Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Těhotná ISIS nevěsta (19) v porodnici: Přijme Británie aspoň dítě? Má podmínku

Autor: ČTK, šim - 
16. února 2019
08:49

Teprve 19letá ISIS nevěsta Shamima Begumová, která utekla z Londýna k teroristům do Sýrie coby patnáctiletá studentka, je potřetí těhotná. Její dvě děti zemřely, třetí se právě dere na svět. Kontrakce začaly ve stanu v uprchlickém táboře, byla převezena do porodnice. Co s ní bude? Británie ji zpět nechce. Zachrání její dítě?

„Začaly mi kontrakce, krvácela jsem. Převezli mě do nemocnice, kde jsem byla pět dní. Pak mě odvezli zpátky,“ řekla Shamima reportérům z deníku The Times, kteří ji v uprchlickém táboře v Sýrii vypátrali. Jsem v devátém měsíci. Porodit můžu každou chvíli. Obzvláště v této náročné a stresující chvíli,“ nechala se slyšet 19letá Shamima, která se provdala za bojovníka teroristického tzv. Islámského státu, 26letého Nizozemce Yaga Riedijka.

„Jedna žena v táboře mi řekla, že mi dítě hnedka seberou. Co si myslíte, že se mému dítěti stane? Nechci, aby mi ho vzali. Pokud se tak musí stát, ať ho aspoň dají mé rodině,“ prosí prostřednictvím médií mladá nastávající matka. Jedním dechem však dodala, že svého činu nikterak nelituje a svého radikalizovaného manžela stále miluje a bojí se, že ho již nikdy neuvidí. Reportérům se svěřila, že Yago se k ní vždy choval velmi dobře. „Někoho takového bych doma v Británii nikdy nepoznala,“ popsala manžela, který vyrostl v průměrné středostavovské rodině v nizozemském Arnhemu. Je podezřelý z toho, že byl součástí nizozemské teroristické buňky. 

Shamimina rodina vydala prohlášení, v němž prosí, aby britská vláda jejich dceři pomohla. Její chování omlouvají „nevyzrálostí a mladickou nerozvážností“. Její slova o tom, že ničeho nelituje, že jí zvěrstva, která se kolem ní děla, nerozrušila, svalují na fakt, že v táboře je Shamima stále pod vlivem bývalých džihádistů. I proto se podle nich musí z tábora co nejdříve dostat.

„První useknutou hlavu jsem viděla v koši, nijak mě to nezarazilo. Byl to voják zajatý při bitvě, nepřítel islámu,“ prohlásila při svém prvním veřejném vystoupení, při kterém ovšem uznala porážku chalífátu. „Myslela jsem jen na to, co by asi udělal muslimce, kdyby měl možnost,“ dodala. „Novináři můžou být také špioni, navíc na území chalífátu vstoupili nelegálně a ohrožovali naše bezpečí,“ nechala se slyšet Shamima. 

Ministr: Teroristy doma nechceme

„Moje poselství je jasné,“ řekl v pátek britský ministr vnitra Sajid Javid. Pokud jste podporovali teroristické organice v zahraničí, nebudu váhat v tom, abych vám zabránil v návratu,“ dodal.

„Musíme mít na paměti, že ti, kteří opustili Británii, aby se připojili k IS, byli plni nenávisti k této zemi,“ zdůraznil dnes ministr Javid a podotkl, že Británie má k dispozici mnoho možností, jak lidem, kteří se připojili na Blízkém východě k teroristickým organizacím, zabránit v návratu včetně té, že budou zbaveni britského občanství. „Pokud se vám podaří vrátit se, měli byste být připraveni na výslech, vyšetřování a možné stíhání,“ varoval džihádisty ministr.

Londýňanka Begumová, která nyní pobývá v uprchlickém táboře spolu s dalšími 39.000 lidmi, utekla spolu se svými spolužačkami Amirou Abaseovou a Kadizou Sultanaovou z domova před čtyřmi lety. Odletěly do Turecka a odtamtud se dostaly do Sýrie. Sultanaová zemřela při náletu v roce 2016. Begumová byla provdána za Nizozemce, který přestoupil na islám, a žila ve městě Rakka, baště IS ve východní Sýrii.

 

cotoje ( 16. února 2019 19:26 )

Je to prostitutka a Is potřebuje kur.wy v bordelech

bafy81 ( 16. února 2019 15:34 )

Briti jak poleno, Shamima Begum, Amira Abaseova, Kadiza Sultán a o jejich osudu rozhoduje britský ministr vnitra Sajid Javid ...

zapletalikovi ( 16. února 2019 13:10 )

Když se na tu krasavici člověk koukne, je mu jasné, proč v Anglii nesehnala manžela.

koumak_z_prahy ( 16. února 2019 13:05 )

exekutor ( 16. února 2019 12:33 )

Lidský odpad nebrat!

Zobrazit celou diskusi