Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Syrští uprchlíci mrznou v Libanonu a odkládají návrat domů. Bojí se o své bezpečí

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
22. ledna 2019
20:25

Válka v Sýrii vyhnala z domovů miliony Syřanů, a přestože tamní úřady hlásí, že boje jsou u konce a že se lidé mohou vracet domů, tisíce migrantů s návratem otálí a zůstávají v libanonských uprchlických táborech. Podle Syřanů je lepší žít v zimě a špíně než v neustálém strachu. Bezpečný návrat do Sýrie jim nikdo nemůže zajistit. Příběh syrských uprchlíků přinesl deník Guardian.

Také rodina desetiletého Saláha Karkúra žije v jednom ze stanů libanonského uprchlického tábora u horského města Arsal. Denně odhrabávají po kolena hluboký sníh, aby se dostali ven. Uvnitř mají jen malá kamínka, jediný zdroj tepla. Karkúrovi jsou závislí na dobré vůli druhých, bez nich a humanitárních organizacích by už dávno, stejně jako tisíce dalších, zemřeli.

Libanon bičuje už několik týdnů silná bouře, která přináší množství deště a sněhu. Postihla také syrské uprchlíky v táborech na východě a severu země. Libanon bičuje už několik týdnů silná bouře, která přináší množství deště a sněhu. Postihla také syrské uprchlíky v táborech na východě a severu země. | Profimedia.cz

Karkún: Je to těžké

V Libanonu jsou už skoro šest let, letošní extrémní zima je ale postavila před složité dilema. Má cenu zůstávat v oblasti, kde už 2 týdny zuří sněhová bouře a teplota klesá pod bod mrazu, nebo by měli vyrazit domů? Libanonské i syrské úřady tvrdí, že je to bezpečné, přesto však uprchlíci zůstávají v táborech. Nechtějí riskovat životy svých dětí. Do Sýrie se zatím odvážilo vrátit jen asi 16 tisíc lidí.

„Žijeme tu přes 5 let a tohle je nejtěžší zima, kterou jsme tu prožili,“ uvedl Farid Karkúr, otázkám, zda s rodinou plánují návrat domů do pohraničního města Flinta, se vyhýbal. „Nemáme práci ani povolení k pobytu. Lidé z OSN nám zabavili benefitní karty, jídlo, benzín a zdravotní péči už si nějak musíme zařídit sami. Vlastník půdy, na které stojí stany, zvýšil nájem. Je to těžké, chybí nám i to nejzákladnější,“ popsal Karkúr.

„Když jsme sem přišli, do cizí země, kde jsme nikoho neznali, mysleli jsme, že je to těžké. Zlepšilo se to, teď je to ale hrozné. Rádi bychom šli domů, ale nemáme kam, nemáme ani prostředky, abychom náš domov znovu postavili,“ postěžoval si.

Nebezpečí Asadova režimu

Syrský prezident Bašár Asad, jehož vládu pomohly stabilizovat Rusko a Írán, prohlašuje, že jeho země je bezpečná a lidé se mohou vracet zpátky domů, stejnou myšlenku hlásají i libanonští politici. Podle OSN ale podmínky pro bezpečný návrat uprchlíků dosud nenastaly, analytici OSN uvedli, že v pěti zemích sousedících se Sýrií - Turecku, Libanonu, Jordánsku, Egyptu a Iráku – je na 5,6 milionu syrských uprchlíků. Přestože většina zemí má k Syřanům pozitivní postoj, uvítaly by jejich návrat domů.

„Nikdo, ani Damašek, ani Bejrút nám nemůže garantovat bezpečí. Před Asadovým režimem nás nemůžou ochránit,“ uvedl jeden z uprchlíků. Většina z nich pochází ze syrského Kusajru a dalších pohraničních měst, které jsou pod vládou militantní organizace Hizballáh.

Uprchlíkům doma hrozí výslech, vězení i smrt

„Asadův režim není připraven a vlastně není ani ochotný uvítat uprchlíky zpátky domů,“ uvedl odborník na situaci na Blízkém východě Maj Sadaní. Dodal, že v zemi dochází k porušování mírových dohod. Navracející se uprchlíci pod záminkou protiteroristických opatření přicházejí o své domovy, někteří jsou dokonce zatýkáni a vyslýcháni. „Syřané vracející se domů jsou terčem výhrůžek, mnoho z nich skončí ve vězení, máme informace, že jsou nejen vyslýcháni, ale i mučeni a v některých případech dokonce zabíjeni,“ vysvětlil Sadaní.

„Někteří uprchlíci jsou na pokraji svých sil, jsou toho názoru, že by pro ně bylo snazší vrátit se domů. Jsou si ale vědomi, že Sýrie stále ještě není bezpečná,“ řekl Paul Donohoe z Mezinárodního záchranného výboru. „Budou radši živořit, než aby riskovali životy svých rodin,“ shrnul postoj Syřanů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

beztedoprdele ( 23. ledna 2019 06:54 )

Ať se vrátí zpět a budují svou zem,vyžirkové.

Taurus70 ( 22. ledna 2019 22:40 )

Treba jim neziskovky zaplati lyzarske kurzy😂😂😂😂

Sibyla ( 22. ledna 2019 22:04 )

Makat se jim nechce, protože si zvykli na jídlo zdarma. To je ten pravý důvod, vše ostatní jsou jen účelové lži.

mandat ( 22. ledna 2019 21:28 )

Co to je za clanek ? Syrane se z Turecka,kde meli praci i yty vraceli do Syrie v lete 2017. Valka tam neni, je tam pouze lokalni konflikt.Ty snahy tady licit drama,je nesmysl.Proc zeny a deti jsou v Syrii a zbabely chlapi nalezli do Evropy a hraji si na chudinky.Hraji jen na city, ukazuji fotky svych rodin.Verite tomu, ze nechaji sve rodiny ve valce a sami si drepi od r. 2015 v bezpeci ?Maji nekolik identit, kasiruji par tisic EU mesicne, znasilnuji,kradou, prepadavaji, zabijeji a nic se jim nestane.Ted v Rakousko ani ne za tyden se naslo 5 znasilnenych a zabitych zen.V Nemecku a ve Skandinavii se jiz znasilneni nezverejnuji.A vy nam tady pisete, ze chudaci Syrane mrznou v Libanonu, tak at se vrati domu ke svym zenam a detem.Z 90% jsou to kriminalnici, tak se nedivte, ze u nich doma skonci ve vezeni.Nemecko dava okamzite azyl masovym vrahum,nasilnikum a zlodejum,protoze udajne u nich doma jim hrozi vezeni.A nechaji je klidne volne se pohybovat po cele EU.A ty se jen smeji,jak jsou ty Evropane vygumovany.Proc nepisete o tom,co provadeji migranti v Evrope ? Proc neinformujete o jejich kriminalite ?My zijeme v Evrope a mame pravo vedet,co tady u nas vyvadeji.A jeste tu pakaz zivime.Proc nezverejnite,kolik je v CR ilegalu a kolik to vsechno stoji ?????????????

jonn ( 22. ledna 2019 21:06 )

Mají sedět doma na zadku . Parchanti .

Zobrazit celou diskusi