Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Američan (†40) přežil 11. září, islamisté ho teď „dostihli“ při masakru v luxusním hotelu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
17. ledna 2019
11:15

Jednou z 21 obětí teroristického útoku na komplex luxusního hotelu DusitD2 v keňské metropoli Nairobi byl americký podnikatel Jason Spindler (†40). Jeho rodiče odtajnili, že Spindler v roce 2001 pracoval ve Světovém obchodním centru (WTC) v New Yorku a jen šťastnou náhodou přežil útok z 11. září. Podruhé už bohužel takové štěstí neměl, jeho rodiče uvedli, že by příští týden slavil 41. narozeniny, informovala stanice CNN.

Kromě hotelu bylo v komplexu několik úřadů, banka a obchody. Útočníky byli členové islamistického hnutí Šabáb, motivem jejich činu byla prý odplata za americké uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele. Teroristé ozbrojeni zbraněmi a výbušninami zabili 21 lidí včetně Spindlera, útok zahájili v úterý 15. ledna, zlikvidovat se je povedlo až ve středu. Podle Červeného kříže se ale ještě 50 lidí pohřešuje.

11. záři přežil, protože zaspal

Spindler byl generální ředitel a jeden ze zakladatelů I-DEV International. Podle jeho rodičů celý život věnoval pomoci druhým, zvláště na poli obchodování. Spindlerova matka, Sarah Spindlerová, vypověděla, že její syn svou kariéru začínal ve WTC, pracoval tam i v září 2001. V den teroristického útoku ale naštěstí zaspal, zrovna vystupoval z metra, když se zřítila první věž Dvojčat.

Poté se přidal k Mírovým sborům, s nimiž odjel do severního Peru. Pomáhal tam farmářům, učil je různé obchodní strategie a to, jak lépe uspět na trhu, uvedla Spindlerová. Podle jeho životopisu na stránkách I-DEV se mu povedlo zvýšit výdělek tamních zemědělských družstev o desítky milionů korun.

Luxusní hotel v centru Nairobi napadli islámští teroristé Luxusní hotel v centru Nairobi napadli islámští teroristé | Reuters

„Všem nám moc chybí. Je smutné, že jsme kvůli terorismu přišli o mladého a talentovaného muže,“ sdělila Spindlerová televiznímu kanálu NBC News. „Jeho tragická smrt není jen ztrátou pro jeho blízké a přátelé, ale pro celou společnost. Patřil mezi ty, kteří zasvětili své životy zlepšování životů druhých,“ uvedla ve svém prohlášení newyorská univerzita NYU, kde Spindler získal doktorát.

Britští hrdinové v akci

Hrdinou zásahu proti islamistům byl britský voják ze speciální jednotky SAS, která se mimo jiné specializuje na boj s terorismem. Muž momentálně pobývá v Keni a podílí se na výcviku tamních vojáků. Voják neváhal a dorazil na místo, pod jeho vedením se podařilo zlikvidovat všech 5 ozbrojenců a osvobodit civilisty.

Brit byl zrovna mimo službu, k hotelu DusitD2 dorazil v džínách a fialové košili, přes které si přetáhl výstroj a s týmem vojáků se vydal ke komplexu. „Dohlíží na výcvik keňských ozbrojených složek, když slyšel o útoku, on i jeho svěřenci okamžitě zamířili k hotelu. Není pochyb o tom, že zachránil desítky životů,“ sdělil tisku zdroj.

Úspěšnému zásahu proti islamistům velel člen speciální britské jednotky SAS. Úspěšnému zásahu proti islamistům velel člen speciální britské jednotky SAS. | reprofoto/twitter

Veterán Chris Ryan, který rovněž sloužil u SAS, vysvětlil, že členové jednotky s sebou vždycky vozí výstroj, aby mohli okamžitě nastoupit do akce. „Na místě se ujal vedení a zorganizoval protiútok. Rozdal úkoly policii i armádě, zároveň sám vedl tým, který zaútočil,“ popsal pravděpodobný průběh Ryan. Britské ministerstvo obrany odmítlo situaci komentovat.

Neohrožený mariňák

V Nairobi byl v době útoku také bývalý britský mariňák Dominic Troulan, který pracuje jako člen osobní ochranky. „Ujistil jsem se, že je můj klient v bezpečí, pak jsem se vrátil pro ostatní. Slyšel jsem výbuch a výstřely, místo zahalil kouř,“ popsal Troulan. Bývalý voják dostal do bezpečí i své kolegy, pak řidiče, který se skrýval na parkovišti.

Nebylo to poprvé, kdy Troulan předvedl své hrdinství. Zasahoval také při útoku na nairobské nákupní středisko v roce 2013. Zachránil manželku a dceru svého přítele, poté riskoval život a ještě se několikrát vrátil do centra pro další civilisty. Také před 4 lety se jednalo o akci islamistů ze Šabábu, při útoku zemřelo 71 lidí včetně 4 teroristů.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

yokky ( 17. ledna 2019 15:09 )

A bude horsi......uz se to rozjizdi a nabira tempa,,,,☹☹☹☹☹☹☹😨😨😨😨😨😨😨😨😨😨😨

Slavek ( 17. ledna 2019 14:58 )

Ja jsem taky prezil 11. Zari, protoze jsem nemel letenky do USA

ivoadler ( 17. ledna 2019 12:40 )

Američtí chlapci zachrání svět ať to stojí, co to stojí.

amej ( 17. ledna 2019 11:50 )

Tihle chlapi, kteří neváhají nasadit vlastní život pro záchranu jiných i když nejsou ve službě , tihle chlapi jsou borci. A zaslouží si úctu nás všech.

Zobrazit celou diskusi