Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Trpí zvláštní chorobou.“ Zemana cupují za „blbce“ na Palachově pietě

Autor: Jakub Veinlich, David Vaníček - 
21. ledna 2019
05:00

Česko si v uplynulém týdnu připomnělo památku Jana Palacha (†20). Studenta, který zemřel před 50 lety na protest proti vývoji v Československu po okupaci v roce 1968. Zatímco řada lidí si jeho sebeupálení připomínala buď u jeho památníku na pražském Václavském náměstí, u jeho hrobu nebo například na zádušních mších, prezident Miloš Zeman poslal jen věnce. Osobně nikam nepřišel. Nechce se prý setkávat s blbci, jak řekl pro Blesk. Někteří politici mluví o Zemanově duševním zdraví, jiní zas o pohrdání lidmi.

„Nerad se vystavuji setkání s blbci nebo blázny, chcete-li je nazvat jinak, “ vysvětlil Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech důvod, proč k památníku Jana Palacha na Olšanských hřbitovech i k Filozofické fakultě v Praze poslal jen věnce. A nepřišel uctít studentovu památku osobně. Zeman tak narážel na to, že se nechtěl setkat se skupinou svých odpůrců.

„Protože vím, že existuje taková skupina, kterou označuji jako skupina hlupáků, tak proč by se měl prezident republiky s touto skupinou setkávat?,“ dodal Zeman, který prý takovými lidmi dokonce pohrdá. „Můj postoj je výrazem pohrdání, dokonce hlubokého pohrdání. V čem oni vyhrají tím, že tam nebudu? Kdybych tam byl, tak tam přijedu, ukloním se a odjedu. Ale tím, že jsem tam poslal věnec, jsem vyjádřil svoji úctu Janu Palachovi a to je vše,“ dodal.

Kupka: Choroba ho nutí k urážkám

Za slova pohrdání i označování svých odpůrců za blbce si Zeman od části politiků vysloužil zvláštní kritiku. Místopředseda ODS Martin Kupka poznamenal, že je prezident patrně nemocný.

„Je zjevné, že pan prezident trpí zvláštní chorobou, která ho nutí při každé příležitosti někoho urazit. A čím víc lidí poníží, tím víc se mu patrně uleví,“ přidal na adresu Zemana pro Blesk Zprávy poslanec a starosta středočeských Líbeznic. Svou neúčastí podle něj „navíc prezident veřejné přiznává, že se vyhýbá setkání s lidmi odlišných názorů“. Neco takového by podle místopředsedy ODS mělo být přitom nezbytnou součástí práce každého politika.

Zemanovi podle Kupky chybí státnický nadhled. „Nechci reagovat na hlavu státu sarkasmem a ironií, jiná reakce mě ale v tomto případě nenapadá,“ dodal poslanec.

Němcová: U památníku nikomu nechyběl

Tradičně kritická byl k Zemanovi také někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Podle ní Zemana při vzpomínkových akcích na upáleného studenta nikdo nepostrádal.

„Neznám nikoho, komu by u památníku Jana Palacha Miloš Zeman chyběl. Každý ví, kde je jeho místo. ‚Blbci‘ k Palachovi, Zeman do Ruska a Číny,“ reagovala na prezidentovo odůvodnění Němcová.

Rakušan: Starý mocnář se bojí vyjít ven

„Památku Jana Palacha si připomínají v těchto dnech rektoři vysokých škol, studenti i velké množství lidí různých věkových skupin. Nemyslím si, že by tito lidé byli blbci,“ vadí prezidentovy nadávky místopředsedovi KDU-ČSL Marianu Jurečkovi. Podle něj mohl prezident v minulém týdnu, „vzhledem k tomu, že je v ČR, sjet z Hradu do ‚podhradí‘“.

„Je to jeden z mnoha výroků, který dokládá, že Miloš Zeman pohrdá lidmi obecně. To je samozřejmě u prezidenta republiky problém,“ reagoval velmi stručně, ale podle svých slov „výstižně“ předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Těžký život ve slonovité věži,“ začal svou reakci první místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan, podle kterého trpí bývalý člen KSČ Zeman sebestředností.

