Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chovatelka drží psy na řetězech a v klecích. Podle veterinářů je ale její chov v pořádku

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang, David Vaníček - 
21. února 2019
05:20

V otřesných podmínkách, v bahně, v klecích, uvázané řetězem u stromu chová v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi více než dvě desítky psů Lenka Kolaříková (28). Pozemek nemá oplocený, a tak část psů pobíhá volně po okolí. Na případ upozornili reportéry Blesk tlapek místní lidé, kteří tím, co na místě viděli, byli šokováni.

Lenka Kolaříková, která na pronajatém pozemku na okraji města žije v plechové buňce se svým přítelem a dvěma malými dětmi tvrdí, že dělá, co může, že chov psů, zejména australských ovčáků, má v pořádku.

V minulosti, v roce 2016, podle svých slov podnikala, měla chovnou stanici, teď ale žádnou živnost nemá a žije jen z mateřské. Do Brandýsa se prý přestěhovala proto, že v minulém bydlišti jí soused psy trávil.

Takhle to na místě vypadalo druhý den. Psi už v klecích nebyli, podmínky, ve kterých je ale chovatelka má, se reportérům Blesk tlapek nelíbily Takhle to na místě vypadalo druhý den. Psi už v klecích nebyli, podmínky, ve kterých je ale chovatelka má, se reportérům Blesk tlapek nelíbily | David Vaníček

Řetěz nařídili veterináři

Připustila, že nemá ještě hotové oplocení, proto jí prý veterináři nařídili, že musí mít v době, kdy z pozemku odchází, psy v klecích nebo na řetězu. „Teď mi tady dovezli karisítě, abych si udělala druhý, vyšší výběh pro psy, kteří jsou zatím na řetězu. Výběh, který mám, jsou totiž schopni mi přelézt,“ vysvětlovala. Kontroloři z Krajské veterinární správy, kteří u ní podle jejích slov byli dvakrát, žádné problémy neshledali. Proč má tolik psů, když už s nimi nepodniká, a z čeho jejich krmení a veterinární péči o ně platí, nevysvětlila. „To je moje věc. Mám psy v pořádku, jsou dobře živení a mají veterinární péči,“ prohlásila.

Chovatelka napřed reportéry vyháněla, nakonec ale o svém chovu promluvila Chovatelka napřed reportéry vyháněla, nakonec ale o svém chovu promluvila | David Vaníček

Vše je v pořádku?

Její slova pak Krajská veterinární správa potvrdila. „V loňském roce KVS pro Středočeský kraj provedla v uvedeném chovu dvě kontroly na základě obdrženého podnětu, první v červenci, druhou v listopadu. Při kontrolách bylo konstatováno, že v době kontroly nedošlo k porušení veterinárního zákona na ochranu zvířat proti týrání,“ uvedl zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy Praha Petr Majer.

Případ řeší i policie

Blesk tlapky ale na základě toho, co na místě viděly nyní, podaly Krajské veterinární správě další podnět. A nebyly samy, KVS podle svých slov obdržela ještě další čtyři podněty. Inspektory volali reportéři také přímo na místo, nikdo kompetentní ale ten den v práci údajně nebyl, proto také nikdo nedorazil. Případem už se zabývá i město, konkrétně odbor životního prostředí, a také policie. „Brandýští policisté přijali tento týden oznámení o nevhodném zacházení se psy ve Staré Boleslavi. Oznámením se zabývají, zjišťují veškeré příčiny a okolnosti celého případu. Vzhledem k tomu, že je vyšetřování na počátku, nemůžeme poskytnout více informací,“ uvedla policejní mluvčí Eva Hašlová.

Tento retrívr byl na řetězu i v době, kdy Blesk tlapky přijely na místo Tento retrívr byl na řetězu i v době, kdy Blesk tlapky přijely na místo | David Vaníček

Zděšení chovatelé

O tom, že chov Lenky Kolaříkové není v pořádku, jsou přesvědčeni i chovatelé, od kterých psy má. Fotky z jejího pozemku je šokovaly a pohoršily. Řada z nich se na Blesk tlapky obrátila s tím, že jim za psy ani nezaplatila, a to přesto, že se s ní soudili a vyhráli. Jednou z nich je i Lucie Madaraszová, od které má Lenka Kolaříková čtyřměsíční štěně. „Chtěla bych ho zpět, ještě mi za ně nezaplatila. Mám přitom ve smlouvě možnost odebrání v případě nezaplacení, nebo pokud bude žít v nevyhovujících podmínkách,“ uvedla. A není zdaleka sama. Petra Ševčíková už dokonce vyhrála soud, který rozhodl, že jí Lenka Kolaříková musí za psa zaplatit 24 500 korun plus soudní výlohy. Tito chovatelé se teď snaží spojit a společně získat své psy nebo peníze za ně zpět.

 

Sasi ( 21. února 2019 18:22 )

Ty seš vůl.....

josefvyskoc ( 21. února 2019 12:04 )

Utratit! Ale ne ty psy, tu zenskou zrudu!

dementi-blesk-cz ( 21. února 2019 10:51 )

veterinář je vemeno jak ta hnusná (i)ča.

Lucie_K ( 21. února 2019 10:49 )

Sleduju to už nějaký ten pátek a nouzi o finanční prostředky opravdu nemá. Každá fena jí rodí 2x do roka štěňata bez PP a ona jedno prodá kolem 8000,-. Teď když se tam natáčelo bylo tam jen jedno čtyřměsíční štěně BŠO a pár malých AUO, zbytek je prodaný a když si spočítáte, kolik dospělých fen se v areálu nachází, vyjde vám docela hezká suma. Proto taky neodpovídala na otázky, jak může z mateřský platit žrádlo a vet. výdaje tolika psům. Jednoduše. Žádná štěňata na veterinu nebere, chodí jen s dospělými a krmí je tím způsobem, že jim tam mrskne bednu s masem které neprodá. Tahle ženská takhle žít vůbec nemusí, má v pronájmu další prostory, ale co si budeme, tam by lidem takové množství psů a štěňat asi neuniklo.

petr12 ( 21. února 2019 10:25 )

to svini na řetez!!

Zobrazit celou diskusi