Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Islámský stát urputně brání poslední baštu. V opevněné vesnici drží tisícovku civilistů

Autor: ČTK, FiM - 
17. února 2019
12:53

Přes tisícovku civilistů drží příslušníci Islámského státu (ISIS) ve své poslední baště na východě Sýrie. Brání jim, aby místo opustili. V neděli o tom informovala agentura AP s odvoláním na zástupce arabsko-kurdské koalice SDF podporované Spojenými státy americkými.

Mustafa Bálí z mediální služby SDF uvedl, že ISIS uzavřel všechny cesty vedoucí oblastí kolem vesnice Baghúz, posledního útočiště Islámského státu, kde se jeho bojovníci opevnili. Využívají prý podzemní tunely a rozsáhlou síť jeskyň. Členové této teroristické organizace, mezi kterými mohou být i vysoce postavení velitelé, se ukrývají mezi civilisty. Ti mohou být použiti jako rukojmí, varuje SDF.

Ozbrojenci z Islámského státu, kteří před několika lety ovládli značnou část Sýrie a Iráku, jsou nyní obklíčeni na území o rozloze menší než jeden kilometr čtvereční.

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová v neděli zdůraznila, že syrští Kurdové se na prahu vítězství nad ISIS nesmějí stát novými oběťmi syrského konfliktu. „Ohlášené americké stažení (ze Sýrie) zamíchalo kartami a vytvořilo nové konfigurace v regionu. Nikdo neví, jaké uspořádání z toho vzejde,“ uvedla ministryně v listu Le Parisien.

„Naší úlohou je udělat vše pro to, aby se bojovníci SDF nestali oběťmi. Naši partneři v terénu toho udělali hodně. Ohromně jim dlužíme,“ zdůraznila v narážce na skutečnost, že kurdští spojenci ze SDF se po americkém stažení mohou ocitnout v přímém ohrožení intervencí Turecka na severovýchodě Sýrie a že důsledky plánovaného amerického stažení nejsou ani zdaleka vyřešeny.

Pentagon žádal své spojence, aby vyslali pozorovatele na severovýchod Sýrie jako záruku bezpečnosti kurdských spojenců. Ale návrh na páteční schůzce koalice v Mnichově nebyl přijat. „Stanovisko mezi členy koalice bylo velice konsensuální, abychom řekli ne,“ řekl AFP nejmenovaný zdroj z francouzské vlády a kritizoval Washington za politiku „hotových faktů“. Podle Francie musí být osud kurdských území v Sýrii součástí politického urovnání, zahrnujícího i Turecko a důležitou roli Ruska.

Francouzská ministryně v tisku nicméně varovala před jakýmkoliv sblížením s Damaškem, kde prezident Bašár Asad za podpory Ruska a Íránu znovu získal kontrolu nad velkou částí Sýrie po osmi letech trvající občanské války. „Zkušenost nás poučila o dvojí tváři syrského režimu: ti, kdo se s ním chtějí sblížit, aby se ochránili, riskují, že přijdou o všechno,“ varovala.

Americký prezident Donald Trump v souvislosti s blížící se porážkou IS v Sýrii v noci na neděli na twitteru napsal, že „chalífát stojí před zánikem“. Vyzval také evropské spojence USA, aby si vzali zpět přes 800 islamistů, kteří přišli bojovat do Sýrie a Iráku z Evropy a které Američané zadrželi v Sýrii, a aby je postavili před soud. Varoval, že Spojené státy by je propustily.

 


boxer ( 17. února 2019 14:07 )

Vím že je to těžké, ale pokud nebude zbytí, tak se budou muset rukojmí obětovat, aby se mohl ten zbytek "Islámské špíny" postřílet !!!

Zobrazit celou diskusi