„Starý mocnář se bojí vyjít ven, aby náhodou neslyšel názor, který slyšet nechce. Jen je šílená ta sebestřednost. Tady přeci nejde o pana prezidenta, ale o vyjádření úcty Janu Palachovi, o připomenutí tragických událostí v totalitním Československu. Možná ale Miloš Zeman, v té době člen KSČ, už tehdy vnímal Palachův čin jinak,“ nešetřil Zemana starosta Kolína, mimochodem jeho rodiště.

Video  Psychiatrička o rozhovoru s Palachem: „Byl přesvědčený, že přežije"  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Z tábora vládní ČSSD na prosbu Blesk Zpráv o krátkou reakci nikdo neodpověděl, bez reakce ji nechali i Piráti. Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek jen opáčil, že žádnou reakci nemá.

Zeman: Jsem v pohodě

„Jak vidíte, jsem v naprosté pohodě a nemám pocit, že by mi bylo až na bolavé nohy jakkoliv špatně,“ odmítl Zeman spekulace, že by důvodem jeho neúčasti na vzpomínkových akcích byl jeho špatný zdravotní stav.

Prezidentovi příznivci prý ale jeho postoje znají, proto jim je nemusí vždy připomínat, stejně jako při jiných výrocích.

„Moji příznivci vědí, že v době, kdy teď oslavujeme listopadovou revoluci, jsem byl jedním z aktivních účastníků této revoluce, a že to nemusím nikomu dokazovat,“ zmínil. Zeman ani 17. listopadu 2018 nepřišel na Národní třídu připomenout si události z roku 1989. Také v tento ten poslal z Pražského hradu jen květinu, kterou následně aktivisté vhodili do koše. Tam skončily také květiny od premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo Tomia Okamury (SPD).

Video  Zeman pro Blesk: Blbci u Palacha, vyhazov za šikanu a odhalený důchod  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ohrazenice ( 1. února 2019 13:39 )

Hlavně tam patří Havel a jeho 13 letá hrůzovláda.

ohrazenice ( 1. února 2019 13:37 )

Je vidět že Kalouskův Blesk a jeho novinářští prostituti nic o Palachově upálení neví. Palach si vylosoval číslo 1. Studentů bylo 12. 1 si mohl vylosovat každý s 12 studentů. Palach v nemocnici apeloval aby jeho kamarádi už nepokračovali. Skutek o Palachovi je v trezoru stejně jako Havlovi projevy . Nebo žumpa Blesk o tom nesmí napsat.

pavel11 ( 29. ledna 2019 11:15 )

zemanbures!! tebe nemusí nikdo pozorovat a je jasný že jsi hovado,obecný blb.Zeman má pravdu jeb blbec se upálí,nestačí vám co blbcu chrastilo klíči a výsledek politická mafie má stovky miliard na svých kontech a co mají ti co chrastli klíči a ještě se upalovat tak to musí být opravdu blbec,dovedete si představit upálit se když zde vládnou politici tunelářu,zloděju,křiváku jako Kalousek,Pospišil,Farský,Gazdík,Bělokřivák,Jurečka,Herman,Fiala,Němcová,Benda,Džamila,atd kdyby Palach zjistil o jakou demokracii,zloděju,tunelářu,kmotru politiky bojoval tak si opálí špekáček.

kupredu-leva ( 22. ledna 2019 12:02 )

My debilové z ČSSD s tebou plně souhlasíme! Čest práci!

potvorax ( 22. ledna 2019 11:00 )

No a, tak nešel k pomníku, já taky ne. Upoutat pozornost se dá i jinými způsoby, sebevražda je spíš únikem než bojem. Hrdinové pro mne jsou ti, co otevřeně čelili tehdejšímu režimu. Většina z nich byla vězněna i popravena, jiní utekli do exilu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa