Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Splnila jsem výzvu pana premiéra,“ hlásí Šojdrová. Z Řecka přivezla seznam sirotků

Autor: ČTK, trm - 
12. února 2019
12:35

Seznam dětí z uprchlických táborů, kterým by mohlo Česko pomoci a přijmout je, přivezla z nedávné návštěvy Řecka česká europoslankyně Michaela Šojdrová. Ve Štrasburku to v úterý řekla českým novinářům s tím, že tak reagovala na výzvu premiéra Andreje Babiše i ministra vnitra Jana Hamáčka. Europoslankyně za KDU-ČSL Šojdrová loni přišla s projektem přemístění padesáti syrských sirotků z Řecka do Česka, Babiš ho ale označil za nesmyslný.

„Já jsem jela s vizí, že nemůžeme dál otálet, a proto jsem požádala o indikativní seznam těchto dětí a ten seznam jsem přivezla proto, abych splnila, řekněme, výzvu pana premiéra i pana ministra, který řekl ‚kde máte ty děti, když přivezete jejich seznam, tak ministerstvo bude spolupracovat na tom, aby tyto děti do České republiky mohly být přivezeny‘,“ řekla českým novinářům Šojdrová.

Seznam podle ní z pochopitelných důvodů neobsahuje osobní údaje dětí, ale jen jejich profily, které popisují jejich původ a situaci. Děti, které potřebují pomoc, nepochází přitom podle Šojdrové jen ze Sýrie, ale například i z Afghánistánu. 

Podle serveru Hlídacípes.org přivezla Šojdrová seznam s příklady 14 dětí, na kterém jsou chlapci i dívky a je jim nejvíce 12 let. „Navštívila jsem dvě zařízení pro děti. Jedno v Aténách a druhé u Soluně. V obou zařízeních jsem mluvila s konkrétními dětmi. V tom aténském jsou děti-sirotci dokonce ve věku od šesti let,“ řekla serveru Šojdrová. 

Europoslankyně koncem října oznámila, že by chtěla z přeplněných uprchlických táborů v Řecku přesídlit do Česka pět desítek syrských dětí bez doprovodu jako solidární humanitární gesto. Premiér Babiš ale projekt označil za nesmyslný; tvrdí, že lepší je pomáhat sirotkům přímo v jejich vlasti. Před časem ministerský předseda uvedl, že chce v Sýrii vybudovat centrum pro sirotky. Plán je podle něj jeho soukromou iniciativou, nikoli projektem českého státu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa