Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Vraťte dceři občanství,“ žádá otec britské nevěsty ISIS. Z jejího odchodu do Sýrie viní vládu

Autor: nkov - 
6. března 2019
21:24

Příběh britské nevěsty ISIS Shamimy Begumové (19), která utekla před čtyřmi lety do Sýrie, aby se vdala za džihádistu, a teď chce zpátky domů i s novorozeným synem, rozdělil britskou společnost. Olej do ohně teď přilil její otec (60), podle kterého by měla dívka dostat šanci vrátit se do rodné Británie. Jeho dcera, které bylo v době odchodu 15 let, byla podle něj nevyspělá a vláda by měla především vyšetřit, jak se Shamima, která nevlastnila pas, ze země vůbec dostala. Begumová odjezdu údajně lituje a ráda by se vrátila, bylo jí však zrušeno občanství, píše Daily Mail. 

Její otec Ahmed Ali původně podporoval rozhodnutí britského ministra vnitra Sajiva Javida nevpustit Shamimu zpět do země s tím, že si své problémy způsobila sama. Později však otočil a nyní tvrdí, že jde o povinnost země se o dívku postarat.

„Bylo jí pouze 15, když utekla, byla nevyspělá,“ řekl pro Daily Mail. „Chtěl bych požádat britskou vládu, aby jí nebrala občanství, vzala ji zpět a potrestala, pokud bude shledána vinnou z nějakého trestného činu,“ dodal.

Podle Aliho není britská vláda schopná vyřešit problematiku mladých studentů a studentek, kteří prchají ze země do náručí ISIS. „Jedna dívka tam odešla před měsícem. Britská vláda o tom měla být informovaná a měla od školy, kde dívka studovala, zjišťovat, proč utekla. A nedávno odešly rovnou tři. Vláda by se měla zajímat, proč a jak utíkají. Nejsou ani dospělé,“ vysvětluje své obavy.

V Britském imigračním systému, který je podle Aliho „velmi dobře informovaný,“ by se měly podobné útěky lépe vyšetřovat. „Vždycky se ptám: Jak se tam [Shamima] vůbec dostala bez vlastního pasu?“

Bývalý bojovník chce vést normální život

Begum odešla z Londýna do Sýrie spolu se dvěma kamarádkami v roce 2015, nyní se objevila v uprchlickém táboře, kde je i se svým novorozeným synem. S ním se chce vrátit zpět do Británie. Vlnu kritiky vyvolaly především její poněkud chladné reakce na zločiny spáchané ve jménu Islámského státu, včetně manchesterského útoku na koncertu Ariany Grande v roce 2017.

Její manžel Yago Riedijk (27), který pochází z Nizozemí, řekl BBC, že si ho Shamima vzala dobrovolně, oba odmítají ISIS a chtějí se vrátit do Evropy. „Musím převzít zodpovědnost za to, co jsem udělal, a přijmu za to trest. Ale doufám, že se budu moct vrátit a vést s rodinou normální život,“ řekl.

IQ_diskuse_Blesk ( 7. března 2019 17:37 )

Podlidi a lidský odpad teroristický!

Taurus70 ( 7. března 2019 06:35 )

Toho blba okamzite vystehovat taky treba nasilim,nicemu jinemu tato verbez nerozumi.Ted jsem byl pracovne tri tydny ve Vidni,kdyz se setmi je to jako v hororu ,arogance a drzost tech barevnych zmetku je silena ale policajti konecne zacinaji konecne pritvrzovat tak snad to pomuze.Muzem dekovat Bohu ze zatim jich tady neni tolik.💩💩💩

Hus_z_Prahy ( 7. března 2019 05:33 )

No co si tento lidský odpad myslí? Oni vraždí, zabíjí nevinné po desítkách, konají teror kde to jen jde a pak černý můry žádají o svá lidská práva? A kde jsou lidská práva těch co jste jim řezali hlavy vy kreatury islámský? Je mi jedno, jestli jsem pro někoho rasista a xenofob, ale tohleto jsou normální drzí šmejdi, vyžírkové a zločinci, pro evropskou civilizaci a společnost hrozba a časovaná bomba. Ovšem mám pocit, že už jsme to multikultiprosrali.

majojo ( 7. března 2019 03:49 )

Je mi jedno, jestli jsem pro někoho rasista a xenofob, ale tohleto jsou normální drzí šmejdi, vyžírkové a zločinci, pro evropskou civilizaci a společnost hrozba a časovaná bomba. Ovšem mám pocit, že už jsme to multikultiprosrali.

činčila ( 7. března 2019 01:33 )

To si tak odjedu zavraždit pár lidí, na***m patnáctku mezi tím co mi pomáhá a pak se vrátím domu, protože chci žít spokojený život a státe, koukej se o mě postarat a aby bylo jasno, tak nadstandartně. Neprosím, je to vaše povinnost ! A ty blbci mu to splní.

Zobrazit celou diskusi