Záběry z domu hrůzy na okraji Ivančic šokovaly v lednu celé Česko. Mrtvá a okousaná tělíčka čtyřnohých obyvatel, další psi pobíhající v nepořádku a neskutečném zápachu! Ze 16 členů smečky jich šest „péči“ Sylvy Č. nepřežilo. Veterináři a strážníci přišli pozdě, přestože podněty k poměrům v domku dorazily na radnici už loni říjnu.

„Měli jsme svázané ruce, legislativa neumožňuje vstoupit do cizího obydlí bez souhlasu jeho majitele. Otevřela paní s pejskem v ruce, za oknem štěkali další, kdo může z toho říci, že dochází k týrání,“ reagoval starosta Ivančic Milan Buček.

Policie: Zanedbání péče o zvíře

Policie chovatelku vyšetřuje pro zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. „Pokud pachatel způsobí smrt nebo trvalé následky na zdraví většímu počtu zvířat, hrozí mu až dva roky vězení,“ řekl policista Bohumil Malášek.

Žena vinu odmítá. „Oni se na nás domluvili,“ tvrdí. „Měla potíže s alkoholem, věčně byla bez peněz. Psi utíkali ven, pořád štěkali. Je strašné, že to zašlo tak daleko,“ svěřil se jeden ze sousedů.

Druhá šance v Lanžhotě

Pětice z deseti nešťastných zvířat se ujal spolek Dočasky.cz z Lanžhota, další tři psi skončili v dočasné péči. Osud fenek Shaky a Winnie má naopak smutný konec.

„Shaky bohužel podlehla zánětu mozkových blan, Winnie pro změnu utekla. Obecně kondice pěti pejsků se zlepšila, přibrali na váze, už jim nejsou vidět žebra. Na druhou stranu přetrvávají stavy úzkosti. Byli zvyklí na smečku, osamostatnění je pro ně náročné,“ popsala aktuální situaci zakladatelka spolku Andrea Černá. 

Chcete pomoci?

Spolek Dočasky.cz pořádá na pomoc zvířatům sbírku. Přispět mohou lidé penězi, dekami či granulemi. Číslo účtu veřejné sbírky: 2601143882/2010, VS 7766.

Fotogalerie
13 fotografií