Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Těsná výhra Mayové: Tvrdý brexit poslanci odmítli, bez dohody z EU jít nechtějí

Autor: ČTK, simao - 
13. března 2019
20:42

Jde o dílčí úspěch premiérky Theresy Mayové. Britští poslanci ve středu těsně schválili návrh vylučující brexit bez dohody za všech okolností. Pro hlasovalo 312 a proti 308 členů Dolní sněmovny. Znamená to patrně, že ve čtvrtek bude parlament hlasovat o tom, zda brexit, plánovaný na 29. března, odložit.

Odhlasování tohoto návrhu, který ale není pro vládu závazný, podle deníku The Guardian rovněž znamená, že parlament už později nebude hlasovat o vládním textu o neřízeném brexitu, neboť jej nahrazuje.

Vláda se ale právně nezávazným textem nemusí řídit a dosud ani nesdělila, zda tak učiní. Britský tisk píše, že zabránit neřízenému brexitu v podstatě ani není v její moci, a očekává brzy vlnu ministerských demisí.

Premiérka Theresa Mayová předložila poslancům text, který konstatuje, že parlament odmítá odchod z EU bez dohody a bez politické deklarace o budoucích vztazích, avšak zároveň uvádí, že neřízený brexit je pro zemi „výchozí“ variantou, pokud společně se státy EU neschválí dohodu. Parlament se podle Mayové jasně vyslovil proti odchodu bez dohody, ačkoli odmítl její návrh dohody, kterou považuje EU za jediný možný.

S prvním dodatkem, jenž usiloval o vyloučení brexitu bez dohody za každých okolností, přišla konzervativní poslankyně Caroline Spelmanová a labourista Jack Dromey. Konzervativní vláda ale dala svým poslancům pokyn, aby hlasovali proti.

Odloží Britové brexit?

Labourista a lídr opozice Jeremy Corbyn označil odklad brexitu za nevyhnutelný, ale bez jasného cíle není řešením. Poslanci by měli převzít nad brexitem kontrolu, dodal.

Později poslanci nepodpořili kompromisní návrh na odklad brexitu do května, aby bylo možné připravit se na odchod země z EU bez dohody. Druhý dodatek, pro který se vžil název Malthouseův kompromis, předložili společně euroskeptičtí a proevropští konzervativní poslanci a jeden opoziční labourista. Podle jejich plánu měla vláda odložit brexit do 22. května, aby bylo možné se připravit na důsledky brexitu bez dohody. Zároveň by se souhlasem EU platilo až do roku 2021 přechodné období.

Protest za odchod Velké Británie z EU (13.3.2019) Protest za odchod Velké Británie z EU (13.3.2019) | Reuters

Zobrazit celou diskusi