Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přišla o ruku a prso. Musíte jí pomoct, prosí rodina nevěsty ISIS, která uvízla v Sýrii

Autor: Darina Jíchová - 
7. května 2019
11:09

Samia Hussajnová (25) je jedna z Britek, které opustily domov, vydaly se do Sýrie a tam se přidaly k teroristické organizaci Islámský stát (ISIS). Osud Hussajnové byl dlouho neznámý, první informace o ní se objevily po pádu poslední bašty ISIS v okolí severosyrského města Baghúz. Společně s dalšími džihádistkami skončila v kurdském uprchlickém táboře Hawl. Žena podle všeho přišla o ruku při náletu amerického nebo britského dronu. Rodina Hussajnové nyní prosí britskou vládu, aby jí dovolili se vrátit domů, napsal deník The Telegraph.

Baghúz a jeho okolí dobyla letos v březnu arabsko-kurdská koalice SDF podporovaná Spojenými státy, válka proti ISIS tak skončila a džihádisté ztratili syrská a irácká území, která drželi pod svou kontrolou. Nedaleký uprchlický tábor Hawl následně zaplnily zástupy žen a dětí islamistů, mezi nimi i Hussajnová. Britka původně pochází ze západolondýnské části Southall, do Sýrie přišla v roce 2015.

Hussajnová před třemi týdny kontaktovala rodinu, aby jim oznámila, že je naživu. Řekla jim, že během náletu západních spojenců přišla o ruku, její tělo je podle jejích slov po bombardování znetvořené. Uvedla, že nemá půlku jednoho prsa.

Rodina se bojí o její zdraví

„Řekla nám, že před několika lety při bombardování ztratila ruku a půlku prsa. Máme strach o její zdraví, nevíme, jaké jsou hygienické podmínky tam, kde teď je, jestli má dostatek jídla a vody nebo jestli má střechu nad hlavou,“ sdělil reportérům Telegraphu jeden z příbuzných Hussajnové. „Potřebujeme, aby zasáhla naše vláda a pomohla jí. Je britská občanka, narodila se tady, má britský pas. Chceme, aby se vrátila domů,“ dodal.

Hussajnová tvrdí, že se nechala zlákat džihádistickou ideologií, nechala studia a před čtyřmi lety odjela do Sýrie, kde se přidala k ISIS. Podle vlastní slov „spadla do pasti chalífátů a nevěděla, jak z ní ven“. Její rodina apeluje na úřady, aby jí umožnily vrátit se domů. Mnoho rodin nevěst ISIS se snaží svým příbuzným zajistit návrat do Británie, obhajují je tím, že je islamisté zmanipulovali.

Džihádisté dívce slibovali, že bude humanitární pracovnice

„Vymyli jí mozek, byla mladá a naivní. Řekli jí, že bude dělat humanitární práci, že bude pomáhat dětem,“ nechali se slyšet příbuzní Hussajnové. Vysvětlili, že dívka před pěti lety odjela z Londýna do keňského Nairobi, kde chtěla dál studovat a kde má část rodiny. Žila se svým otčímem a chodila na tamní americkou univerzitu. „Byla velmi chytrá, nejchytřejší z rodiny, měla samé jedničky. Samia byla také vždycky hodná,“ vypověděl další člen rodiny. Hussajnovi přišli do Británie ze Somálska.

Hussajnová se prý pod vliv muslimských extremistů dostala právě na keňské univerzitě, kterou navštěvují studenti zhruba ze 75 světových zemí. Podle příbuzných ji islamisté přesvědčili, aby se k nim připojila pod záminkou toho, že se z ní stane humanitární pracovnice.

Příbuzní: Jsme muslimové, nejsme ale radikálové

„Řekli jí, že bude pomáhat dětem. Nevíme přesně, kdo s ní takhle manipuloval, nebyli z Británie, ale z Nairobi. Jsme muslimská rodina, ale nejsme žádní extremisté. Vždycky byla úplně normální muslimka, ne radikálka. Oblékala se normálně, nikdy si nezakrývala ani vlasy,“ popsal jeden člen rodiny.

