Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Zaslouží si druhou šanci.“ Za nevěsty džihádistů oroduje bývalá první dáma ISIS

Autor: peb - 
16. února 2019
18:15

Tania Joyaová (35) se provdala za extrémistu Johna Georgelase z Dallasu a žila s ním v Sýrii pod vlajkou Islámského státu. Na Středním východě zažila týrání i znásilnění. Nakonec se jí podařilo válkou zničenou zemi opustit a znovu se vdát, teď žije na americkém předměstí. Teď volá po druhé šanci i pro devatenáctiletou Shamimu Begumovou, těhotnou nevěstu ISIS, která utekla do Sýrie před čtyřmi lety. Informoval o tom web deníku Daily Mail. 

Když si Tania vzala amerického muslimského konvertitu, získala tím přezdívku „První dáma Islámského státu.“ Její muž byl totiž jeden z nejvýš postavených velitelů ISIS.

Dnes ale tvrdí, že se extremismu zřekla, a v rozhovoru pro Daily Mail žádá o druhou šanci pro i Begumovou, která do Sýrie utekla s dalšími dívkami, když jí bylo pouhých 15 let. Svému džihádistickému manželovi stihla porodit dvě děti, obě zemřely. Teď je těhotná potřetí, dítě se může narodit každým dnem. Begumová ovšem prohlašuje, že vstupu do ISIS nelituje. Britské úřady ji proto pravděpodobně nepustí zpět do rodné země. 

„Shamima byla dítě, když ji zlanařili, a tím je pořád,“ řekla Tania. „Pokud je ochotná přijmout svoje chyby, měli bychom jí a jejímu dítěti dát šanci žít. Z toho vymývání mozků se může dostat, stejně jako se to povedlo mně,“ dodala.

„Je mi jí líto, je tak mladá a žila dlouhé roky v toxickém prostředí, kde není dovoleno vybočovat. Pořád tak ještě přemýšlí. Je jí teprve 19, tolik bylo mně, když jsem se radikalizovala,“ uvedla Tania.

„Rozčiluje mě ale, že toho nelituje. Musí být pohnána k odpovědnosti za smrt svých dvou dětí, doplnila. Vinu za zvěrstva teroristů dává spíše samotnému islámu, než jednotlivcům.

„Přála bych si, aby v Anglii existoval zákon, který by děti ochránil před tímto náboženstvím,“ řekla. 

Oběť, nebo teroristka?

Expert na ISIS Graeme Wood tvrdí, že Tonia není žádná oběť. Měla prý v průběhu let nespočet příležitostí opustit svého radikálního manžela. Rodilá angličanka ale svůj osud líčí v jiných barvách. Narodila se v Londýně do muslimského prostředí. Radikální islamistkou se stala v 17 letech, prý především protože ji šikanovali.

Uvěřila v nutnost džihádu a na internetu se seznámila s Johnem Georgelasem. Vzali se a usadili v Kalifornii. V roce 2013 se pár se třemi dětmi vydal do Sýrie. Tonia byla v té době těhotná.

Tvrdí, že odchod do Sýrie byl proti její vůli, protože byla zcela pod kontrolou svého manžela. Na území ovládaném Islámským státem podle svých slov zažívala peklo na zemi. Její manžel ji znásilňoval a týral. 

Nakonec se jí podařilo Johna přesvědčit, aby ji a její děti odvezl na hranice. Těhotná a pod „pod palbou pušek se dokázala dostat to Turecka a poté do USA. S manželem ale zůstala v kontaktu ještě několik let, odmlčeli se prý v roce 2015 a Tania netuší, jestli je naživu.

Dnes je Tania provdaná za IT experta Craiga Bruma (49). Seznámili se na internetové seznamce, kde měla bývalá islamistka napsáno „Mám čtyři děti. Můj manžel mě opustil, aby se mohl stát dalším Usáma Bin Ládinem“.

Považuje se za aktivistku. „Chci přispět k tomu, aby lidé neskončili jako Shamima, řekla. „Lidé, kteří se chtějí změnit, si zaslouží ještě jednu šanci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

exekutor ( 17. února 2019 10:28 )

vihor ( 17. února 2019 09:35 )

Německá islámská republika prý potřebuje 260 tisíc těchto migrantů ročně, jinak se jim prý zhroutí ekonomika. Takže tam jí jistě druhou šanci dají. Německo už evidentně v honbě za penězi rezignovalo na evropskou kulturu, nebo spíše arabský kapitál už natolik pohltil německou ekonomiku, že si tam ve velkém vozí své soukmenovce. Například Volkswagen vlastní už z 15 % Katar. Takže se z Německa pomalu ale jistě stává ekonomický vazal arabského kapitálu a tím si lze vysvětlit řadu pro Evropana překvapivých rozhodnutí. Protože vládní činitelé jistě nepřijdou zkrátka, Arabové jsou v tomto velmi štědří.

pavel11 ( 17. února 2019 09:32 )

obě pí.i zaslouží to co jejich islámiští vrazi,***i dělali lidem.Ani vteřinu nemají nárok žít!

karlos171 ( 17. února 2019 09:25 )

zaslouží si jen shnít tam kde je nebo smrt

boxer ( 17. února 2019 08:29 )

Já bych ji druhou šanci dal................ ale jen na druhém břehu !!!!

Zobrazit celou diskusi