Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nevěsta ISIS chtěla „prolívat americkou krev“. Teď prosí o odpuštění a chce zpátky domů

Autor: Darina Jíchová - 
18. února 2019
18:50

Američanka Huda Musanaová (24) patří mezi ženy, které utekly do Sýrie, kde se provdaly za bojovníka Islámského státu (ISIS). Musanaová je jednou z mnoha manželek extrémistů, které skončily v uprchlických táborech. Na rozdíl od Britky Šamimy Begumové (19), jejíž případ otevřel otázku nevěst ISIS, Američanka vyjádřila „hlubokou lítost“ nad svým činem a společně se svým ročním synem by se ráda vrátila domů, uvedl deník Guardian.

Musanaovou během dobíjení poslední bašty ISIS, města Baghúz Faukání, zajali vojáci arabsko-kurdské koalice SDF. Stejně jako stovky dalších cizinek, které se provdaly za extrémisty, i ona se svým synem skončila v uprchlickém táboře Hawl. Musanaová podle vlastních slov odchodu do Sýrie lituje a chce se vrátit do Alabamy ke své rodině. Spojené státy opustila v listopadu 2014.

Krvelačná nevěsta ISIS

V minulosti však Američanka patřila mezi významné hlasy ISIS a na sociálních sítích vyzývala k „prolévání americké krve“. Nyní odchod do Sýrie označuje za „osudovou chybu“, tvrdí, že jí „vymyli mozek“ a donutili sdílet nenávistné příspěvky.

Musanaová: Byla jsem naivní a ignorantská

Reportérům sdělila, že plně neporozuměla své víře a že si s přáteli mysleli, že následují hlavní zásady muslimské víry, ve skutečnosti ale hlásali propagandu ISIS. „Byli jsme naivní ignoranti a najednou z nás byli džihádisti. Myslela jsem, že jednám správně, že jednám, jak po mně chce Bůh,“ vysvětlila Musanaová.

Musanaová je jedinou Američankou mezi 1500 cizinkami, které jsou v táboře Hawl. Celkem se tam nachází asi 39 tisíc lidí, jen pár kilometrů odtud probíhá boj o poslední místo pod nadvládou ISIS. V rozhovoru s deníkem Guardian popsala svůj život v chalífátu, jeho vzestup i pád.

Z USA odletěla v listopadu 2014, přistála v Turecku, odkud se následně dostala do Sýrie. Cestu, kterou před svou rodinou tajila, plánovala měsíce. Usadila se tehdy v hlavním syrském sídle ISIS, v Rakce. Zde se provdala za australského džihádistu Suhana Rahmana, byl to její první manžel ze tří.

Fanatické období

Rahman zemřel během bojů v severosyrském městě Ajn al-Arab, krátce po jeho smrti sdílela Musanaová následující příspěvek: „Američané, probuďte se! Ženy i muži! Máte toho moc před sebou, zatímco žijete pod největším nepřítelem. Vyjděte do ulic a prolijte jejich krev, nebo si pronajměte náklaďák a přejeďte je. Veterány a vlastence…Zabijte je,“ uvedla na svém twitteru.

V roce 2015 své příspěvky po několik měsíců plnila krvelačnými výzvami. Přiznala, že po celý rok byla naprostý fanatik, dodala však, že účet neovládala jen ona, na příspěvcích se podíleli další lidé, kteří ho pak po ní převzali.

Musanaová se podruhé vdala, tentokrát za Tunisana. Společně měli syna Adama (18 měsíců), o muže přišla během dobývání Mosulu. Poté se ona a další ženy odebraly do středu území ovládaného ISIS. Zde našla svého třetího manžela, syrského džihádistu.

Za její odchod do Sýrie může i rodina

Podle Američanky za její útěk tak trochu nese odpovědnost i její konzervativní rodina. Bigotní rodiče ji podle vlastních slov značně omezovali. Nesměla skoro z domu, nebo se stýkat s kamarády, přesně tyto důvody prý vedly k její radikalizaci. „Obrátila jsem se ke svojí víře. Všechno, co jsem si přečetla, jsem považovala za pravdu,“ uvedla Musanaová.

„Když se na to dívám zpětně, byla jsem arogantní, naivní a ignorantská. Teď se bojím o osud mého syna. Nemám žádné přátele, přišla jsem o ně, protože jsem začala mluvit o útlaku ISIS. Uvědomuju si, že jsem měla vymytý mozek, moji přátelé ho stále vymytý mají,“ řekla Američanka.

