Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nevěsty ISIS: Tajná zbraň džihádistů, nebo naivky? Tady je úděl žen teroru

  • Autor: Darina Jíchová - 
    18. 4. 2019
    20:00

    Mladá Britka Šamima Begumová (19) v roce 2015 se dvěma spolužačkami utekla do Sýrie. Všechny dívky se tu provdaly za členy teroristické organizace Islámský stát (ISIS), letos v únoru svou žádostí o návrat domů ale otevřela problematické téma nevěst ISIS. Analytici britského vojenského think-tanku Royal United Services Institute (Rusi) se pokusili odpovědět na otázku, zda jsou tyto ženy jen naivní oběti, nebo tajnou zbraní džihádistů. Zprávu přinesla stanice BBC.

    Pokud se v tisku objeví zprávy o ženách ve spojitosti s terorismem, většinou se o nich píše jako o obětech, případně o možných spojenkyních v boji proti hrozbě. Experti z Rusi jasně ukázali na opakující se trend: ženy navázané na extremistické organizace jsou přehlíženy. Pohled na nevěsty ISIS se ale v současnosti mění.

  • 1.Britská nevěsta ISIS s kalašnikovem

    Za změnou stojí právě případ Begumové, která o sobě tvrdila, že byla „pouhou ženou v domácnosti“ a do bojů se nikdy nezapojovala. Sebrané informace ale ukazují, že šila teroristům sebevražedné výbušné vesty a byla také členkou tzv. „morální policie“. Měla nosit střelnou zbraň, kalašnikov, a verbovat další ženy, aby stejně jako ona utekly do Sýrie.

    Jenže to se zcela rozchází s jejím tvrzením, že nikdy nešířila propagandu, které připojila ke své žádosti vrátit se do Británie. Britská vláda se k jejímu návratu postavila odmítavě, mluvil proti ní i fakt, že nevyjádřila žádnou lítost nad svým činem, dokonce prohlásila, že popravy západních zajatců se daly tolerovat.

    Zpátky domů chtěla Begumová hlavně kvůli svému synovi, ten ale krátce po porodu v uprchlickém táboře zemřel. Britské ministerstvo vnitra odebralo dívce občanství, ona však dál bojuje o možnost dostat se do Británie. S tím, jak vyplouvají nové informace o její roli v ISIS, se pozornost obrací i k dalším ženám uvnitř teroristických organizací.

  • 2.Ženy mezi džihádisty

    Průzkum Rusi ukázal, že například v Africe tvoří 17 procent extrémistických rekrutů právě ženy, údaje z Iráku a Sýrie uvádějí, že 13 procent cizinců, kteří se přidají k teroristům, jsou ženy. Tzv. něžné pohlaví je podle odborníků dobrovolným a hlavně aktivním členem ISIS a dalších podobných organizací.

    Analytici z Rusi se zaměřili především na ISIS a Šabáb, jednu z nejvražednějších teroristických skupin v Africe. Experti zpovídali ženy, které mají přímé nebo nepřímé vazby na činnost teroristů. Zjišťovali, jak byly naverbovány a do jaké míry se podílely na zvěrstvech, která teroristé páchají. S Rusi spolupracovali i další odborníci, například z keňských univerzit.

  • 3.Tradiční Šabáb versus „pokrokový“ ISIS

    Každá organizace má pro ženy jinou roli, v Šabábu jsou vnímány spíše tradičně jako manželky bojovníků, matky, ženy v domácnosti nebo služebné. Bývají také prodávány jako sexuální otrokyně, někdy jsou lákadlem pro nové rekruty.

    ISIS ženy verbuje převážně online, jejich role je mnohem aktivnější. Většinou slouží jako tzv. dívky z plakátu, které mají být tváří ISISu a šířit jeho propagandu. ISIS rovněž ženy využívá jako lékařky nebo zdravotní sestry, všechny samozřejmě podléhají morální policii, v ISIS existuje její ženská jednotka. Na rozdíl od Šabábu však ISIS zapojuje ženy i do bojů.

    Těsně před ztrátou veškerého svého území v Iráku a Sýrii vyzýval chalífát ženy k tomu, aby zaujaly své místo v předních liniích a připojily se k džihádu. Nicméně rozdíly mezi pojetím ženské role mezi těmito dvěma organizacemi se pomalu stírají, v Somálsku se objevují bojovnice Šabábu, mají na svědomí hlavně sebevražedné útoky. Takto slouží ženy i v Boko Haram.

  • 4.Proč se ženy přidávají k džihádistům?

    Podle analytiků existuje hned několik faktorů, které vedou ženy k tomu, aby se přidaly k islamistům. Obě pohlaví do „náruče teroristů“ vede hlavně silná víra a finanční jistoty. Pro ženy je podle odborníků „velkou pákou“ překvapivě i návrat k tradičním rolím. „Proč bych se trápila studiem na univerzitě, když pro mě mají manžela a práci?“ sdělila analytikům dívka, která se nechala zlákat nabídkou islamistů.

    Podstatná část žen ale v řadách džihádistů podle vlastních slov skončila proti své vůli. Tvrdí, že se staly obětí teroristů. Odborníci jejich tvrzení nevyvrací, poukazují však na to, že většina z těchto žen pouze odmítá nést odpovědnost za své činy.

  • 5.Rehabilitace a reintegrace

    Světové vlády si zatím s džihádistkami neví rady. Pro bývalé členy teroristických skupin byly přijaty plány na jejich rehabilitaci a postupnou reintegraci do společnosti, ty se ale nemůžou ve stejné míře aplikovat na ženy. Mnoho z nich potřebuje psychiatrickou pomoc, nesou si v sobě trauma ze ztráty dítěte, manžela nebo ze znásilnění a týrání.

    Dokud se nevyjasní, jakou roli mezi džihádisty zastávaly, vláda islamistkám v podstatě nemůže nijak pomoct, domnívají se odborníci z Rusi. Analytici doporučují, aby se úřady na tuto problematiku zaměřily, zjistily, jak byly ženy do akcí islamistů zapojené i jaké důvody je vedly k tomu, aby se k teroristům přidaly. Následně by úřady mohly přijít nejen s rehabilitačními strategiemi, ale i s plánem, jak předejít tomu, aby se ženy dobrovolně přidávaly k teroristickým skupinám.

Karrilona ( 18. dubna 2019 21:26 )

Mínus 20 kg za dva týdny! Bříško zmizí bez poškození zdraví! Potřebujete >>>> www.SlimExtrem.com

petr12 ( 18. dubna 2019 20:14 )

hodit špíny do klece a na sibiř!

Zobrazit celou diskusi