Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel novorozený syn britské nevěsty ISIS. Kvůli dítěti chtěla ze Sýrie domů

Aktualizováno -
8. března 2019
21:05
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
8. března 2019
15:40

Zemřel novorozený syn Britky Šamimy Begumové (19), která před čtyřmi lety utekla do Sýrie, kde se provdala za člena teroristické organizace Islámský stát (ISIS). Zprávu oznámil právník rodiny Begumové, jak uvedla stanice Sky News, a potvrdily ji Syrské demokratické síly (SDF) kontrolující tábor, v němž Begumová žije.

Právník rodiny Tasnime Akunjee na svém twitteru nejdřív napsal, že obdržel zprávu o tom, že dítě Begumové zemřelo. „Máme solidní, ale zatím nepotvrzené informace o tom, že syn Šamimy Begumové zemřel. Byl britským občanem,“ napsal ve svém příspěvku.

Begumová podle zpravodaje BBC zamířila ve čtvrtek z uprchlického tábora v doprovodu ozbrojené stráže do nemocnice. Místní zdravotník stanici řekl, že její potomek, který se narodil zhruba před dvěma týdny, dostal infekci dýchacích cest a ve čtvrtek zemřel.

Informaci v pátek večer potvrdila i Kurdy vedená aliance SDF, jejíž mluvčí dříve prohlásil, že dítě je živé a zdravé.

Begumová od února usilovala o návrat do Velké Británie, jako důvod uváděla hlavně zdraví svého, tehdy ještě nenarozeného, dítěte. Britská vláda ji ale nechtěla přijmout zpátky a ministerstvo vnitra ji připravilo o občanství. Její novorozený syn byl ale Brit.

Britové zvažovali přijetí dítěte

Krátce po porodu vyšlo najevo, že stav jejího dítěte není dobrý. Spekulovalo se o tom, že mu bude umožněna cesta do Británie. Begumová však nechtěla připustit, aby odjel bez ní. V rozhovoru pro Sky New vzkázala britským politiků, že si přeje, aby „přehodnotili svoje stanoviko a měli slitování“.

Nizozemský džihádista Yago Riedijk (27), za kterého se provdala, se nechal slyšet, že on i jeho žena udělali chybu, když se k ISISu přidali. Chtěl, aby jeho manželku a syna přijalo Nizozemsko. Begumová porodila tři děti, z nichž dvě zemřely už dříve.

cotoje ( 12. března 2019 09:50 )

Proč se u téhle čubky většinou nedá napsat pravda je zrušená diskuze to jako takové zrudy budeme hájit? Dobrovolně se odešla KUR.WYT ČUBKA A BUDEME JI POŘÁD LITOVAT TAHLE SVI.NĚ BY MĚLA BÝT UŽ DÁVNO S ODŘEZANOU HLAVOU VŠAK JE TO NORMÁLNÍ A LÍBILO SE JÍ TO KDYŽ TO DĚLALI JINÝM a že jí zdechají děcka to se ani nedivím vždyť ona žádné děcka nechce jen se kur.wí a rodí protože nepoužívá antikoncepci se na ni podívejte jak vypadá bože to ani není člověk

Srna1 ( 8. března 2019 21:59 )

Kdyby takových zpráv bylo denně vic

offline ( 8. března 2019 19:11 )

A dvojčata už jsou na cestě, žádné zdržování.

IQ_diskuse_Blesk ( 8. března 2019 19:08 )

Chachacha ty špíno paráda! A teď ty!

petr12 ( 8. března 2019 18:34 )

ze srdce jí to přeji!! když se dívala jak zvířata islámu uřezávaji hlavy!!!

Zobrazit celou diskusi