V ISIS si prožila utrpení a hlad

Svou zkušenost s ISIS popsala Musanaová jako „ohromující“, ne vždy však v dobrém slova smyslu. „Bylo to jako žít ve filmu. Přečetli jste si jednu knihu a mysleli, že rozumíte všemu. Jsem traumatizovaná, trpěli jsme. Ke konci jsme hladověli, jedli jsme trávu,“ vypověděla. Dodala, že zatím není v kontaktu s americkými úřady.

Američanka prosí o odpuštění

„Chtěla bych poprosit o odpuštění, byla jsem mladá a naivní a ignorantská. Bylo mi jen 19 let, když jsem se rozhodla odejít. Věřím, že mi dá Amerika druhou šanci. Chci zpátky domů, na Blízký východ se nikdy nechci vrátit. Úřady mi klidně můžou zabavit pas, je mi to jedno,“ doplnila Američanka. Musanaová se svou žádostí o návrat domů přišla poté, co americký prezident Donald Trump vyzval západní země, aby repatriovaly islamisty, kteří se připojili k ISIS.

Před 6 týdny Musanaová utekla z vesnice Súsa nacházející se nedaleko Baghúzu. Společně s dalšími přespala v poušti, pak je objevili vojáci SDF. Ti je odvezli do tábora Hawl. Manželky a vdovy vojáků ISIS nesmějí opustit tábor, všude je doprovází ozbrojená stráž. Mají však volný přístup k jídlu a zdravotní pomoci.

Hierarchie v táboře: Vládnou Rusky

Cizinky v táboře spadají do 3 kategorií: Rusky, Tunisanky a ostatní. „Rusky a Tunisanky nám dělají ze života peklo. Když vyjdete ven bez burky, nebo řeknete něco správcům tábora, zbijí vás nebo vaše děti. Vyhrožovaly nám i tím, že spálí naše stany,“ uvedla Švédka Lisa Anderssonová.

Roční dcera Anderssonové minulý měsíc v táboře zemřela, podle Švédky je na vině minimální zdravotní péče. Na tom se shodují všechny přítomné ženy. Problematiku západních nevěst ISIS a jejich návratu do rodné země minulý týden otevřela devatenáctiletá Britka Begumová, která se i s novorozeným synem chce vrátit domů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

xbore ( 19. února 2019 14:15 )

Viděl jsem v TV rozhovor s touto ženou a z toho důvodu říkám nekompromisně: NE! Nepřijímat zpět-ať zůstane tam, kde je. Z rozhodnutí plynou i důsledky. A že tuto konkrétní paní fanatizmus neopustil, je zřejmé z onoho rozhovoru, ve kterém jasně prohlašuje, že svého rozhodnutí přejít k ISIS nelituje!

Taurus70 ( 18. února 2019 22:23 )

Nejlepsi rozhreseni pro tyto bestie je 9 mm😠

PPP150W ( 18. února 2019 22:03 )

Tak za prvé. S těmito ženami, které nebyly prokazatelně uneseny, ale odešly tam dobrovolně, by mělo být nakládáno jako s jinými islamistickými teroristy. A zadruhé. Jakou měli vojáci nabíječku na tu islamistickou baštu a na kolik voltů ji dobili.

kritick ( 18. února 2019 19:50 )

Koukám, že poslední dobou se roztrhl pytel se špinavými děv..kami ISIS, které najednou prozřely, všeho strašně litujou, byly mladý, hloupý, nezkušený, naivní a nevím, co všechno ještě. Ale šu...kat s těma špinavýma, ušmudlanýma, smradlavýma prasatama jim nevadilo. Uřezávat hlavy nevinným jim taky nevadilo. Mlátit další ženy, které se podle nich dopustily přečinu proti islámu jim taky nevadilo. Ale dnes jim to všechno vadí, jen aby se dostaly zpět do své původní, nenáviděné vlasti a mohly si tam sebou přinést svá podsvinčata, děti špinavých prasat, které za nějakých 10 let budou hlásat stejnou špínu, jako jejich "otcoprasata"!!! NE!!!

broucinek ( 18. února 2019 19:46 )

Nikdo kdo má co společného s ISIS nebo s muslimama si nezalouží jakýkoli soucit. Jedině hladit, hladit až do úplného vyhlazení.

Zobrazit celou diskusi