Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

„Špinavé židovské ho*no,“ řvaly žluté vesty na starého filozofa. Objevil se i hákový kříž

Autor: ČTK, for - 
17. února 2019
11:28

Francouzský konzervativní filozof Alain Finkielkraut se stal terčem antisemitských urážek na okraj sobotní demonstrace hnutí žlutých vest v centru Paříže. Kamery natočily hulákání jako „špinavé sionistické ho*no“. Záběry z incidentu, šířící se na sociálních sítích, posléze vyvolaly vlnu rozhořčení sahající až k vedení státu. Francie se s antisemitistickým útokem nepere v posledních dnech poprvé. Nedávno někdo namaloval hákový kříž na podobiznu političky Simone Veilové, která byla za války v Osvětimi. 

„Antisemitské urážky jsou naprostým popřením toho, čím jsme a co z nás dělá veliký národ. Nebudeme to tolerovat,“ napsal prezident Emmanuel Macron na twitteru.

„Syn polských přistěhovalců Alain Finkielkraut, který se stal francouzským akademikem, je nejen významný spisovatel, ale i symbol toho, co republika umožňuje každému,“ dodal v jiném tweetu.

Několik demonstrantů pochodujících po jedné z pařížských tříd rozpoznalo intelektuála a křičeli, že je „špinavé sionistické ho*no“ a „velké sionistické ho*no“. Volali také „my jsme lid“ a „Francie je pro nás“. Devětašedesátiletého filozofa pak vzala pod ochranu policie.

Filosof: obával jsem se o život

„Cítil jsem absolutní nenávist. Bohužel, není to poprvé,“ řekl Finkielkraut listu Journal du dimanche. „Měl bych strach, kdyby tam nebyly pořádkové síly, ale naštěstí tam byly,“ dodal.

Zdůraznil, že agresivně si proti němu nepočínaly všechny žluté vesty, jeden z demonstrantů mu dokonce nabídl, aby si oblékl vestu a přidal se k průvodu, zatímco další si pochvaloval jeho dílo.

Na začátku protestů, které začaly v polovině listopadu, Finkielkraut vyjádřil hnutí solidaritu a sympatie. Ale v rozhovoru zveřejněném v sobotním vydání deníku Le Figaro kritizoval vůdce hnutí, podle něj „arogance změnila své sídlo“.

Sobotní incident vyvolal vlnu rozhořčení, odsuzování antisemitské povahy urážek a i vyjádření podpory pro intelektuála.

Ministr vnitra Christophe Castaner označil scénu za prostě netolerovatelnou, zatímco vůdce opozičních republikánů Laurent Wauquiez odsoudil „podlé blbce“.

„Napadení Alaina Finkielkrauta je nenávistný a šokující čin, který ukazuje snahu antisemitské krajní levice infiltrovat hnutí žlutých vest,“ usoudila Marine Le Penová, která vede francouzskou krajní pravici.

Lídr kandidátky francouzských komunistů do Evropského parlamentu Ian Brossat se k incidentu také vyjádřil. „Lze pohrdat Finkielkrautovými idejemi, ale nic nemůže ospravedlnit útoky na něj jako na Žida,“ uvedl politik.

Obchody jsou pomalované svastikou

Alain Finkielkraut, představující se jako vypjatý zastánce národní identity, patří k nejvýznamnějších strůjcům mediálních polemik ve Francii. Vzešel z levice, ale kritici jej považují za „neoreakcionáře“. Od ledna 2016 je členem prestižní Francouzské akademie.

Čtrnáct politických stran ve čtvrtek vydalo provolání proti antisemitismu ve Francii poté, co ministerstvo vnitra zveřejnilo údaje o růstu antisemitských útoků v loňském roce o 74 procent. Naposledy se objevil hákový kříž na podobizně Simone Veilová, význačné francouzské a evropské političky, která byla ve věku 15 let deportována do koncentračního tábora v Osvětimi, a na výkladu jedné pařížské restaurace se objevil nápis „Juden“, kterým nacisté označovali židovské podniky.