Na podzim roku 2015 podle příbuzných prostě zmizela, rodina o ní týden vůbec nic nevěděla, pak její matka dostala zprávu, že je v pořádku. Hussajnová tehdy uvedla, že je držena proti své vůli a že potřebuje pomoc. „V minutě, kdy přišla do chalífátu, věděla, že chce pryč. Samia matce napsala, že jí vymývají mozek a že potřebuje pomoc. Pak jsme ale o ní až do letošního dubna neslyšeli,“ vysvětlil příbuzný.

Minulý rok Evropský institut pro mír (EIP) vydal zprávu, ve které uváděl, že přestože ISIS do Keni neposlal své bojovníky, aby tam vytvořili teroristické buňky, podařilo se tam džihádistům získat dost rekrutů. V roce 2015 keňské úřady zaznamenaly nový trend mezi vysokoškoláky, kteří se začali hlásit k ISIS po náboru na sociálních sítích.

K ISIS se prý nepřidala dobrovolně

Je pravděpodobné, že tak se k džihádistům přidala i Hussajnová. Ta v telefonátu se svou rodinou ale trvá na tom, že její vstup do ISIS nebyl zcela dobrovolný. „Řekla nám, že ji unesli a drželi ji jako rukojmí. Pokusila se utéct, ale chytili ji. Samia k ISIS nechová žádnou loajalitu, nechce s nimi mít nic společného,“ řekl tisku člen rodiny Hussajnové.

Příbuzní Britky se obrátili na ministerstvo zahraničí s žádostí o pomoc. „Samiina matka se o ni velmi bojí,“ sdělil tisku další z rodiny. „Modlili jsme se za ni a jsme rádi, že je naživu, že je ta noční můra skoro u konce,“ řekla novinářům Asha Hussajnová, sestra džihádistky. „Samia byla inteligentní a šťastná, chtěla být novinářka. Velmi mi chybí, stýská se po ní celé rodině. Netušili jsme se, co se s ní děje, nic neukazovalo na to, že prošla radikalizací,“ dodala Hussajnová.

Ministerstvo zahraničí se k individuálním případům nevyjadřuje, nicméně jeho zástupci uvedli, že Británie nemá v Sýrii žádného konzula. Z tohoto důvodu bude složité Hussajnové poskytnout nějakou pomoc.

Problematika nevěst ISIS

Téma žen, které se přidaly k ISIS, letos v únoru otevřela Šamima Begumová, která se dožadovala návratu domů. Vláda ji ale odmítla přijmout do země a ministerstvo vnitra jí odebralo občanství. K tomuto kroku je vedlo hlavně to, že Begumová neprojevila žádnou lítost nad svým činem. Dívka dokonce uvedla, že popravy západních spojenců se daly tolerovat, později vyšlo najevo, že zřejmě šila vesty pro sebevražedné atentátníky. Je otázkou, jak se vláda postaví k případu Hussajnové.

PPP150W ( 7. května 2019 15:02 )

Takhle by mohli škemrat všichni, kteří se přidali k ISIS. Muži i ženy.
No, odkel jsem bojovat po boku ISIS, zabil jsem několik desítek Evropanů, ale
teď, když nás vyhnali, chci zpět. Jsem přece Evropan. Dělají si ***l?

hasan evina ( 7. května 2019 14:27 )

boys ( 7. května 2019 13:38 )

A proč té k u r.vě neusekli i hlavu????

11karel11 ( 7. května 2019 13:03 )

Nic nemusíme a nepomůžeme, ať jim pomůže Allah, když se ho tak
dovolávají a vraždí. Běžte s ní do ***e.

jkbpetr ( 7. května 2019 12:51 )

=-Najdětee nahe ženy ve vašem městě zde : tiny.cc/nahe

Zobrazit celou diskusi