Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Brutální útoky nevěst ISIS: Po novinářích hází kamení a hrozí krveprolitím

Autor: Darina Jíchová - 
13. března 2019
10:40

Uprchlické tábory v okolí syrského města Baghúz se plní nevěstami ISIS a jejich dětmi. Právě tady probíhají poslední boje mezi arabsko-kurdskou koalicí SDF a extremisty z teroristické organizace Islámský stát. Ženy zůstávají vzpurné až do poslední chvíle, bez ohledu na to, že pád chalífátu je na dosah. Muslimky vykřikují propagandistické slogany Islámského státu, napadají ženy, které odhalují své vlasy, případně polévají vodou reportéry, informoval deník Daily Mail.

Na sociálních sítích se objevilo několik videí, na kterých vystupují nevěsty, které uprchly z města Baghúz. Ženy zadrželi kurdští vojáci, kteří je sváží do uprchlických táborů. Na záběrech jsou slyšet islamistky, jak vykřikují slogany chalífátu a salutují gesty, které džihádisti přijali za své.

Šokující je i napadení novinářky, která proti sobě popudila nevěsty ISIS tím, že si nezakryla vlasy. Ženy na ni zaútočily slovně i fyzicky, následně ji postříkaly vodou. Na videu jsou také slyšet, jak navždy slibují věrnost chalífátu. Přísahu učí i své potomky.

Útoky na reportéry jsou podle všeho běžné, nevěsty ISIS je buď polévají vodou, nebo po nich hází kameny. Jejich nejčastějším terčem jsou ale novinářky. „To se nestydíš? Copak jsi nečetla korán?“ jedna z islamistek dokonce popadla reportérku za vlasy. Vadilo jí, že si žena nezakryla vlasy a obličej, ženy džihádistů běžně chodí zahalené od hlavy až k patě.

Matky své děti učí ideologii ISIS

„Islámský stát tu zůstává,“ vykřikují často ženy. Nicméně vojáci SDF dobývají poslední baštu džihádistů, v cestě jim stojí jen jediná pevnost, kam se uchýlili největší radikálové a jejich rodiny. Z Baghúzu během posledního týdne uniklo na sedm tisíc lidí, SDF i západní koalice v čele USA pokračují ve svém útoku.

Odborníci upozorňují na fakt, že ISIS se možná daří porazit na bitevním poli, ideologie chalífátu ale přetrvává. Dokazují to výpovědi mnoha islamistek, které se nechaly slyšet, že své děti chtějí vychovávat ve víře ISIS. „Teď jsme se možná stáhli, ale v budoucnosti nás čeká nové vítězství,“ sdělila agentuře AFP jedna z žen.

„Pomstíme se, prolijeme tolik krve, že bude sahat až ke kolenům,“ dodala. UNICEF zdůrazňuje, že k dětem islamistů by se nemělo přistupovat jako k teroristům, že by měly být rehabilitovány a reintegrovány. Mezi státy však sílí tendence, která děti teroristů odmítá přijmout zpět.

UNICEF: Jsou to děti, ne teroristi

Jen v uprchlickém táboře Hawl jsou podle UNICEFu asi tři tisíce dětí cizinců ze zhruba 43 států. „To je problém, který nejde zamést pod koberec,“ uvedl regionální ředitel UNICEF pro Blízký východ Geert Cappelaere. Připomněl, že otázka převýchovy a opětovného začlenění do společnosti se týká také tisíců iráckých a syrských dětí.

„Jsou to děti, ne teroristi. Máme řešení tohoto problému, chce to ale politickou kuráž a odhodlání,“ obrátil se Cappelaere na státy, které děti nechtějí přijmout.