Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Z královny večírků nevěstou ISIS. „Hodná holka“ Lisa dostane šanci na návrat?

Autor: Darina Jíchová - 
27. března 2019
21:25

Irka Lisa Smithová (37) je jednou ze stovek manželek džihádistů, které utekly z poslední bašty teroristické organizace Islámský stát (ISIS) před jejím pádem. Společně se svou dvouletou dcerou žije v kurdském uprchlickém táboře Hawl. A stejně jako další cizinky se i ona obrátila na svoji vládu s prosbou o návrat domů. Irsko o této možnosti překvapivě uvažuje, vláda stanovila podmínku, že Smithová musí projít bezpečnostní prověrkou, jejíž výsledky rozhodnou o tom, zda Smithová představuje či nepředstavuje risk pro Iry, uvedl deník Daily Mail.

Smithová před svým odchodem do Sýrie sloužila u irského letectva. Ve své žádosti o návrat prohlásila, že ani život v irském vězení by nebyl horší, než život v Sýrii. Její případ důkladně projednal irský parlament, premiér Leo Varadkar oznámil, že o osudu Irky rozhodne bezpečnostní prověrka, pokud jí Smithová projde a bude uznáno, že pro Irsko a jeho obyvatele nepředstavuje risk, bude se žena smět vrátit domů.

Řešení irské vlády je v kontrastu s přístupem Britů, kteří se problematikou nevěst ISIS zabývají od února. Téma otevřela Britka Šamima Begumová (19), která v roce 2015 se spolužačkami utekla do Sýrie, všechny se tam provdaly za islamisty. K jejímu návratu se britská vláda postavila odmítavě a ministerstvo vnitra dívce odebralo občanství.

Irové jsou tolerantnější než Britové

Irové se ukázali být shovívajší, než jejich sousedé. „Jsem si dobře vědom toho, že nikdo z nás nemůže schválit její volbu připojit se k ISISu a jejich teroristickému režimu, který chtěl zničit Západ. Je ale Irkou, stejně jako její dvouleté dítě, které je zcela nevinné,“ vyjádřil se k situaci Varadkar. Popřel však, že by pro Smithovou irská vláda vyslala státní letadlo.

Premiér dodal, že možnost vrátit se do země mají všichni občané Irska. Potvrdil, že návrat Smithové závisí na bezpečnostním hodnocení, její dítě však přijmou bez problémů. Vysvětlil, že v současnosti se zjišťují všechny detaily a ověřují se získané informace. Vláda se snaží spojit se samotnou Smithovou, připomněl však, že Irsko má ve válečné zóně, kterou severní Sýrie zůstává, dost omezené pole působnosti. Varadkar zdůraznil, že prioritou vlády je bezpečí ženy a jejího dítěte.

K radikalizaci vedl drsný rozchod

Známí Smithové uvedli, že bývala královnou večerků. Změnil ji však rozchod s přítelem, žena pak v roce 2013 konvertovala k islámu. Začala chodit do mešity, kam vodila i svoje mladší příbuzné. Její tehdejší radikalizaci podle přátel z Dundalku, kde žila, mapoval i její účet na facebooku. Ze spoře oděné milovnice zábavy se stala zahalená muslimka chválící džihádisty a jejich činy.

Irská muslimská komunita extremismus Smithové odsoudila, sdělila tisku její kamarádka Carol Duffyová, která se snažila zabránit její radikalizaci. Dodala, že by ji sama nahlásila úřadům, kdyby věděla, jak je situace vážná. „Byla to skvělá hodná holka, která měla ráda zábavu. Pravidelně chodila na party. Po rozchodu ale spadla do deprese, pak se přes známého dostala k islámu, rychle se z ní stala radikálka,“ popsala změnu Smithové další kamarádka.

Známí dosvědčili, že měla zcela vymytý mozek. Věci, které dříve milovala, stejně jako celou západní kulturu, začala označovat za „špinavé“. Irsko Smithová opustila někdy mezi lety 2013 a 2014, odjela nejdříve do Tuniska, kde se seznámila s manželem, pak do Sýrie. Podle přátel se tam dostala v roce 2016 přes Turecko.

Lisa: Nejsme všichni teroristi

Smithová přišla o manžela, poražen byl i chalífát, ke kterému se přidala. Syrsko-kurdská koalice SDF o víkendu dobyla poslední pevnost džihádistů u města Baghúz. V uprchlickém táboře Irka promluvila s reportéry stanice CNN. „Myslím, že by si lidé měli uvědomit, že ne všichni, co jsme tady, jsme teroristé. Chci domů,“ řekla tisku.

„Vím, že mi vezmou pas a nebudu smět cestovat, budou mě sledovat. A vězení? Už teď jsem ve vězení,“ uvedla Smithová. Irský ministr zahraničí Simon Coveney se nechal slyšet, že plánují bývalou vojačku přivézt domů. Tento týden bude vláda projednávat přesný postup jejího přesunu do Irska.

Irka a její dcera mohou být v nebezpečí

„Je to neobvyklý případ, žena má za sebou roky v chalífátu a může představovat risk, ale vláda dala jasně najevo, že je to Irka, a o naše občany se chceme postarat. Obáváme se obzvláště o bezpečí její dvouleté dcery,“ vysvětlil Coveney, doplnil, že představitelé vlády ještě přímo se Smithovou nemluvili, jsou však v kontaktu s její rodinou.

„Je ve velmi choulostivé situaci, sama s malou dcerou ve válečné zóně. Navíc mezi ženami, které se buďto domů vrátit nechtějí, nebo jim to jejich vlády odepřely,“ komentoval situaci jeden ze zdrojů Daily Mailu. Duffyová vypověděla, že několik islamofóbů zaútočilo na její dům potom, co vyšlo najevo, že je kamarádkou Smithové. „Hodili mi na zeď balík slaniny,“ popsala útok.

Během své kariery v armádě cestovala Smithová po celém světě, v roce 2008 dokonce doprovázela tehdejšího irského premiéra Bertieho Aherna.

petr12 ( 28. března 2019 08:54 )

Tak bych jí nakop že by srala mogul! a ne návrat s malým teroristou chcípni!

Taurus70 ( 27. března 2019 22:03 )

Jen si tu zrudu vemte zpatky debilove😕😕

Zobrazit celou diskusi