V současnosti se musí chov hlásit od pěti fen starších jednoho roku. Zpřísňování se zavádí kvůli tzv. množírnám, tedy místům, kde žijí psi nebo další zvířata za účelem zisku z jejich prodeje. Často zde žijí ve špatných životních podmínkách. Na nutnost změny zákonů a tvrdým postupům proti tyranům zvířat dlouhodobě upozorňuje projekt Blesk tlapky.

Novela veterinárního zákona přináší novinky v chovu psů v Česku. Zpřísní se podmínky pro chovatele psů, budou mít sedm dní na to, aby nahlásili veterinářům informace o tom, že chovají více než tři feny starší roku. Pokud se sníží počet chovaných fen pod tři, bude to také povinné do týdne nahlásit.

Chtějí zamezit obcházení zákona

Pokud bude v jedné domácnosti více chovatelů, bude mít oznamovací povinnost pouze jeden z nich. „V kontrolní praxi je možné se setkat s tvrzením kontrolovaných osob, že psi v domácnosti patří různým chovatelům, typicky rodinným příslušníkům, a počet psů jednoho chovatele tedy nepřesahuje zákonem stanovenou hranici. Cílem návrhu je tedy zamezit obcházení zákona a snahám vyhnout se oznamovacím povinnostem a veterinárním kontrolám,“ uvádí zpráva.

„Od novely veterinárního zákona si slibujeme, že inspektoři veterinární správy budou přesněji vědět, kdo chová psy, a tak bude jednodušší chovy kontrolovat, zda v nich nedochází k nelegálnímu jednání a týrání zvířat,“ řekl už dříve ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

 

Pro koho platí výjimky?

Oznamovat chov nebudou muset útulky pro zvířata, hotely a penziony pro zvířata, ozbrojené nebo bezpečností sbory, chovatelé loveckých psů nebo chovatelé vodících nebo asistenčních psů.

Novela také stanoví, že informace, které jsou nezbytné k ochraně zdraví lidí nebo zvířat, byly umístěné v letácích nebo na plakátech na dobře viditelných místech. Vlastníci, nájemci nebo provozovatelé to budou muset umožnit.

Vyšší tresty za týrání? Zatím ve hvězdách

Už od loňského července leží v Poslanecké sněmovně novela trestního zákoníku, která počítá s mnohem přísnějšími tresty. A kromě týrání jako takového vůbec poprvé v české legislativě zavádí pojem a tresty za množírny. Připravil ji tým šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila (43).

Už už to vypadalo na vzácnou shodu mezi politiky, která by zabránila trýznění pejsků. Jenže na posledním jednání ústavně právního výboru začali další poslanci v novele škrtat. Podle předsedy „topky" jeho normu okleštili a vypustili z ní ty nejdůležitější pasáže, jako je definice trestného činu chovu v nevhodných podmínkách – tedy definice množíren.

„Tradiční vnímání týrání je, že schválně ublížíme zvířeti. Ale současné trestní právo nepostihuje méně radikální, ale permanentní týrání desítek fen. To jsou ty nevhodné podmínky,“ vysvětil Blesku Pospíšil, který chce za provozování množírny pachatele trestat, půjde-li o organizovaný zločin, až 10 lety.

Podle bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) byly Pospíšilovy tresty moc přísné. „Některé tresty by byly obdobné jako za vraždu novorozeného dítěte matkou,“ řekla Blesku.

Společně s Markem Bendou (ODS) proto navrhli některé činy, jako týrání v rámci organizované skupiny či pro zisk, vložit do současného znění zákona se sazbou 1 až 5 let. Ústavně právní výbor se podle jeho předsedy Marka Bendy bude novelou o týrání zvířat znovu zabývat v květnu. Pospíšil toho chce využít a zkusí přesvědčit členy výboru, aby změnu Bendy a Válkové nepřijali.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bibijana ( 24. dubna 2019 17:54 )

Přesně tak!!!

bibijana ( 24. dubna 2019 17:51 )

Toto je naprostý poslanecký paskvil,který v podstatě vlastně nic neřeší.Zákon,vzniklý u tupounů z ministerstva zemědělství,je naprostá kravina.Množírny se schovají za penzióny,nebo hotely pro psy a bude vymalováno.Zákon neřeší represivní dopady za týrání,daňové úniky,neplacení poplatků,absenci zákonného očkování.Na povinné čipování psů budou majitelé psů stejně kašlat.,No, co jim kdo může udělat!Našla jsem inzeráty,kde třeba prodávají 6 štěnat po 15.000,- Kč.To máte zisk 90 tisíc za rok.Pokud je fen víc,tak si představte ten roční,přitom bezpracný zisk.Myslíte,že tihle skrytí množitelé podávají nějaká daňová přiznání?Týrání zvířat?Policie nemá žádnou kompetenci řešit nějaké porušování zákona,vesměs na to stejně kašlou,veterináři jsou laxní,jsou už tak imunní a otrlí,že,co je pro slušné lidi týráním, nad tím mávnou jenom rukou,nebo to řeší napomenutím.A stejně nemají pravomoc,jakou zase má policie,nebo celní správa.A je toho víc.Celá tako poslanecká šaškárna je jenom na oko a k h.ov.nu

verka1 ( 24. dubna 2019 17:48 )

Realita bude zase jiná. Chudáci psejci a jiná zvířata. Bezcitna bestie nemá nikdy mít zvířata.

rowatinex ( 12. března 2019 07:40 )

Naši politici neřeší bezpečnost lidí před zvířaty - bojová plemena na lankách,vysouv.vodítkách,bez náhubku !!!!!!! Městská policie kolem tohoto chodí ,jak kdyby se nic nedělo. Uvazování takto nezabezp.plemen u obchodů ,běžné pobíhání těchto ostražitých psů na volno !!!! Už si tu připadám jak někde v buši .Já ,jako běžný člověk těžko poznám,zda vlastník takového hafana je borec,a vše o něm ví.A vím , že takoví jedinci jsou.Ale třeba v mém okolí je mnoho idiotů ,co má tyto psy jen pro frajeřinu.Takže ,vážení,je tu bordel,a můžeme být rádi ,že jsou tu lidé co mají OPRAVDU v lásce psy,zvířata a poukazují na toto vše , kolem toho /množírny /. Ale politici to mají na háku !!!!!!!!!!!!! Viz případ a dopad toho se lvy !!!!!!!!

rowatinex ( 12. března 2019 07:26 )

Pokud vím,je povinnost psa nahlašovat. Kdo má psa nahlášeného,měl by obdržet něco jako průkazku s fotografií psa/občanku psa???/ a obnovovat jí třeba po 5 LETECH...A STRÁŽNÍCÍ BY VENKU TYTO PRŮKAZY MĚLI VYŽADOVAT PŘI KONTROLÁCH..BYLO BY HNED JASNÉ ,ŽE PES NENÍ NAHLÁŠENÝ.KOLIK LIDÍ VŮBEC PSY NEMÁ NAHLÁŠENÉ .JE TO NESPRAVEDLIVÉ VŮČI NÁM ,PLATÍCÍM POPLATKY! JE TU V TOMTO NEPOŘÁDEK, NATOŽ ABYSTE ODHALILI MNOŽÍRNY !!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi